Ισπανία: Η κυβέρνηση μελετά την απονομή χάριτος για τους φυλακισμένους Καταλανούς αποσχιστές

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η ισπανική κυβέρνηση μελετά την απονομή χάριτος για τους Καταλανούς αποσχιστές, που βρίσκονται στη φυλακή. Η δήλωση Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνησή του μελετά την έκδοση χάριτος προς τους Καταλανούς που πήραν μέρος στο παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017 με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η σύγκρουση αυτή αποτυπώθηκε έντονα το πρωί της Τετάρτης στο ισπανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για έλεγχο της κυβέρνησης, όπου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάμπλο Κασάδο επιτέθηκε στον Πέδρο Σάντσεθ.

Ισπανία: Η κυβέρνηση μελετά την απονομή χάριτος για τους φυλακισμένους Καταλανούς αποσχιστές

EPA/Emilio Naranjo

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος επιτέθηκε προς τον Σάντσεθ τονίζοντας ότι «ο Ισπανός πρωθυπουργός προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της συνταγματικής Ισπανίας».

Ο Πέδρο Σάντσεθ απάντησε πως « το Σύνταγμα, εκτός από την τιμωρία και την εκδίκηση, προβλέπει και την συγγνώμη». Και υπενθύμισε στην Ολομέλεια ότι η κρίση του 2017 προκλήθηκε από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης Ραχόι έναντι της καταλανικής πλευράς.

Η έκδοση χάριτος για την οποία αναμένεται η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, αφορά σε 12 Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές που καταδικάστηκαν από 9-13 χρόνια φυλάκισης και ήδη έχουν εκτίσει 3,5 χρόνια ποινής με πολλαπλές κατηγορίες αλλά κυρίως με αυτήν την κατηγορία της «στάσης». Η έκδοση της απόφασης χάριτος υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Με την πρόταση της κυβέρνησης συμφωνούν όλα τα κόμματα της Βουλής εκτός από το Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα Βοξ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυλακισμένοι πολιτικοί δεν ζήτησαν οι ίδιοι την απονομή χάριτος, καθώς θεωρούν ότι η δίωξή τους είχε πολιτικά κριτήρια, ενώ ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν δείξει μεταμέλεια για την πράξη τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος