Π. Σκουρλέτης και ΔΕΗ: Όχι στη διακοπή ρεύματος στους αδύναμους (vid)

Τη διαβεβαίωση πως η ΔΕΗ δεν θα διακόψει το ρεύμα σε καταναλωτή με κοινωνικό τιμολόγιο ή στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, που πρότεινε στη διοίκηση της επιχείρησης να αυξηθεί το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μην κόβεται το ηλεκτρικό.

Οι διαρροές για αποσύνδεση του ρεύματος σε περίπου 700,000 νοικοκυριά προήλθαν από εκτιμήσεις για το μέλλον βάσει των μέχρι σήμερα απλήρωτων λογαριασμών.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση δεν πρόκειται να διακοπεί σε:

  • Καταναλωτές ενταγμένους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
  • Άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά ( εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου).
  • Αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν καταθέσει δικαιολογητικά με το σκεπτικό ότι έχουν καθυστερήσει να δοθούν απο το κράτος οι αποζημιώσεις.

Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ενταχθεί 635.000 καταναλωτές με έκπτωση έως και 42%.|

Σε κάθε περίπτωση για να δοθεί εντολή αποσύνδεσης πρέπει να υπάρχουν δύο απλήρωτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με συνολικό χρέος πάνω από 1.000 ευρώ.

Το πρώτο πακέτο εντολών για διακοπή ρεύματος αφορά σε 100.000 περιπτώσεις και έχουν ήδη εκτελεστεί οι 15.000 που, όπως διευκρινίζεται δεν αφορούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όσοι δουν στο τελευταίο λογαριασμό τη λέξη διακοπή και δεν εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες μπορούν να κάνουν διακανονισμό με 10% προκαταβολή και να μπουν σε ρύθμιση 36 δόσεων, ώστε να επανασυνδεθεί το ρεύμα.

Οι οφειλές στη ΔΕΗ έχουν φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια ευρώ και τα στοιχεία δείχνουν ως νούμερο ένα υπεύθυνους μεγαλοοφειλέτες και δημοτικές επιχειρήσεις, που χρωστούν χρόνια το ρεύμα και μόλις έφτασε η ειδοποίηση για διακοπή έσπευσαν να καταβάλλουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής.

Ο Πάνος Σουρλέτης τέλος αποκάλυψε ότι 12 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που χρωστούσαν στη ΔΕΗ, πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους υπό την απειλή της διακοπής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να αυξηθεί το όριο οφειλών πάνω από τα 1000 ευρώ και η προσπάθεια για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων με το απαραίτητο νοικοκύρεμα να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ- 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος