Ισπανία: Προς κατάργηση της μάσκας σε δημόσιους χώρους από τον Ιούλιο οι ισπανικές Αυτονομίες

Ισπανία/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Στην κατάργηση της μάσκας σε δημόσιους χώρους από τον Ιούλιο προσανατολίζονται πολλές Αυτονομίες της Ισπανίας μετά την πορεία των εμβολιασμών που δείχνουν σταθερή μείωση κρουσμάτων και θανάτων.

Η πρώτη Αυτονομία που ήδη το ανακοίνωσε είναι η Καστίγια Λα Μάντσα ενώ στην ίδια κατεύθυνση οδηγούνται οι Αυτονομίες που οι επιδημιολογικοί τους δείκτες το επιτρέπουν. Ο γενικός δείκτης κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας βρίσκεται στα 54 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ενώ για τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο γενικός δείκτης έχει πέσει στα 121 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι ΜΕΘ των ισπανικών νοσοκομείων έχουν αποφορτιστεί και οι νοσηλευόμενοι είναι κυρίως νέοι καθότι οι άνω των 60 ετών έχουν πλέον εμβολιαστεί.

Περίπου 18 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου (38% του πληθυσμού) και περίπου 9 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις (19,4%). Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 26 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ως το τέλος της εβδομάδας η Ισπανία θα δεχτεί επιπλέον 4,6 εκατομμύρια εμβόλια. Οι ηλικίες εμβολιασμών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και σε αρκετές από αυτές ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 30-40 ετών. Σε άλλες όπως η Μαδρίτη εμβολιάζονται οι ηλικίες 50-59 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας διέπεται από νόμο που έχει εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση, οπότε είναι ακόμα υποχρεωτική για όλες τις αυτονομίες, αν και το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα επανεκτιμηθεί ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος