Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με κατεύθυνση το Εσκή Σεχήρ και την Κιουτάχεια, ‘’η επιθετική προέλασις εξακολουθεί ακάθεκτος’’.  Η εξέλιξη ωστόσο των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποδεικνύει ‘’ότι ο εχθρός σκοπεύει να αμυνθή κρατερώς’’.  Στα εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δεν λείπουν οι συζητήσεις και οι κινήσεις που καλύπτουν μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΛΗ

«Αι λαβαί της κολοσσιαίας τανάλιας τείνονται ήδη και περισφίγγουν πανταχόθεν τον εχθρόν. Κα ή θα τον αναγκάσουν να εκκενώση τα εδάφη, διά την οχύρωσιν των οποίων εξήντλησεν όλας τας προσπαθείας του, ή θα τον περικλείσουν και θα τον συντρίψουν εντός του φοβερού κλοιού του πυρός, ο οποίος καθ’ εκάστην στενεύει περισσότερον»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΠΡΟ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΣΦΟΔΡΑΙ ΜΑΧΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΜΠΟΛΑΤ-ΚΙΟΪ, ΣΟΥΣΟΥΣ-ΚΙΟΪ ΚΑΙ ΝΤΟΓΑΤΖΗΛΑΡ. ΤΟ ΤΟΧΣΟΥΝΛΗ ΠΕΡΙΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Ο ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ

«Την στιγμήν αυτήν καθ’ ην ο Ελληνικός στατός δικαιώνει, πέραν πάσης προσδοκίας, τας επ’ αυτού στηριχθείσας ελπίδας του Έθνους και καθ’ ην η Ελλάς γίνεται κυρία των εις αυτήν ανηκόντων και ιστορικώ και εθνολογικώ δικαιώματι, εδαφών, όλων ο νους ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων, στρέφεται προς τον διευθύνοντα σήμερον τας τύχας της Ελλάδος μεγάλον πολιτικόν Δημήτριον Γούναρην, ο οποίος παρεσκεύασε, χωρίς θορύβους και χωρίς ρεκλάμες, παν ό,τι συντελείται σήμερον υπέρ του Έθνους και της Φυλής»

  • Ο ΣΚΟΠΟΣ

«Κύριος και αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων, τας οποίας ανέλαβον τα Ελληνικά στρατεύματα, είνε η στρατιωτική συντριβή του εχθρού, η ολοκληρωτική αυτού εκμηδένισις, ης άμεσον επακολούθημα, καθαρώς πλέον πολιτικόν, έσται η διάλυσις του κράτους της Αγκύρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Διά των χθεσινών δηλώσεών του εν τη Εθνοσυνελεύσει ο κ. Γούναρης διετράνωσε το αίσθημα πάντων αδιακρίτως των Ελλήνων, ότι η Ελλάς μόνον διά των όπλων θα επιδιώξη την οριστικήν λύσιν της διαφοράς της μετά της Τουρκίας και όχι διά δπλωματικών διαπραγματεύσεων, προωρισμένων κατ’ αναπότρεπτον λόγον να μειώσουν τα ήδη περιφανώς αναγνωρισθέντα και διά συνθηκών κυρωθέντα δίκαιά της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΕΓΕΝΙΚΕΥΘΗ
  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Αν κρίνη τις εκ της μέχρι σήμερον πορείας των επιχειρήσεων λάβη δε υπ’ όψιν του τας αποστάσεις δύναται να θεωρήση ως βέβαιον ότι σήμερον ή τε βορεία ομάς και η νοτία θα έλθωσιν εις επαφήν με τας κυρίας δυνάμεις του εχθρού κατέχοντος γραμμήν με διά το βόρειον μέτωπον Β.Δ. του Εσκή Σεχήρ, γραμμήν δε διά το νότιον ΝΑ της Κιουτάχιας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ
  • ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΡΩΫΤΕΡ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
  • Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ

«Η συντριβή του εχθρού, ην σφυρηλατούν κατά τας ώρας ταύτας με τους βραχίονάς των τα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος, θα σώση την ελευθερίαν της Ανατολής και μαζύ με αυτήν θα εξασφαλίση οριστικώς και την ελευθερίαν των Στενών. Αλλ’ εν τω μεταξύ τις δύναται να βεβαιώση, ότι οι κεμαλικοί εν τη απογνώσει των (…) δεν ήθελον αποτολμήσει μίαν κάθοδον εναντίον των Στενών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΦΟΡΠΛΙΣΜΟΣ

«Τα κηρύγματα του αφοπλισμού και της ειρήνης έρχονται να προσκρούσουν επί της βίας και της αυθαιρεσίας των ισχυρών εφ’ όσον δε οι ισχυροί αποβαίνουν υπό τα προσχήματα της προστασίας τύραννοι και εκμυζηταί της εργασίας των μικρών, η ειρήνη θα αποτελή χίμαιραν, ήτις ουδέποτε θα εξέλθη του κόσμου των ονείρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΙΡΟΣ

«Εάν θα χρειασθή ή όχι αναδιοργάνωσις του κόμματος (των Φιλελευθέρων) εάν θα συμφωνηθή η εκκαθάρισίς του και πώς θα γίνη η εκκαθάρισις αυτή, δεν είνε θέμα συζητήσεως δημοσίας, μάλιστα αυτήν την στιγμήν. Η Κοινή Γνώμη θα έχη τον λόγον μόνον, όταν, δοθείσης της ευκαιρίας, εμφανισθή προ αυτής το κόμμα αυτούσιον ή ανασυνταχθέν. Τότε η Κοινή Γνώμη θα εγκρίνη ή θα καταδικάση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ

«Κυβέρνησις και βουλευταί της ήρχισαν δεινόν αλληλοφάγωμα. Ο καυγάς διά το πάπλωμα. Υπέρ τους εβδομήκοντα πληρεξούσιοι τσιφλικούχοι, προσπαθούντες να ματαιώσουν την επιψήφισιν της τροποποιήσεως του αγροτικού νόμου, ο οποίος βλάπτει και ζημιοί τα ατομικά των συμφέροντα, εδράχθησαν της παρούσης δυσχερούς στιγμής διά να εξαναγκάσουν την Κυβέρνησιν να αποσύρη το νομοσχέδιον, απειλούντες ότι άλλως θα αποσχισθούν του κυβερνητικού κόμματος»

  • Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. ΝΕΑΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΣ – ΤΙ ΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ

«Αγγέλλεται εκ Σμύρνης ότι αι τελευταίαι πληροφορίαι εκ του μετώπου αναφέρουν ότι η ευθυγράμμισις του μετώπου συνετελέσθη υπό τους αρίστους οιωνούς επί πάντων των σημείων. Όλαι αι γενόμεναι προωθήσεις εστέφθησαν υπό απολύτου επιτυχίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Η σημερινή Ελλάς δεν είναι συμπαθής εις την Γαλλίαν, αλλά η πολιτική δεν γνωρίζει συμπαθείας και αντιπαθείας, αλλά μόνον το συμφέρον. Και συμφέρον της Γαλλίας είναι να ηττηθή ο Κεμάλ. Ημείς επιθυμούμεν να γίνη τούτο καταληπτόν εν Γαλλία διά να εξασφαλισθή η γαλλική υποστήριξις κατά τας διαπραγματεύσεις αίτινες θα επακολουθήσωσι τον αγώνα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ
  • ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑΙ

«Αι επιχειρήσεις, ως εξελίσσονται, αποδεικνύουν, ότι ο εχθρός σκοπεύει να αμυνθή κρατερώς. Δεν υπάρχει ουδείς φόβος ν’ αποσυρθή και ν’ αποφύγη την μάχην. […] Υπάρχουν ήδη πληροφορίαι περί προσεγγίσεως αγγλοϊταλικής εις το ανατολικόν ζήτημα, της οποίας όμως βάσις είναι η παραγνώρισις του ελληνικού παράγοντος και του ελληνικού αγώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Διά της καταφυγής του εχθρού εις τας γραμμάς της αντιστάσεώς του και διά της παραδόσεως προς ημάς της πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων και της επιθέσεως έχομεν την ομολογίαν της αδυναμίας του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ

«Άνθρωποι ως χθες ευημερούντες εις τον τόπον των, ευρίσκοντο έξαφνα εις έναν ξένον τόπο, αραδιασμένοι εκεί στην προκυμαία, γυμνοί και ελεεινοί και ξετραχιλισμένοι, ανάμεσα στα σπασμένα ερείπια –υπολείμματα των καταστραφεισών περιουσιών των- κανένα μπαούλο σπασμένο, λίγα κουκούλια σ’ ένα πανέρι – ένα πάπλωμα ξεσχισμένο»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΜΕΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ. Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΕΓΕΝΙΚΕΥΘΗ ΚΑΘ’ ΟΛΟΝ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
  • Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

«Το μέγα έργον το οποίον επιτελεί σήμερον η μικρά Ελλάς επάνω εις τα Ασιατικά εδάφη ώφειλε να το είχεν εκτελέση προ πολλού η μεγάλη Χριστιανική και πεπολιτισμένη Ευρώπη […] Αλλά η Ευρώπη δεν το έπραξε, διότι δυστυχώς τα ταπεινά συμφέροντα παρεμέρισαν τας υψηλάς και θεμελιώδεις αρχάς της και από δικαία εγένετο άδικος και από ισχυρά ανίσχυρος και από αποφασιστική ταλαντευομένη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 1 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΣΥΓΚΛΗΣΙΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Εν πάση περιπτώσει, πλην της Γαλλίας υπάρχουν και άλλαι, αμεσώτερον ενδιαφερόμεναι, Δυνάμεις αι οποίαι θα ρυθμίσουν τον χρόνον της συγκλήσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου αναλόγως της εξελίξεως των γεγονότων, τα οποία άλλως τε επέρχονται ραγδαία»

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος