Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Τώρα λαλούν τα πυροβόλα και η φλύαρος κλαγγή της λόγχης’’. Η ώρα της μεγάλης επίθεσης έχει φτάσει, αν και δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΡΑ-ΝΤΑΓ. Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ

«Τηλεγραφήματα επίσημα προς την Κονσούλταν εκ Σμύρνης αναφέρουν, ότι οι Τούρκοι ήρχισαν συμπτυσσόμενοι λόγω της μεγάλης πιέσεως των Ελληνικών στρατευμάτων»

  • Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΒΑΝΑΡ. ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ. ΠΟΤΕ ΕΦΘΑΣΑΝ ΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ. Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΙΣ. ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

«Την στιγμήν καθ’ ην χαράσσομεν τας γραμμάς ταύτας οι βράχοι και αι χαράδραι και αι πεδιάδες της Μικράς Ασίας αντηχούν από την ιαχήν της νίκης του προελαύνοντος Ελληνικού στρατού, θερίζει δε προαιωνίους εχθρούς της Φυλής το Ελληνικόν πυροβόλον»

  • ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ

«Αλλ’ οπωσδήποτε η Τουρκική αλαζονεία κατεδείχθη επικαίρως τόσον αθεράπευτος ώστε όλη η περί της ‘’αδιαλλαξίας’’ της Ελλάδος αναπτυχθείσα εσχάτως εν Γαλλία φιλολογία απεδείχθη κενή και η επ’ αυτής στηριχθείσα επιχειρηματολογία κατέρρευσε παταγωδώς εις την πρώτην ελαφράν πνοήν της αναφυσηθείσης αληθείας. Αι ‘’ευθύναι’’ της Ελλάδος διαλύονται ήδη μετά ταχύτητος. Την στιγμήν ταύτην κοπάζουν αι καθ’ ημών αιτιάσεις. Και είνε τούτο άριστος οιωνός διά την αρχομένην στρατιωτικήν ημών δράσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΑΓΚΛΗ

«Θα επαραξενεύθητε, βεβαιότατα, ακούοντες τον προεδρεύοντα των Φιλελευθέρων, φωνάζοντα ειλικρινώς ‘’ότι απέναντι του προς την πατρίδα καθήκοντος δεν υπάρχουν Φιλελεύθεροι και μη. Υπάρχουν μόνον Έλληνες’’. Έλληνες οι οποίοι δεν βλέπουν τίποτε άλλο παρά ότι ένας Ελληνικός στρατός εκεί κάτω πρέπει να νικήση. Και θα νικήση»

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΝ

«Εκεχειρία από της σήμερον εν Ιρλανδία. Οι Σιν-Φάϊνερς, οι Φαντομά αυτής της επαναστάσεως, εδέχθησαν να σταματήσουν την σειράν των μυθιστορηματικών όσω και αιματηρών άθλων των, αφού ο μυστηριώδης αρχηγός των, ο Ντε Βαλέρα, άλλος ζωντανός θρύλος, πρόκειται να συναντηθή με τον κ. Λόϋδ Τζωρτζ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΔΕΧΘΗ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΗΘΕΙΑΝ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΜΩΣ ‘’ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ’’
  • ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ

«Υπεράνω των εφημέρων μυκηθμών του θυελλώδους Ελληνικού Πόντου πτερυγίζει, κατά την παραμονήν ταύτην νέων αγώνων, η Πατρίς, αξιούσα την θυσίαν των παθών και των μνησικακιών μας, ως οφειλήν ιεράς σπονδής προς το ελληνικόν Αίμα, προς την ελληνικήν Θυσίαν, προς την ελληνικήν Αιωνιότητα. Κύπτομεν ευλαβώς οι Φιλελεύθεροι προ της υψηλής επιταγής, και πλήρεις θάρρους, πλήρεις ελπίδων, βαδίζομεν προς νέαν πολιτικήν αναγέννησιν, ως εκείνην ην ωνειροπολήσαμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣ ΑΜΗΧΑΝΙΑΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΕΙΝΕΙ ΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • ΕΥΟΙΩΝΟΣ ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Εις το Λονδίνον εξερράγη ήδη νέα θύελλα αγανακτήσεως κατά του μεγάλου αυτού αγύρτου μετά το νέον ράπισμα του ανθρώπου της Αγκύρας. Δύνανται ν’ αγανακτούν, αλλά δεν δικαιούνται να εκπλαγούν, διότι έπρεπε να το αναμένουν μετά τόσα άλλα προανακρούσματα, των οποίων το τελευταίον αποτελεί το κορύφωμα. […] Και οι μάλλον τυφλοί και εγωισταί και άδικοι βλέπουν ήδη πόσον είχε και έχει δίκαιον η Ελλάς»

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΝ. ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ. ΑΙ ΝΕΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. ΚΑΤΟΙΚΙΑΙ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙΣ-ΕΞΩΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΛΟΓΟΣ ΕΔΟΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΧΗΝ

«Διότι εάν δόγμα της Αγγλικής πολιτικής κυριαρχήσαν πάντοτε, ήτο η επ’ ουδενί λόγω επάνοδος λαών άπαξ ελευθερωθέντων, υπό την Τουρκικήν κυριαρχίαν, το δόγμα τούτο σήμερον δεν έρχεται να υποστηρίξη μόνον η Μεγάλη Βρεττανία, αλλά και η ισχύς των Ελληνικών όπλων. Αλλ’ εάν η λογική έπαυσε να λειτουργή προ πολλού εις την Άγκυραν, έπαυσεν ήδη να λαλή και η πειθώ από το Λονδίνον και ο λόγος εδόθη ήδη εις το πυροβόλον. Η πειθώ και η σύνεσις εσίγησαν. Τώρα λαλούν τα πυροβόλα και η φλύαρος κλαγγή της λόγχης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Δεν δίδεται λοιπόν ο λόγος μόνον εις τα όπλα, όπως υπερηφάνως εδήλωσεν εις το Λονδίνον και εις τας Αθήνας ο κ. Γούναρης. Δίδεται και εις τους τυραννομάχους της Εθνοσυνελεύσεως. […] Απομένει συνεπώς μυστήριον, διατί εκλήθη η Εθνοσυνέλευσις μετά τόσος σπουδής. Και το μυστήριον και το ανεξήγητον έδωσεν αφορμήν εις διαδόσεις, επί των οποίων σοβαρά συζήτησις δεν επιτρέπεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ. ΤΙ ΕΔΗΛΩΣΕΝ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ. ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Μετά την υπουργικήν συζήτησιν, ο κ. πρωθυπουργός ερωτηθείς περί του χρόνου της ενάρξεως της ελληνικής επιθέσεως ηρνήθη να προβή εις οιανδήποτε ανακοίνωσιν τονίσας ότι καθήκον του τύπου εις τας παρούσας στιγμάς είναι να γνωρίζη να σιωπά προκειμένου διά ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας»

  • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΔΕΚΑΤΗ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«’’Η τελείωσις της απελευθερωτικής πολιτικής της ελευθέρας Ελλάδος. Η αναγνώρισις μας ως φίλων εκ μέρους των ισχυρών του μεταπολεμικού κόσμου. Η απόκτησις οικονομικών πόρων. Η παροχή δανείων εις την Ελλάδα. Η βελτίωσις της αξίας της δραχμής…’’ […] Ούτω εις τους υπό των οργάνων της εξαγγελλομένους σκοπούς του πολέμου, η κυβέρνησις έχει ου μόνον την αμέριστον, αλλά και την ενσυνείδητον υποστήριξιν των Φιλελευθέρων, ετοίμων να χειροκροτήσωσιν ειλικρινώς τας επιτυχίας της, χωρίς όμως εκ τούτου να παραιτούνται του δικαιώματος όπως ελέγξωσιν αποφασιστικώς την τυχόν διάψευσιν των παρεχομένων υποσχέσεων και ελπίδων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΟΙΩΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ

«Εδημιούργησε τον Τούρκον δικτάτορα η ευρωπαϊκή πολιτική, και μόνον αύτη. Παλαιόν δε γνωμικόν διδάσκει, ότι εκ των πλασμάτων του πρέπει να φοβήται κανείς τα πάντα. Μετά την δημιουργίαν του, ο Τούρκος δικτάτωρ έπαιξεν αμέσως τον ανεξάρτητον. Και εστράφη προς τους Ρώσσους. […] Ο Τούρκος αποθρασυνόμενος, θα απειλεί πάντοτε την ειρήνην της Ανατολής. Τούτο εννοεί καλά ο ελληνικός λαός, κατερχόμενος χάριν της ειρήνης εις τον τελευταίον αυτόν σκληρόν αγώνα. Και είνε ευτύχημα, ότι αρχίζουν να το εννοούν ήδη και οι Σύμμαχοι, ώστε η αρχομένη ελληνική επίθεσις να γίνεται πλέον υπό τους αρίστους των οιωνών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΥ
  • ΕΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΝ ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΗΣ

«Έρχεται όμως σήμερον ο Μουσταφά Κεμάλ, ο εχθρός της Ελλάδος, και προσφέρει εις την Ελλάδα την καλυτέραν υπηρεσίαν διά της απαντήσεώς του, ότι η Ελληνική κυβέρνησις απορρίψασα την μεσολάβησιν κατήγαγε μίαν διπλωματικήν επιτυχίαν πρώτης τάξεως, διότι απέδειξεν ότι γνωρίζει πολύ καλύτερον, από τους Ευρωπαίους διπλωμάτας και την ιταμότητα του χαρακτήρος του Τούρκου, και δι’ αυτό απέφυγε το σφάλμα να δεχθή μίαν μεσολάβησιν έχουσαν ως σκοπόν τον συμβιβασμόν, ήτοι την μείωσιν των δικαιωμάτων μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 28 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

«Η μεγάλη και ιερά στιγμή της πάλης έφθασεν, η επίθεσις αρχίζει με την βοήθειαν του Θεού και με τας ευχάς του Πανελληνίου και ολοκλήρου του πολιτισμένου κόσμου. Εμπρός λοιπόν, γενναίοι μαχηταί. Ο Θεός εινε μαζύ μας, διότι και το δίκαιον είνε ο οδηγός της λόγχης μας»

  • Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΣ ΤΟΥ
  • Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΝΑ ΤΑΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΪΚΑΣ ΧΩΡΑΣ – Συνέδριον εν Κοπεγχάγη – Τα δεμένα πλοία εν Σουηδία και Νορβηγία – Έν κρούσμα ναυταπάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος