Η καινοτόμος κατασκευή των οχυρών της Γραμμής Μεταξά στη διάρκεια του μεσοπολέμου

Array

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επική μάχη των οχυρών ή αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά στις 6 Απριλίου του 1941 που έληξε με τη συνθηκολόγηση   και τη γερμανική κατοχή.

Με την ευκαιρία της επετείου, το Ο3 της ΕΡΤ3 επιχείρησε σήμερα μία αναδρομή στην ιστορία και τις τεχνικές καινοτομίες εκείνης της εποχής που χαρακτηρίζουν τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Πρόκειται για καινοτομίες στην οργάνωση και την εκτέλεση του έργου οι οποίες ακόμη και σήμερα προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό.

Για το ρόλο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου μίλησαν στο Ο3 ο συνταγματάρχης ε.α και συγγραφέας Βασίλειος Νικόλτσιος, ο ταγματάρχης Νικόλαος Γκριμπάτσης και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος.

Μεταξύ των αριθμών που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του έργου είναι τα 3.000.000 ημερομίσθια που χρειάστηκε να καταβληθούν για την ολοκλήρωσή του και τα 40 χιλιόμετρα υπόγειων στοών και καταφυγίων στη γραμμή των οχυρών που εκτείνεται από τα Πορόια ως την Κομοτηνή.

Όσοι γνωρίζουν θεωρούν σπουδαίο για την Ελλάδα του μεσοπολέμου αλλά και διαχρονικά τον τρόπο διεύθυνσης του έργου και την αποκεντρωμένη επίβλεψή του από άξιους μηχανικούς του στρατού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως πχ το εξαιρετικής ποιότητας τσιμέντο το οποίο ήταν σύμφωνα με τον Θ. Τάσιο διπλάσιας αντοχής σε σχέση με το σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνταν στις αστικές περιοχές.

Να σημειωθεί ότι τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατασκευάστηκαν -με τα πενιχρά μέσα που διέθετε το ελληνικό κράτος εκείνης της εποχής- κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων επειδή η Βουλγαρία είχε αρνηθεί να υπογράψει το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934 .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος