Βρετανία: Απόψεις και εκτιμήσεις για το AstraZeneca κατακλύζουν την κοινή γνώμη

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η βρετανική κοινή γνώμη βρίσκεται ανάμεσα σε πολλές εκτιμήσεις και απόψεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Την ίδια ώρα έρευνα  στα αρχεία 236.379 ασθενών με Covid -19 διαπιστώνει  πως ένας στους τρεις  που νόσησαν σοβαρά  διαγνώστηκαν με νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα  εντός έξι μηνών μετά την ανάρρωσή τους.

Το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε  να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 αν η βρετανική ρυθμιστική αρχή αποφασίσει να διακόψει την χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης σε αυτές τις ηλικίες δήλωσε σύμβουλος της Νταουνιγκ Στριτ σχετικά με την χρήση των εμβολίων.

Οι ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca που προκαλούν θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο λαμβάνονται «πολύ σοβαρά» αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Mail.

Ο καθηγητής Adam Finn, μέλος της μεικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI), δήλωσε ότι ο συνδυασμός θρόμβωσης και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων είναι «λίγο διαφορετικός», αλλά είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τα εμβόλια προκειμένου να αποτρέψουμε την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης.

Ένα άλλο μέλος της JCVI είπε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί για άτομα κάτω των 50 ετών πρέπει να σταματήσουν, ενώ ο ρυθμιστής διερευνά τον κίνδυνο πήξης του αίματος από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η διάθεση εμβολίων για νέους θα πρέπει να σταματήσει έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκδώσει αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό σύμβουλο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο Δρ Μαγκί Γουέρμουθ, ο οποίος συμμετέχει στη μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI), δήλωσε ότι η επιβράδυνση της διάθεσης ενδέχεται να είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακτηθεί  η εμπιστοσύνη των πολιτών .

Ο σύμβουλος της ομάδας Sage, καθηγητής Κάλουμ Σεμπλ, παρότρυνε τους πολίτες  να συνεχίσουν να κάνουν το εμβόλιο  παρά τις τελευταίες εξελίξεις. Δήλωσε στο Channel 4 News: “Αυτό έγινε με εξαιρετική προσοχή και  εξακολουθεί να ισχύει  ότι για έναν μεσήλικα, ελαφρώς υπέρβαρο άνδρα, ο κίνδυνος θανάτου είναι ένας στους 13.000 – ο κίνδυνος αυτού του σπάνιου συμπτώματος, θρόμβωσης, ο οποίος μπορεί να μην σχετίζεται ούτε με το εμβόλιο, είναι πιθανώς ένας στο εκατομμύριο.

Ο Δρ Τζουν Ραιν , διευθύνων σύμβουλος της MHRA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, προσθέτοντας: “Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο τους όταν τους ζητηθεί. Η εμπεριστατωμένη και λεπτομερής αναθεώρησή μας βρίσκεται σε εξέλιξη σε αναφορές πολύ σπάνιων και συγκεκριμένων  τύπων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. ”

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε: “Το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και έχει ήδη σώσει χιλιάδες ζωές σε αυτήν τη χώρα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επισήμανε «Ενώ δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στην παιδιατρική κλινική δοκιμή, περιμένουμε πρόσθετες πληροφορίες από το MHRA σχετικά με την αναθεώρηση σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης / θρομβοκυτταροπενίας που έχουν αναφερθεί σε ενήλικες, προτού δώσουν περαιτέρω  εμβολιασμοί στη δοκιμή.

“Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δοκιμαστικούς ιστότοπους εάν έχουν απορίες.”

       Υψηλά  τα ποσοστά ψυχιατρικών διαγνώσεων μετά το Covid-19 επισημαίνουν οι γιατροί

Ένας στους τρεις ανθρώπους που ήταν σοβαρά άρρωστοι με κορονοϊό στη συνέχεια διαγνώστηκαν με νευρολογικά ή ψυχιατρικα προβλήματα  εντός έξι μηνών μετά την ανάρρωση τους, σύμφωνα με μελέτη.

Η έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της, χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 236.379 ασθενών κυρίως από τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το 34% ανέπτυξε προβλήματα ψυχικής υγείας και νευρολογικά με το 17% να αναπτύσσει κυρίως άγχος. Ο καθηγητής Paul Harrison, επικεφαλής  της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτά είναι δεδομένα από μεγάλο αριθμό ασθενών.  Επιβεβαιώνουν τα υψηλά ποσοστά ψυχιατρικών διαγνώσεων μετά το Covid-19 και δείχνουν ότι εμφανίζονται σοβαρές διαταραχές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα (όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια).  Ενώ το τελευταίο είναι πολύ πιο σπάνιο, είναι σημαντικό, ειδικά σε εκείνους που νόσησαν σοβαρά από τον Covid-19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος