Ευρώπη: Έκτακτα μέτρα και έρευνες για τζιχαντιστές – Γαλλικά αεροσκάφη απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκολ”

Στο Βέλγιο, πέντε νέες συλλήψεις σήμερα το πρωί στη διάρκεια νέων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. έκτακτα μέτρα ασφάλειας σε Ιταλία και Αλβανία. Για πρώτη φορά γαλλικά πολεμικά απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ στην ανατολική Μεσόγειο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα εφαρμόσουν στην Ρώμη οι αστυνομικές αρχές ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, του Βελγίου, και άλλων χωρών της Ευρώπης. Δύο χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί θα ενισχύσουν του συναδέλφους τους στους δρόμους. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για μια «γενική πρόβα» ενόψει της τελετής εγκαινίων του Αγίου Έτους των καθολικών, η οποία θα οργανωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στις 8 Δεκεμβρίου.

Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις μαροκινούς πολίτες οι οποίοι ζούσαν εδώ και χρόνια στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι τέσσερις μαροκινοί είχαν λάβει κλήση σε απολογία, για υπόθεση που αφορά ισλαμική τρομοκρατική δράση. Η σχετική έρευνα είχε αρχίσει από το 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στα διαμερίσματα των τεσσάρων φερόμενων ως υποστηρικτών της τρομοκρατίας βρέθηκε έντυπο υλικό και βίντεο τα οποία εξυμνούν τον μουσουλμανικό ιερό πόλεμο.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε σήμερα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα (κάμερες, βιντεοτηλέφωνα, προσωπικό ασφαλείας), μέτρα που ωστόσο κρίνονται ανεπαρκή από τη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία ζητά τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας να οπλοφορούν.

«Η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί αν συνεργασθούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη. Στη χώρα μας η πρόληψη λειτουργεί και οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Στο Βέλγιο, πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια νέων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών και της Λιέγης, ανεβάζοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από χθες το βράδυ, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η Αλβανία δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό, τόνισε σήμερα ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν, επειδή έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομίας. Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο με τους εταίρους της Αλβανίας.

Στο Κόσοβο, η απειλή της τρομοκρατίας και η λήψη μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκάλεσε σήμερα στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα. Η τρομοκρατία αποτελεί σήμερα έναν πραγματικό κίνδυνο για τους πολίτες της Ευρώπης και ευρύτερα, τόνισε ο κ. Μουστάφα και ζήτησε “αύξηση των μέτρων ασφαλείας από όλα τα κρατικά θεσμικά όργανα, ώστε το Κόσοβο να είναι προετοιμασμένο από κάθε πτυχή να διαχειριστεί ενδεχόμενη απειλή βίαιου εξτρεμισμού, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας”.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη απονηώθηκαν σήμερα από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, για πτήσεις πάνω από περιοχές που ελέγχονται από την οργάνωση Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

Καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Rafale τα οποία απονηώθηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο έπληξαν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας για πρώτη φορά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε λάβει μέρος μόνο σε αποστολές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.

Κανονικά λειτουργούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες

Με μειωμένη κίνηση, αλλά χωρίς να υπάρχει ορατή ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας, ξεκίνησε η εβδομάδα στη γειτονιά των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες. Εξαίρεση αποτελεί το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στο οποίο αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί», με ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας και του στρατού για τη φύλαξη του κτιρίου.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά, το επίπεδο συναγερμού δεν θεωρήθηκε αναγκαίο να αυξηθεί από “κίτρινο” -το οποίο είχε καθιερωθεί μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo– σε “πορτοκαλί”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος