Οι οικότοποι κοραλλιών του Αιγαίου χρειάζονται άμεσα προστασία


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Έρευνα στα βαθιά νερά του Αιγαίου άρχισε πριν από λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος με στόχο να καταγράψει τον άγνωστο πλούτο του βυθού και να καταλήξει σε άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το Ο3 εντόπισε το σκάφος του Ινστιτούτου στους Λειψούς και συνομίλησε με την διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αναστασία Μήλιου.

Όπως επισήμανε η κ. Μήλιου τα κοράλλια επιβιώνουν απλώς από τύχη, ελλείψει οποιουδήποτε μέτρου προστασίας. Παρόλο που υπάρχει η σχετική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται αφού δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Σύμφωνα με την ίδια μέχρι σήμερα απλώς έτυχε να μην καταστραφούν από κάποιο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο, να μην καλυφθούν από κάποιο εγκαταλειμμένο δίχτυ ή να μην καταστραφούν από κάποια έκρηξη δυναμίτη.

Η κ. Μήλιου έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή βιοποικιλότητα στο βυθό του Αιγαίου από διαφορετικά είδη σφουγγαριών, κοραλλιών και άλλων θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών σε βάθος μεταξύ 50 και 200 μέτρων τα οποία πρέπει να προστατευθούν από ττην ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, κατά καιρούς καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στα μεγάλα βάθη. Η ερευνήτρια τόνισε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη για την προστασία αυτών των οικοτόπων γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε κάποια οικοσυστήματα κοραλλιών χρειάζονται ακόμη και 7.500 χρόνια για να αναπτυχθούν αφού ψηλώνουν μόνο λίγα χιλιοστά κάθε χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος