Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος με αφορμή της ένταξη της πόλης στη διαδικασία ψηφιακής παραλαβής δικαστικών αποφάσεων.
Η Θεσσαλονίκη μαζί με ορισμένες ακόμη πόλεις είναι από τις πρώτες στις οποίες υλοποιείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης. Με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χριστόπουλος ήταν προσκεκλημένος στο Ο3 της ΕΡΤ3. Η συζήτησε άρχισε από την ενοποίηση 25 δικαστικών πιστοποιητικών σε ένα, το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας και την ψηφιοποίηση των λεγόμενων «γεγονότων ζωής» που ξεκίνησε από τη γέννησης και προχωρά με τα πιστοποιητικά θανάτου ενώ σύντομα θα φτάσει και στα συναινετικά διαζύγια.
Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών η ψηφιακή έκδοση νέου τύπου διπλώματος οδήγησης καθώς και η αντικατάσταση του παλιού λόγω φθοράς.
Σε ότι αφορά τις δυσκολίες του ψηφιακού μετασχηματισμού στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση ετών ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αλλά επισήμανε ότι οι διοικητικές διαδικασίες που παρεμβάλλονται είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια τα οποία για να ξεπεραστούν απαιτούν το 80% της δουλειάς που γίνεται για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη και την εθνική στρατηγική που είναι υποχρεωμένη η χώρα να παρουσιάσει στην Ε.Ε ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι αυτή εκπονείται σε έξι άξονες με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή εφαρμογής της καινοτομίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ώστε να καμφθούν οι φόβοι των πολιτών.
Επίσης ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ανοιχτά δεδομένα που είναι όπως είπε και η πηγή για τις νέες τεχνολογίες. «Η Ελλάδα, είπε, ξεκίνησε δυναμικά από το 2004 και είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσε τη νέα οδηγία του 2019 για την ανάρτηση των ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων του δημοσίου στην πύλη data.gov.gr με την οποία συνδέονται όλοι οι δημόσιοι φορείς για να φτάνουν σε αυτή όλα τα δεδομένα». Μάλιστα, ένας από τους πρώτους δήμους που θα δίνει αυτόματα αυτά τα ανοιχτά νομιμοποιημένα δεδομένα ενδέχεται να είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του δικτύου των έξυπνων πόλεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γ.γ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο ταμείο «Φαιστός» το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει χρηματοδοτικά τις νέες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το δίκτυο 5G.
Έτοιμη είναι η Ελλάδα και για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έναρξης ατομικής επιχείρησης που αφορά το 70% των επιχειρήσεων στη χώρα. Ερωτηθείς τέλος για τα αιτήματα των πολιτών σχετικά με τομείς που πρέπει άμεσα να ψηφιοποιηθούν είπε πως αφορούν ως επί το πλείστον την κοινωνική ασφάλιση και το Κτηματολόγιο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος