ΑΡΣΙΣ: Αυξήθηκαν την τελευταία διετία τα ασυνόδευτα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του δρόμου, έρχεται στο προσκήνιο το έντονο κοινωνικό φαινόμενο των απροστάτευτων παιδιών που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη. Η οργάνωση ΑΡΣΙΣ έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά. Την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «το προφίλ των ανηλίκων καταγράφεται ως εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση και μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας (μεταξύ 11 και 14 ετών) καθώς και κορίτσια, φτάνοντας πλέον το 15% του πληθυσμού».

Οι διαπιστώσεις έγιναν μέσα από το πρόγραμμα της ομάδας Streetwork για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα μικρά παιδιά που εντόπισανκαι είναι από 11 χρόνων, προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία και ζουν μόνα και άστεγα. Μπορεί να έχουν έρθει εντελώς ασυνόδευτα από τις χώρες καταγωγής τους ή με κάποιον γνωστό ή μακρινό συγγενή της οικογένειας. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα κορίτσια, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση και είναι από 15 έως 17 χρόνων, με χώρες καταγωγής το Κουβέιτ, το Κογκό και το Αφγανιστάν.

Από τους 53 ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν εντοπιστεί, οι 36 ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες αφού έχουν υποστεί βία, εξαναγκαστικό διαχωρισμό από οικογενειακά μέλη, εκμετάλλευση ενώ ταλαιπωρούνται από σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα. ¨Ολα τα παιδιά παραπέμπονται σε δομές φιλοξενίας και βρίσκεται άμεσα λύση προκειμένου να μη συνεχίσουν να ζουν στους δρόμους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος