Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αλματώδης υπερτίμηση του συναλλάγματος και οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, η πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η συνεχιζόμενη τουρκική προπαγάνδα στη Δύση, προβληματίζουν τους αρθρογράφους… Όσους συνεχίζουν να αρθρώνουν κριτικό λόγο παρά τις απαγορεύσεις και τις διώξεις, σε μια βαθιά διχασμένη Πολιτεία… Την ίδια ώρα, η Αμερική φαίνεται ότι στο πλαίσιο επίλυσης του Ανατολικού ζητήματος, προωθεί την ίδρυση δύο νέων κρατών. Της Μεσοποταμίας και του Κουρδιστάν…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται διότι αυτή και μόνον σώζει. Είναι έγκλημα όταν η αλήθεια παρασιωπάται. […] Η σημερινή κυβέρνησις με την εφαρμοζομένην πολιτικήν της το μεν Κράτος οδηγεί εις την χρεωκοπίαν, τον δε Βασιλέα Κωνσταντίνον εις παραίτησιν και τούτο όχι πλέον δι’ όσα έκαμεν αλλά δι’ όσα εξακολουθή να κάμη. […] Ο κ. Γούναρης οφείλει να λύση το οικονομικόν πρόβλημα της Ελλάδος, ιδίως δε της υπερτιμήσεως του συναλλάγματος. Εφόσον το ζήτημα τούτο ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει την δύναμιν και την γνώσιν να το κανονίση, δεν δύναται να παραμένη εις την αρχήν»

  • ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

«Πρέπει ν’ αναζητηθούν τα μέσα διά των οποίων θα φθάσωμεν εις το ποθούμενον τέρμα, διά των οποίων θ’ αποσοβηθή διά παντός ο κίνδυνος του Βενιζελισμού. […] Αλλ’ ούτε αι παρεξηγήσεις ούτε αι ύβρεις δύνανται να έχουν καμμίαν επίδρασιν επί πολιτικών ανδρών εχόντων ακέραιον το αίσθημα της ευθύνης απέναντι του έθνους των, ούτε πιστεύομεν ότι είνε δυνατόν να τους αποτρέψουν από την ενδεδειγμένην οδόν του καθήκοντος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΚΡΑΤΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΜΑΣ

«Διεπράχθησαν σφάλματα προς στιγμήν. Και ίσως ταύτα εκλόνισαν προς στιγμήν εις την συνείδησιν των ξένων την αξίαν της διακηρυχθείσης ακμής της. Αναμφιβόλως δε τα αρχικά σφάλματα προυκάλεσαν κραυγάς χαιρεκακίας εκ μέρους εκείνων, οίτινες ημφισβήτησαν την ικανότητά της. […] Τα λάθη εκείνα επέτειναν τον πολεμικόν οργασμόν. Η Ελλάς μάχεται μόνη. […] Κρατούμεν την νίκην εις τας χείρας μας. Ελπίζοντες και αναμένοντες θα φθάσωμεν εντός ολίγου εις την τελειωτικήν και θριαμβευτικήν νίκην»

  • Η ΚΕΡΔΟΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΙΝΕ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ

«Ουχί η πληθωρική δήθεν κυκλοφορία των Τραπεζογραμματίων επέφερε την τρομακτικήν υπερτίμησιν του εξωτερικού συναλλάγματος ουδέ έλλειψις τοιούτου εκ της χώρας, καθόσον τοιούτον αφθονεί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΓΧΟΝΑΙ ! ΑΓΧΟΝΑΙ !

«Σήμερα αισθάνεσθε ενδομύχως το κακό που εκάματε. Η συνείδησίς σας δεν σας αφίνει ησύχους. Και αμετανόητοι υποκρίνεσθε ότι λησμονείτε, διά να απειλήτε πραγματικώς. Ότι  πάντοτε δεν εχάσατε το δικαίωμα της εκδικήσεως. Της αγχόνης. Και έπειτα; Οι αγωνιζόμενοι για τη μεγάλη πατριωτική ιδέα δεν σκοτώνονται μόνον εις τα πεδία των μαχών. […] Και ο Κεμάλ κρεμά εκεί κάτω τους Έλληνας. Κρεμάσατε, λοιπόν, και σεις εδώ τους πλέον μισητούς εις τον Τούρκον Έλληνας, τους Βενιζελικούς !…»

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗΝ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΝ – Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
  • ΤΑ ΕΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΙ

«Οι Τούρκοι της Κων/πόλεως αφηνίασαν. Εκτός των παλλινοστούντων ομογενών, ήρχισαν να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν και ιερείς. Όπως δηλαδή συνέβαινε κατά την παλαιάν εποχήν προ της Τουρκικής ήττης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΡΘΗ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

«Η ύψωσις του εξωτερικού συναλλάγματος οφείλεται εις την νοσηράν κατάστασιν, εις την οποίαν έχουσι περιστή τόσον τα δημόσια, όσον και τα κατ’ ιδίαν οικονομικά ημών […] Βεβαίως η κερδοσκοπία είνε φαινόμενον της νοσηράς μας οικονομικής καταστάσεως. Αλλά δεν καταπολεμείται με τα βίαια μέτρα, εις τα οποία προσέφυγεν η κυβέρνησις και διά των οποίων στερείται των καταλλήλων οργάνων»

  • ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙ’ ΕΝΑ ΝΟΜΟΝ

«Πρώτην φοράν ίσως νόμος υπέστη τόσας ριζικάς μεταβολάς υπό της ψηφίσεώς του υπό της Βουλής μέχρι της εφαρμογής του υπό των αρμοδίων αρχών όσον τα δύο άρθρα του από 1ης Απριλίου ισχύοντος στρατιωτικού Νόμου. Και μεταβολάς όχι της εννοίας ή του πνεύματός του αλλά των ορίων της δικαιοδοσίας ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
  • ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΝΙΚΗ !

«Εις την κυβέρνησιν απόκειται το επείγον και επιτακτικόν καθήκον να εμβάλη και να ριζώση εις την συνείδησιν των Ελλήνων του εσωτερικού, όσοι ακόμη δεν το ηννόησαν, ότι το Μέτωπον απέχει από τας Αθήνας περί τα 1400 χιλιόμετρα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ παρά την τεραστίαν ταύτην απόστασιν ΕΙΝΕ ΩΣ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ! Ότι ο πόλεμος δεν είνε ζήτημα μόνον Σμύρνης. Είνε πόλεμος ζωής και υπάρξεως όλης της Ελλάδος, όλης της Φυλής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΙ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ ΦΥΓΑΔΕΣ

ΚΑΙ ΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

«Εις την Κωνσταντινούπολιν φαίνεται, ότι συμβαίνει μία κατ’ εξοχήν αναίσχυντος και κακοποιός εργασία, προς ευόδωσιν της οποίας έδωσαν αμοιβαίως τας καθαράς των χείρας και συνήνωσαν τα πνευματικά των κεφάλαια μερικοί γνωστότατοι ρυπαροί τύποι, κερδοσκόων ασυνειδήτων, μετά πασιγνώστων τινών μεθύσων εντοπίων και λειψάνων τινών των φυγάδων του Βενιζελισμού»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ

«Δεν επιθυμούμεν λοιπόν Κυβερνητικήν μεταβολήν. Διά να την επιθυμήσωμεν και διά να κατέλθωμεν εις αγώνα κατακτήσεως της εξουσίας, δεν αρκούν πόθοι ευσεβείς ή ασεβείς […] Εκείνο το οποίον επιθυμούμεν ημείς είνε, και η σημερινή Κυβέρνησις και οιαδήποτε άλλη να ανέλθη εις τα ύψη των περιστάσεων, να αποφασίση να σκεφθή, να καταρτίση πρόγραμμα εργασίας, να επιβληθή, να γείνη ειλικρινής, να λέγη την αλήθειαν και όταν αυτή είνε υπερβαλλόντως πικρά, να δείξη ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τας υποχρεώσεις των δυσκόλων στιγμών, τας οποίας διερχόμεθα»

  • ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

«Χθες είχαν ανοίξει οι καταρράκται των Ουρανών και ένας βούρδουλας με εκατομμύρια ουρές, τον οποίον, τον οποίον εκράδαινεν επί της πόλεως ένας κατάμαυρος ουράνιος Αράπης, εκυνηγούσε τους Αθηναίους εις τους δρόμους και τους εμάστιζεν ανηλεώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΕΘΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

«Συνενόχους των ψευδών των ας μην επιζητούν να μας κάμουν οι βρυκόλακες του παλαιοκομματισμού […] Συνένοχοι εις τα ψεύδη των Μετανοεμβριανών δεν θα γίνωμεν ποτέ. Κι’ ας μας κατηγορούν, κι’ ας μας υβρίζουν, κι’ ας μας συκοφαντούν. Εν τω μέσω ύβρεων και λιδοριών και συκοφαντιών οι Φιλελεύθεροι εδημιούργησαν την Μεγάλην Ελλάδα»

  • ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΔΕΝ ΜΕΤΕΒΗ ΔΙΑ ΝΑ ΕΛΘΗ ΕΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΜΗ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ
  • ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

«Διατί δεν μας δηλοί σαφώς ο ευγενής διπλωμάτης πότε θα εκτελέση την υπογραφήν της η Ιταλία, και διατί, θέσασα εν ισχύ το άρθρον 122 της μετά της Τουρκίας συνθήκης των Σεβρών, κατέλαβεν με από δύο μηνών το Ελληνικόν Καστελλόριζον, δεν παραδίδει όμως εις την Ελλάδα την Δωδεκάνησον […] Έως πότε θα παρελκύη το Δωδεκανησιακόν ζήτημα, έως πότε θ’ αναβάλλη την λύσιν του; […] Και ενώ εις την Ιταλικήν Σχολήν η Ιταλική προπαγάνδα μας ομιλεί περί του Δάντου και της Κολάσεως αυτού, εις τας οδούς των Αθηνών αντικρύζομεν ζώσαν, φρικιαστικήν και απαισίαν την Κόλασιν των Δωδεκανησίων, η τραγική δυστυχία των οποίων διεγείρει οίκτον, προκαλεί δάκρυα και γεννά κατάρας»

  • ‘’…ΔΙΚΗΝ ΑΝΔΡΑΠΟΔΩΝ. ΑΠΟ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗΣ ΕΙΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΝ!!’’

«Διά τους νομοδιδασκάλους των Αθηνών η άμαχος παράδοσις ενός σώματος στρατού και ολοκλήρου της Ανατολικής Μακεδονίας εις τους Βουλγάρους και της Ηπείρου εις τους Ιταλούς, η εγκατάλειψις της Μακεδονίας και των νήσων εις όλας τας φυλάς του κόσμου πλην της Ελληνικής (…) η κατάπτωσις της Ελλάδος εις περίγελων των λαών, η κατάλυσις της ιδέας Κράτους υπό ανευθύνων οργανώσεων δεν σημαίνουν τίποτε. Η ανάκτησις της Θράκης και της Ιωνίας είνε ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ […] Είνε οι άνθρωποι οι οποίοι, αν και αναπνέουν και ζουν με το ρωμαϊκόν δίκαιον, λησμονούν το ρωμαϊκόν απόφθεγμα ότι η σωτηρία της πατρίδος είνε ο υπέρτατος νόμος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ ΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ

«Μία ατμόσφαιρα ζωογόνος ηθικής ακμαιότητος, αυτοπεποιθήσεως, χαράς –της χαράς της εκτελέσεως του ιερωτάτου των καθηκόντων – συναρπάζει τον αποβιβαζόμενον εις την Σμύρνην. […] Εις πείσμα των ψευδολογιών της Κεμαλικής προπαγάνδας, ο στρατός μας κατέχει πάντοτε, ισχυρότερον παρά ποτέ, τας θέσεις του […] Τα Κεμαλικά ανακοινωθέντα είχον διατυμπανίσει πρό τινων μόλις ημερών, ότι είχομεν απολέσει τας θέσεις αυτάς. Το ψεύδος εκείνο απεσκόπη εις την συγκάλυψιν της Κεμαλικής αποτυχίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ‘’ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ’’

«Η Κυβέρνησις δεν έχει καμμίαν συναίσθησιν των κολοσσιαίων ευθυνών που αναλαμβάνει θυσιάζουσα ένα ολόκληρον λαόν εις τον βωμόν της κομματικής μικροφιλοτιμίας. Ούτε αναλογίζεται την φοβερότητα της στιγμής κατά την οποίαν θα κληθή να δώση λόγον της τοιαύτης τακτικής της. Εις εν αποβλέπει σήμερον μόνον. Να καταρρίψη την συκοφαντίαν ότι είνε ειρηνόφιλος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗΝ ΘΑ ΠΡΟΒΗ ΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

  • ΟΙ ΜΠΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ

«Ποίαν χρήσιν Σοφτάδων και ουλεμάδων έχει ανάγκην ο Μουσταφά Κεμάλ διά την εξύψωσιν του φρονήματος του στρατού του, όταν υπάρχουν εν Αθήναις οι κ.κ. Παπαναστασίου και Παπανδρέου, Παπαδημητρίου και Παπαϊερωνύμου; […] Ο κ. Δημήτριος Γούναρης απέδειξεν, ότι οσάκις θέλει μεταβάλλεται εις Τίγριν. […] Ας μεταβληθή εις Τίγριν, ας καθήση τους διαφόρους εν Αθήναις Μπολό και Ουμπέρ εις το σκαμνί του κατηγορουμένου και εις την αγχόνην»

  • Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ

«Ο κ. Γούναρης επισκεφθείς και μελετήσας και ψυχολογήσας την κατάστασιν, επέστρεψεν εις την Ελληνικήν πρωτεύουσαν διά ν’ απηχήση και να βροντοφωνήση, μετά των συν αυτώ επιχειρησάντων την περιοδείαν, την πεποίθησιν, την οποία απεκόμισεν περί της ηθικής και της σωματικής υγείας των Ελληνικών στρατευμάτων […] Ο Ελληνικός λαός ολόκληρος είχε την πεποίθησιν ότι ο κ. Γούναρης θα κομίση προς ανακοίνωσιντοιαύτας πεποιθήσεις. Και η σλυμπτωσις αυτή των πεποιθήσεων είνε κάτι του οποίου η σημασία δεν διαφεύγει την αντίληψιν κανενός»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος