Θ. Ζαούτης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων στην Ικαρία – Τι λέει για εμβόλια & αντισώματα (audio)

Ανησυχητική χαρακτηρίζει  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Αιγαίου την αύξηση των κρουσμάτων στην Ικαρία ο  Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεοκλής Ζαούτης.  Καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς με το εμβόλιο μπορούν να περιορίσουν πολύ τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου.

Πρόσθεσε δε, ότι όσοι είναι θετικοί αλλά και οι επαφές τους οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η διασπορά του ιού στο νησί. Λόγω της έλλειψης υποδομών όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα για την αντιμετώπιση και νοσηλεία πολλών περιστατικών με κορονοϊό  οι πολίτες  θα πρέπει τηρήσουν με αυστηρότητα όλα τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της διάδοσης του ιού.

Δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στo νησί, πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Αναφερόμενος στα “όπλα” κατά του ιού, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι δύο εργαλεία έχει η ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα εμβόλια και τα tests μαζί με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουμε τον εμβολιασμό, είπε και πρόσθεσε δεν ξέρω αν θα είναι στον ένα ή στα δύο χρόνια. Πολύ επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός θα γίνει εποχικός όπως και ο ιός της γρίπης. Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις μεταλλάξεις και κατά πόσο τα εμβόλια θα μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις.

Τα εμβόλια μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από το να “κολλήσει” κάποιος τον ιό αλλά είναι αποτελεσματικά στην αποφυγή βαριάς νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης και απώλειας ζωής.

Για τον έλεγχο των αντισωμάτων το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι η ανοσία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν μπορούμε να την μετρήσουμε μόνο με αντισώματα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο μαγικός αριθμός αντισωμάτων που θα μας προστατέψει από τον ιό. Από την άλλη, και η έλλειψη αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία γιατί υπάρχει κυτταρική ανοσία του ανοσοποιητικού συστήματος που όταν “δουν” τον κορονοϊό ξανά μετά το εμβόλιο είναι έτοιμα τα κύτταρα αυτά να δράσουν και να προστατέψουν τον οργανισμό μας.

Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε  ο Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεοκλής Ζαούτης στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αιγαίου, Γιώργο Βιτσαρά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος