Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Τελευταίοι χαιρετισμοί και «Οι ναοί ανοικτοί, ψαλμωδίαι ανεβαίνουν προς τον ουρανόν, ο λιβανωτός απλούται εις ωραίας γαλανάς δανντέλλας». Ενώ η νέα φάση του αγώνα έχει ξεκινήσει -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που γράφονται σε καθεστώς λογοκρισίας- το ‘’ατύχημα’’ του Εσκή Σεχήρ συνεχίζει να προκαλεί θλίψη, οργή, εκνευρισμό και αφορμή για κριτικές επισημάνσεις…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

«Αρχαιότατον δόγμα ψυχολογικόν, κρατεί διά τας αγωνιζομένας ομάδας, το οποίον εφηρμόσθη εις πάντας τους στρατούς παλαιούς και νέους. Πρέπει να εμπεδώνεται η πεποίθησις επί την νίκην, χωρίς όμως να υποτιμώνται παντάπασιν οι κίνδυνοι, διότι ο αναμενόμενος κίνδυνος εμποιεί ολιγωτέραν εν τύπωσιν του απροσδοκήτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΗΡΕΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

Η Ελληνοτουρκική διαφορά θα λυθή μόνον εκ του στρατιωτικού αποτελέσματος του πολέμου, το οποίον θα επέλθη όταν ο έτερος των αντιπάλων περιαχθή στρατιωτικώς εις αδυναμίαν αντιστάσεως. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να παρακολουθή αφόβως την εξέλιξιν των επιχειρήσεων, ων το τέρμα θ’ αποβή αναποδράστως νικηφόρον διά το Έθνος, με την στερράν και ακλόνητον πεποίθησιν ό,τι η Ελλάς έχει απόλυτον ελευθερίαν δράσεως και ότι προ της στρατιωτικής νίκης καμμία πολιτική επέμβασις είτε φιλική είτε εχθρική δεν θα επέλθη εξ οιουδήποτε μέρους»

  • ΠΑΣΧΑΛΙΑ

«Οι ναοί ανοικτοί, ψαλμωδίαι ανεβαίνουν προς τον ουρανόν, ο λιβανωτός απλούται εις ωραίας γαλανάς δανντέλλας. Και η φύσις είναι την εποχήν αυτήν ένας τεράστιος ναός […] Καμμίαν άλλην εορτήν δεν την αισθάνεται κανείς τόσον όταν προσεγγίζη, όσον το Πάσχα. Καμμία εορτή δεν έχει διά τον άνθρωπον την ποίησιν της Πασχαλιάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Διά τους φιλελευθέρους δεν υπάρχει αυτήν την στιγμήν ή ο ιερός αγών. Και προς αισίαν διεξαγωγήν αυτού λησμονούν πάσαν κομματικήν αντίθεσιν. Το να παίζουν ρόλον κατά την περίοδον ταύτην αι εσωτερικαί διαίρέσεις είνε αληθές έγκλημα κατά της Πατρίδος. Τούτο όμως ουδόλως συναισθάνονται δυστυχώς οι κυβερνητικοί, αλλά εις πάσαν στιγμήν υβρίζουσι τους φιλελευθέρους […] Θα έλεγε τις ότι ο αγών δεν στρέφεται κατά του Κεμάλ, αλλά κατά των Βενιζελικών!»

  • ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΠΕΡΥΣΙ

«Την ημέραν ακριβώς της Πρωταπριλιάς μετεδόθη τηλεγραφικώς εκ Ρώμης μία απίστευτος είδησις : ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γουατεμάλας, παραφρονήσας αιφνιδίως διέταξε τον … βομβαρδισμόν της πρωτεύουσάς του. Παρατίθεντο μάλιστα και λεπτομέρειαι […] Ενομίσθη κατ’ αρχάς ότι επρόκειτο περί πρωταπριλιάτικου ψεύδου των ανταποκριτών […] Βραδύτερον απεδείχθη ότι επρόκειτο περί γεγονότος πρωτοφανούς αληθείας εις τα παγκόσμια χρονικά.»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΝ ΝΕΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

«Δεν ηττήθη ο Ελληνικός στρατός εις το Εσκή-Σεχήρ. Ενικήθη η στρατιωτική επιστήμη εκείνων οι οποίοι τον ωδήγησαν. Άγνοια δυνάμεων του εχθρού. Τελεία άγνοια της οχυρώσεως αυτού. Παντελής έλλειψις πληροφοριών. Ουδεμία αναγνώρισις των εχθρικών θέσεων. Έλλειψις εφεδρειών. Ανεπάρκεια πυρομαχικών πυροβολικού, τελείως ανοργάνωτος υγειονομική υπηρεσία. Ιδού τα αίτια της αποτυχίας μας εις Εσκή- Σεχήρ»

  • ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Μετά εκατόν ακριβώς έτη από της ελευθερίας –δεν είνε απελπιστικώτατον ;- ο Ελληνικός λαός είνε υποχρεωμένος να παλαίση ακόμη εναντίον του μεγάλου εχθρού της αληθινής του ανεξαρτησίας : Του κοτζαμπασισμού»

  • ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΥ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗΝ ΦΘΟΡΑΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

  • Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Το απολεσθέν έδαφος δέον ν’ ανακτηθή διά της συντονωτέρας εργασίας της Ελληνικής προπαγάνδας. Και εις τούτο είμεθα βέβαιοι θα στρέψη ολόκληρον την προσοχήν του ο κ. υπουργός των Εξωτερικών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΝΕΑ ΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Αλλ’ από της χθές εις τον στιβαρόν βραχίονα και τας γενναίας καρδίας των μαχητών προστίθεται και η συγκεντροτικότης του επιτελικού νοός υπό την αρχηγίαν του επιτελάρχου εκείνου, του οποίου η διανοητικότης εδοκιμάσθη εις μακράν σειράν πολεμικών επιχειρήσεων και ήτις αποτελεί εγγύησιν της από πάσης απόψεως αρίστης διεξαγωγής αυτών»

  • ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ
  • ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

«Ή μήπως η ψήφος είνε εκείνη που θα δώση την ευτυχίαν εις τας γυναίκας; Δεν το πιστεύω. Εις την νευρικότητά της θα προστεθούν και άλλα νεύρα και η ζωή αν είνε σήμερον μαρτύριον θα καταντήση τότε σωστή κόλασις. Υπάρχει πλέον αχάριστον πράγμα από γυναίκα που συζυτά πολιτικά;»

 

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ

«Γνωρίζει ακόμη ο Ελληνικός λαός ότι, την επομένην της Κυβερνητικής μεταβολής, αλαλαγμοί χαράς ηκούσθησαν εν Τουρκία, εν Βουλγαρία και εν Ιταλία, και δεν είνε ανόητος ίνα μη διαισθάνεται ότι, διά να χαίρουν οι εχθροί του, κάποια συμφορά τον έπληξε […] Τώρα η Ελλάς κυβερνάται, όπως εκυβερνάτο το 1886 και το 1887, από πολιτικούς βρυκόλακας, οι οποίοι την αφήκαν έρημον φίλων, έρημον συμμάχων και οι οποίοι ζητούν, ως δικολάβοι, ειχειρήματα δικαιολογούντα τας καταστροφάς, ας επεσώρευσεν και σωρεύουν καθημερινώς επί της δυστυχούς χώρας, διά της παρηγορίας, ότι, και αν δεν εκυβέρνων αυτοί, τα ίδια συνέβαινον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ. ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΑΣΑΜΕΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΕΧΩΡΗΣΑΜΕΝ

«Συνελθών από τους πολυημέρους αγώνας, σπεύδω, χάριν του Μακεδονικού Κοινού, να σας δώσω μίαν σύντομον εξιστόρησιν του Βορείου Μετώπου. Ξηρά, λιτά, στρατιωτικά, αι επιχειρήσεις τας οποίας διεξήγαγεν η Βορεία Ομάς των Μεραρχιών μας και ειδικώτερον, η Μεραρχία Αρχιπελάγους –νΙΙ όοπως μετωνομάσθη υπό των τυραννομάχων, έχουν ούτω»

  • ΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ. ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΕΒΑΙΟΙ ΤΗΝ

ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΝ ΥΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΥΡΕΙΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΗ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΕΣΤΩ ΣΤΙΓΜΗΝ

«Με την ανασύστασιν ταύτην του Γενικού Επιτελείου εις τας Αθήνας, επιθυμεί η Κυβέρνησις τάχα να δημιουργήση και πάλιν μίαν ακόμη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ υπηρεσίαν εις την πρωτεύουσαν; […] Αλλ’ άπαξ έτι γίνεται φανερόν επί τέλους ότι η Κυβέρνησις, μετά του ΕΘΝΙΚΟΥ ταυτίζει σήμερον και το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΝ της παιγνίδι ολόκληρον. Ας σκεφθή όμως ότι χάριν του κόμματος ημπορεί να οδηγήση εις όλεθρον την Ελλάδα…»

  • ΠΡΟΤΙΜΩΤΕΡΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟΝ

«Όταν ανελήφθη ο αγών ουδείς, βεβαίως, εκ των υπευθύνων υπετίμα τας δυνάμεις και την αντίστασιν, την οποίαν θα προέβαλλεν εχθρός αναγκαζόμενος να παίξη εις τας στρατιωτικάς ταύτας επιχειρήσεις τίποτε ολιγώτερον της όλης πολιτικής του υποστάσεως. Διότι αν ο διεξαγόμενος αγών είνε δι’ ημάς εθνικός, διά τους Τούρκους δεν είνε τοιούτος […]  Ο Μουσταφά Κεμάλ εκπροσωπών σήμερον και την πέραν του Βοσπόρου υπολειφθείσαν Τουρκίαν, δεν αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας και της ευημερίας της χώρας του, αλλ’ υπέρ της διατηρήσεως όσων ακόμη δύνανται να περισωθούν, κατά την αντίληψίν του, εκ της καταρρευσάσης Αυτοκρατορίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

«Εάν υπήρξε μέτρον ανελεύθερον, χυδαίον και βάρβαρον, μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιεί η κρατούσα τάξις προς βιαίαν επιβολήν και διατήρησιν της απαισίας δικτατορίας της, αν υπήρξε μέτρον που εξέσχισε την δημοκρατικήν προσωπίδα και εξηυτέλισεν τον ‘’δημοκρατισμόν’’ των σημερικών αστικών καθεστώτων, το μέτρον τούτο είνε η λογοκρισία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΝΑΡ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ : ΤΟΥΛΟΥ – ΜΠΟΥΝΑΡ

«Τα γεγονότα ομιλούν πλέον αντί των διαψεύσεων. Εις τας εναντίον του συκοφαντίας των ηττομανών εις τας σπερμολογίας των αντιδραστικών, εις τας δηλητηριώδεις διαδόσεις των χαφιέδων και εις τας ψευδολογίας των εχθρών του, ο Ελληνικός στρατός απαντά διά της νίκης του Τουλού – Μπουνάρ […] Σήμερον ο Ελληνικός στρατός εις τα ψευδή ανακοινωθέντα του Μουσταφά Κεμάλ και τας συκοφαντικάς διαδόσεις των εντός και εκτός της Ελλάδος ηττομανών, απαντά διά μιας μόνον λέξεως : Τουλού Μπουνάρ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 2 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΛΑΦΡΟΤΗΣ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΣ

¨Την απογοήτευσιν την οποίαν ήτο ενδεχόμενον να προκαλέση η τερατώδης είδησις της εγκαταλείψεως σημείων κατεχομένων υπό του Ελληνικού στρατού, διεδέχθη ο ενθουσιασμός ο προκύψας από την επίσημον βεβαίωσιν θριαμβευτικής νίκης του Ελληνικού στρατού […] Μετά την προχθεσινήν ελαφρότητα επιβάλλονται δύο καθήκοντα. Το έν ανήκει εις τον λαόν ο οποίος οφείλει να κωφεύη εις τοιαύτας φαντασιώδεις ειδήσεις, το άλλο εις την Κυβέρνησιν η οποία οφείλει να θέτη φίμωτρον εις στόματα ακριτολογούντα και πέδας εις χείρας γραφούσας φαντασιοκοπήματα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος