Την βεβαιότητα ότι το long covid σύνδρομο δεν είναι ένα απλό μετατραυματικό σοκ αλλά μπορεί να ακολουθεί όσους προσβλήθηκαν από κορονοϊό για πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή τους, εξέφρασε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο δρ Μοριακής Βιολογίας, ερευνητής στο Mount Sinai Hospital του Καναδά Ιωάννης Πρασσάς.
Ο κ. Πρασσάς αποκάλυψε ότι όπως δείχνουν μελέτες στα δείγματα αίματος που συλλέγονται από ασθενείς μόλις περάσει η οξεία φάση της νόσησης με Covid-19, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή τους.
Όλα εξαρτώνται από τον βαθμό ανοσοαπορρύθμισης σε κάθε οργανισμό, και τα αυτοάνοσα εμφανίζονται κυρίως σε όσους νόσησαν βαριά αλλά όχι μόνον σε αυτούς.
Η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα, σύμφωνα πάντα με τον ερευνητή, από το προσωπικό ανοσολογικό προφίλ του καθενός μας, ενώ η σχετική έρευνα συνεχίζεται στο Mount Sinai Hospital του Τορόντο.
Επιπλέον ο κ. Πρασσάς μίλησε στο Ο3 και για ένα νέο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού το οποίο ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στον Καναδά υπό την επίβλεψη του ίδιου και του συναδέλφου του Ελευθέριου Διαμαντή. Πρόκειται για ένα τεστ υψηλής ακριβείας με τη χρήση σάλιου το οποίο θα είναι κατάλληλο για μαζικούς ελέγχους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τεστ είναι ότι δίνει αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το χρόνο προσβολής του ατόμου από τον ιό. Παρόλα αυτά ο κ. Πρασσάς διευκρίνισε ότι όλα τα τεστ είναι εργαλεία γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχει μεγάλο κενό στον τομέα της διάγνωσης. Δίνοντας τέλος μία νότα αισιοδοξίας στην περιπέτεια της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό ο κ. Πρασσάς εκτίμησε πως οι πιο δύσκολες στροφές του πανδημικού μαραθωνίου βρίσκονται ήδη πίσω μας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος