Ανησυχία για τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία

Λονδίνο -Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Κλιμάκωση της βίας στο Μπέλφαστ για έκτη συνεχή νύχτα με συγκρούσεις μεταξύ Πιστών, Εθνικιστών και αστυνομικών που προσπαθούσαν να διαλύσουν τις βίαιες συμμορίες. Οι άγνωστοι νεαροί και από τις δύο πλευρές πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους, έκαψαν ένα λεωφορείο και επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο.

Τουλάχιστον επτά αξιωματικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης το βράδυ στο Μπέλφαστ.

Συνολικά 55 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια ταραχών από την Παρασκευή και μετά σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας.

O Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο τουίτερ:

“Ανησυχώ βαθιά για τις σκηνές βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδίως από επιθέσεις εναντίον του PSNI (αστυνομία) που προστατεύουν το κοινό και τις επιχειρήσεις, επιθέσεις εναντίον οδηγού λεωφορείου και δημοσιογράφου. Ο τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι μέσω διαλόγου, όχι βίας ή εγκληματικότητας.”

Η Συνέλευση του Στόρμοντ ανακλήθηκε από τις διακοπές του Πάσχα για μια έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη το πρωί προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια, που ως επί το πλείστον έχουν εξαπλωθεί στις περιοχές των Πιστών. H επιτελική εξουσία (Executive) που μοιράζεται μεταξύ του Sinn Fein και του DUP εξέδωσε κοινή ανακοίνωση “σοβαρής ανησυχίας” για την πρόσφατη βία στους δρόμους και ζητούν την αποκατάσταση της ηρεμίας.

Η βία κλιμακώνεται σε μια περίοδο αυξανόμενης οργής στην πολιτική σφαίρα εν μέσω εντάσεων για τα εμπορικά σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας μετά το Brexit, αλλά και από τον χειρισμό της αστυνομίας στην κηδεία του πρώην ηγέτη του IRA, Bobby Storey που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των περιορισμών κορονοϊού.

Οι Πιστοί ή Ενωτικοί είναι εξοργισμένοι με την απόφαση της δημόσιας αρχής να μην ληφθεί δράση εναντίον 24 πολιτικών του Sinn Fein, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας πρώτης υπουργού Michelle O’Neill, που παρευρέθηκαν στην κηδεία – μια απόφαση που σχετίζεται εν μέρει με το γεγονός ότι η αστυνομία συνεργάστηκε με τους διοργανωτές για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης που συγκέντρωσε 2.000 άτομα στους δρόμους.

Οι Ενωτικοί εκλαμβάνουν τη στάση της αστυνομίας ως πολιτική περιθωριοποίηση τους και ευνοϊκή προς τους εθνικιστές.

Όλες οι πολιτικές πλευρές κάλεσαν για την παύση των επεισοδίων.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Micheál Martin καταδίκασε επίσης τα γεγονότα της Τετάρτης το βράδυ, γράφοντας:

“Τώρα είναι η ώρα για τις δύο κυβερνήσεις και τους ηγέτες από όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εντάσεις και να αποκαταστήσουν την ηρεμία.”

Η πρώτη υπουργός και αρχηγός του DUP (Κόμμα Δημοκρατών Ενωτικών) Arlene Foster έριξε τις ευθύνες στο Sinn Fein και καταδίκασε τις επιθέσεις στο Twitter:

“Δεν υπάρχει δικαιολογία για βία. Είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει.”

“Δεν είναι διαμαρτυρία. Πρόκειται για βανδαλισμό και απόπειρα δολοφονίας. Αυτές οι ενέργειες δεν αντιπροσωπεύουν εθνικισμό ή πίστη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος