Άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες σε όσους νοσηλεύτηκαν με Covid-19


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Η βαθιά ανθρώπινη κίνηση μιας νοσηλεύτριας από τη Βραζιλία να δέσει μεταξύ τους δυο γάντια μιας χρήσης γεμάτα με ζεστό νερό και να τα τοποθετήσει έτσι ώστε να κρατούν μέσα τους το χέρι ασθενούς με Covid-19, ανέδειξε την ανάγκης ανθρώπινης επαφής και ψυχολογικής στήριξης όσων νόσησαν και χρειάστηκαν νοσηλεία. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη αυτή για τους ασθενείς με Covid που εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως τόνισε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η παθολόγος- εντατικολόγος στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο Χριστίνα Κυδώνα όσοι νόσησαν στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ήταν αποσβολωμένοι ενώ από τον σκληρό -ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη- Νοέμβριο του 2020 και μετά, οι ασθενείς ήταν κυρίως φοβισμένοι. Γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη δύσπνοια που είναι από τα τυπικά συμπτώματα της ασθένειας δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο πανικού. Ο πανικός αυτός, όπως χαρακτηριστικά είπε η γιατρός, σωματοποιείται και η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας του ψυχρού νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στη σημαντική πρωτοβουλία της δωρεάς tablet για τις ανάγκες επικοινωνίας των ασθενών με τους οικείους τους από τον κοινωνικό συνεταιρισμό Bios Coop. Βέβαια γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό παραχωρούν τα προσωπικά τους κινητά στους ασθενείς όποτε αυτό είναι εφικτό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Βασίλης Μποζίκας ανέφερε ότι μεταξύ όσων νοσηλεύτηκαν με Covid-19 παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά άγχους κατάθλιψης αλλά και διαταραχής μετατραυματικού στρες ακόμη και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Και οι δύο γιατροί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το οποίο σύμφωνα με την κ. Κυδώνα παρουσιάζει σε μεγάλο ποσοστό συμπτώματα απογοήτευσης και burn out (επαγγελματική εξουθένωση). Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Μποζίκας επισήμανε ότι στα περισσότερα γενικά νοσοκομεία της πόλης όπως και όλης της χώρας ψυχίατροι και ψυχολόγοι βρίσκονται στη διάθεση των υγειονομικών για να τους στηρίξουν ψυχολογικά.

Όσο για το αποτύπωμα της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό ίσως να είναι νωρίς για να υπολογιστεί αλλά ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ δεν έκρυψε ότι παρατηρείται αύξηση της αυτοκτονικότητας ως σκέψη ή επιθυμία χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται περισσότερα θύματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος