Ισπανική υποστήριξη στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε – Επίσκεψη Ζάεφ στην Μαδρίτη

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Την Μαδρίτη επισκέφθηκε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισκέπτεται την Ισπανία αναζητώντας την στήριξή της για την διαπραγματευτική πορεία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη συμπίπτει με το αυξημένο ενδιαφέρον της Ισπανίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κάτι που αποτυπώθηκε και από τις πρόσφατες επισκέψεις στην Ισπανία αφενός του υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας και υπουργού Άμυνας της Σερβίας.

Ο Σάντσεθ μετέφερε στον Ζάεφ την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην πανδημία, και αναφέρθηκε στην νέα αποστολή μέσω COVAX 650.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer/Biontech στην περιοχή, εκ των οποίων 120.000 εμβόλια αντιστοιχούν στην Βόρεια Μακεδονία.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η ενεργή υποστήριξη που παρέχει η Ισπανία στο ζήτημα της προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να δώσει νέα ώθηση στην επέκτασή της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Σάντσεθ αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και τις μεταρρυθμίσεις της στο δικαστικό σύστημα και την σημαντική πρόοδο στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τέλος οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τους τρόπους οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών μέσω νέων επενδύσεων και ειδικότερα σε τομείς όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και σιδηροδρομικών υποδομών, τομείς στους οποίους διακρίνονται οι ισπανικές εταιρίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος