Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η συναλλαγματική περιπέτεια της χώρας και οι κυβερνητικοί χειρισμοί κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου. Έκδηλη η ανησυχία, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Μικρασιατικό Μέτωπο και τη στάση των Συμμάχων. Το ερώτημα ‘’πού βαίνομεν;’’ διατυπωμένο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από όλες τις πλευρές, καταγράφει τον κοινό προβληματισμό.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΩΦΕΙΛΕ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Ο κ. Ευταξίας, του οποίου αι γνώμαι, όσον και αν είνε επηρεασμέναι, έχουν πάντως αρκετόν κύρος, εξήγησεν ότι ευρισκόμεθα απέναντι αδιασπάστου οικονομικού αποκλεισμού […] Η Κυβέρνησις ώφειλε προς τον Ελληνικόν λαόν μίαν εξήγησιν επί του θέματος τούτου επίσημον, σαφή και αποστομωτικήν όλων αυτών των σπουδαιοφανών οικονομολόγων, οι οποίοι, εύρον την ευκαιρίαν της νομισματικής κρίσεως διά να διατυπώσουν τους αντιδυναστικούς υπαινιγμούς των»

  • ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ

«Εξεδηλώθη και κατά τας ημέρας αυτάς των μεγάλων δυσχερειών ένεκα της υψώσεως του συναλλάγματος, την οποίαν εις πάσαν εθνικήν περιπέτειαν επέδειξαν οι αυτοί αμετανόητοι οπαδοί του εκπεσόντος τυράννου από της ημέρας της φυγής του. Αλλ’ ας μη βιάζωνται να χαρούν. Τα χιμαιρικά όνειρά των δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

«Είνε δικαία η έξαρσις των κυβερνητικών αποφάσεων. Χθες εψέξαμεν την κυβέρνησιν διά την ολιγωρίαν μεθ’ ης εξ αρχής διετέθη έναντι της δημιουργηθείσης συνεπεία του αποκλεισμού των Συμμάχων οικονομικής καταστάσεως. Θα ήτο παράλειψις οφειλομένης δικαιοσύνης αν απεφεύγομεν σήμερον να εξάρωμεν τα μελετώμενα δραστικά μέτρα, άτινα ενδεικνύουν εν πλήρες σύστημα κυβερνητικής προνοίας»

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΑΘΑΝ. ΕΥΤΑΞΙΑΝ

«Ο κ. Ευταξίας επιθυμών ν’ αρθή ο οικονομικός αποκλεισμός διά της παραιτήσεως της Α.Μ. του Βασιλέως ας περιμένη την Δευτέραν Παρουσίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ‘’ΤΑ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ’’

«Το ιδιαιτέρως ευάρεστον διά την Ελλάδα γεγονός είνε ότι εψυχράνθη σημαντικώτατα η Τουρκοφιλία ωρισμένων Γαλλικών κύκλων. Όπως τονίζει ο νευρώδης αρθρογράφος της ‘’Μικράς Δημοκρατίας’’ κ. Μπυρέ, οι Τούρκοι έπαυσαν πλέον να είνε ο ‘’συμπαθητικώτερος λαός της Ανατολής’’ του κ. Μπριάν, οι δε Γάλλοι δεν έχουν καμμίαν διάθεσιν να εξακολουθήσουν να κοροϊδεύωνται από τα ‘’άπιστα αιλουροειδή της Αγκύρας’’. Τα αιλουροειδή αυτά εξέσχισαν ήδη με τους όνυχάς των μίαν συμφωνίαν, φέρουσαν την υπογραφήν του αντιπροσώπου του Κεμάλ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ ΠΙΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ

[Αγόρευσις του κ. Αθ. Ευταξίου πληρεξουσίου Φθιωτιδοφωκίδος. Συνεδρίασις Εθνοσυνελεύσεως της 13ης Απριλίου ε.ε.]

  • ΑΓΡΙΑ ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΕΠΙ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΥ ΕΙΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΝ

«Άλλη ομάς Κεμαλικών ανακαλύψασα τους 12 Τούρκους, ους κατεζήτει, διέταξε αυτούς να παραδοθούν. Ούτοι όμως αντέστησαν και επηκολούθησε συμπλοκή διά περιστρόφων και μαχαιρών […] Το θέαμα των σκηνών αίτινες ελάμβανον χώραν εις διάφορα διαμερίσματα του ατμοπλοίου, ήτο φρικτόν και απαίσιον. Κεμαλικοί πάλλοντες πελωρίας διστόμους μαχαίρας και περιερχόμενοι τα διάφορα διαμερίσματα του ατμοπλοίου έσυρον άνδρας, γυναίκας, παιδία, τραυματίζοντες και φονεύοντες πάντα ανθιστάμενον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ – ΤΖΩΡΤΖ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ – ΑΙ ΓΝΩΜΑΙ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ

ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ – Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΠΑΝΑΚΕΙΑ – ΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Επειδή υπάρχει νοσηρά κατάστασις, η κερδοσκοπία αποτελεί εν σύμπτωμα παροξυσμού. Η φρόνιμος θεραπευτική όμως επιβάλλει μεν την λήψιν μέτρων προς κατασίγασιν του παροξυσμού, αλλ’ επιβάλλει συγχρόνως την λήψιν μέτρων προς θεραπείαν της κυρίας νόσου και προς εξυγίανσιν του οργανισμού»

  • ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΣΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΙ ΘΥΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

«Αλλ’ ό,τι συμβαίνει σήμερον με το ζήτημα του συναλλάγματος, δεν σημαίνει απλώς κυβείαν, σημαίνει εγκληματικήν ενέργειαν κατά του Λαού γενικώς και όταν τις σκάπτη τον λάκκον του λαού, σκάπτει τον λάκκον της Πατρίδος»

  • ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ
  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΓΕΙΝΕΝ Η ΕΙΡΗΝΗ

Από το βιβλίον του Ταρντιέ

  • ΚΑΙ Ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ

«Μετά τον κ. Σκουλούδης, έπειτα από τον κ. Ευταξίαν και ενώ ο κ. Καλογερόπουλος, αποφεύγων δημοσία έλεγχον, προβαίνειεις ιδιωτικάς δηλώσεις, ιδού και ο κ. Στράτος –από τους δεκαέξ- καταγγέλλων ανεπάρκειαν της Κυβερνήσεως εις το ζήτημα της οικονομικής κρίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ…

«Αλλά πού βαίνομεν; Πού βαίνομεν με την ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά και την γεωμετρικήν πρόοδον, μεθ’ ης κατρακυλά η δραχμή μας; […] Δεν αντιπολιτευόμεθα. Εις τοιαύτας κρισίμους στιγμάς δεν έχει τον τόπον της η αντιπολίτευσις. […] Οι Μοιραίοι Άνθρωποι, κατόπιν των τόσων συμφορών, που επεσσώρευσαν, ας συνέλθουν κι ας σκεφθούν ελληνικώς. Αυτή είνε η αξίωσις του Έθνους, το οποίον αναμένει αγωνιωδώς παρά της Υπευθύνου Κυβερνήσεως και του Ανευθύνου Άνακτος σωτείρας χειρονομίας»

  • Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΤΑ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ

«Οφείλομεν άρα ν’ αντιτάξωμεν την κατηγορηματικωτέραν διάψευσιν τόσον εις τας ψευδείς ταύτας φήμας, όσον και εις τα μυθεύματα, καθ’ α η βασιλική κυβέρνησις εδήλωσε δήθεν εις την Αγγλικήν κυβέρνησιν, ότι ο Βασιλεύς θα εδέχετο να παραιτηθή επί των του θρόνου δικαιωμάτων υπέρ του πρίγκηπος διαδόχου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΞΙΩΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Αν το συνάλλαγμα ανήλθεν εις τα ύψη, και αν πρόκηται να υποφέρη υλικώς ο Λαός, δεν θ’ αποκάμη ζητών την νίκην, από την οποίαν θα επέλθη η οικονομική του ανόρθωσις. Εις την Μικράν Ασίαν υπάρχουν αι πηγαί όλαι του πλούτου και της ανέσεως. Πέραν του Αιγαίου κείται το μέλλον μας, η ζωή μας. Δίχως την Σμύρνην θα είμεθα κατεστραμμένοι ολοκληρωτικώς ως Έθνος, ως Κράτος, ως άτομα. Έχει όμως την δικαίαν αξίωσιν ο Λαός όπως και οι κυβερνώντες αυτόν ΑΡΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ της πίστεως και της αντοχής του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΑΝΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΔΡΑΧΜΑΣ 102 – ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΡΑΓΔΑΙΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ 72 ΔΡΑΧΜΩΝ – ΝΕΩΤΕΡΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΛΥΣΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ

«Τρίζει το αστικόν οικοδόμημα απ’ όλα τα μέρη και οι απαίσιοι τριγμοί που προμηνύουν την πτώσιν του, σκορπίζουν τον φόβον και την αγωνίαν. […] Ο λαός ας ανοίξη τα μάτια του πειά. […] Ας καταλάβη ότι δεν υπάρχει πλέον γι’ αυτόν σωτηρία μέσα εις τα όρια του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος, μέσα εις τα όρια της πολιτικής που τον ωδήγησε έως τώρα εις την καταστροφήν. […] Μέσα εις όλο αυτό το χάος της κρατικής ανικανότητος και της οικονομικής χρεωκοπίας ένα μόνον φως υποφώσκει, μία και μόνη λύσις υπάρχει. Ο Μπολσεβικισμός»

  • ΟΛΟΙ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ !

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΙΑΣΠΑΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΟΪΤΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ – ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ

ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΣ ΑΝΑΡΧΟΠΟΙΗΣΙΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

«Από έρευναν εις ην προέβην εν Αλβανία εν σχέσει προς την εσχάτως παρατηρουμένην αυτόθι πολιτικήν ζύμωσιν, αποδεικνύεται ότι η ζύμωσις αύτη είνε αποτέλεσμα των ενεργειών των Κεμαλικών και μπολσεβικικών πρακτόρων, οι οποίοι κατέκλυσαν από μηνών την χώραν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 28 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΣ

«Και μία εκ των αξιώσεων τούτων είνε, ο γενικός πόθος να μη πίπτη ο Ελληνικός λαός θύμα των εκμεταλλευτών της καταστάσεως, διότι εις εκμετάλλευσιν απεδώθη η επί εικοσιτετράωρον διαρκέσασα τεραστία ύψωσις της τιμής του συναλλάγματος»

  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο ΛΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΗΣ – ΟΙ ΒΕΛΓΙΚΟΙ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ – ΟΙ ΝΑΥΛΟΙ ΕΞ ΑΜΒΕΡΣΗΣ –

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος