Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Η Κιουτάχεια έπεσεν. Μετά επικήν τετραήμερον μάχην, έληξεν χθες η πρώτη φάσις του αγώνος’’. Η είδηση προκαλεί ενθουσιασμό, αν και δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί. Οι ρυθμοί της ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα αργοί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΡΑΓΔΑΙΑΙ ΠΡΟΕΛΑΣΕΙΣ. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. ΠΩΣ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΤΟ ΟΧΥΡΟΝ 1092 ΥΨΩΣΕ ΛΕΥΚΗΝ ΣΗΜΑΙΑΝ. ΔΙΕΤΑΧΘΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΣ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΗ ΚΥΚΛΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ. Η ΜΑΧΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΘΑ ΚΡΙΝΗ ΤΗΝ ΤΥΧΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Και το σχέδιον τούτο, εμπνευσμένον από λόγους γενικωτέρας πολιτικής και εγκλείον όμως εν ταυτώ τα όνειρα και τα ιδανικά της Ελληνικής Φυλής, θα εφαρμοσθή κατά γράμμα, χάρις εις την ανδρείαν του Ελληνικού στρατού, δια να ικανοποιηθή πλήρως και της γενικής ταύτης πολιτικής ο σκοπός, αλλά και διά να επέλθη μετ’ αυτήν η πλήρης και ολοκληρωτική αποκατάστασις της Ελληνικής Φυλής»

  • Η ΑΥΓΗ ΡΟΔΙΖΕΙ

«Η Ανατολή, η ωραία Ανατολή δεν θα είναι σκλάβα μετ’ ολίγον. Τα δεσμά της σπάζουν. Οι ελευθερωταί της εργάζονται δι’ αυτό. Και από την ακτήν της Ιωνίας έως το βάθος της Ασίας ένας πολιτισμός θα εκχυθή όστις θα στεγάση υπό το ανθρωπιστικόν του φίλτρον, Τούρκους και Έλληνας και Αρμενίους και πάσης φυλής ανθρώπους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ

«Η Κιουτάχεια έπεσεν. Η δόξα έστεψε χθες με νέας δάφνας τα Ελληνικά όπλα. […] Οι Κεμαλικοί υπερησπίσθησαν με όλα τα δυνατά μέσα την Κιουτάχειαν. Ο Κεμάλ αυτοπροσώπως διηύθυνε την άμυναν. […] Αλλ’ η Ελληνική ορμή εθριάμβευσεν ακόμη μίαν φοράν. […] Και η Κυανόλευκος εστήθη υπερηφάνως επί της περιμαχήτου πόλεως, χαιρετώσα την Ελληνικήν νίκην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ ΜΑΣ. Ο ΚΕΜΑΛ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑΝ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΙΑΣ

«Σας γράφω από την γραμμήν της μάχης ενώ το πυροβόλον βρέμεται, τα πολυβόλα κροταλίζουν και αι χειροβομβίδες εκρήγνυνται μετά τρομερού πατάγου. Ο σταρτός μας πάντοτε γενναίος εις το ύψος της γενναίας αποστολής του, προελαύνει ακάθεκτος εφαρμόζων τα σχέδια του επιτελείου, παρά την λυσσώδην αντίστασιν την οποίαν προβάλλει ο εχθρός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ

«Η απήχησις των Ελληνικών Νικών συγκλονίζει τον κόσμον, όστις έκθαμβος ατενίζει την Ελλάδα επιτελούσαν με το αίμα των τέκνων της και την απαράμιλλον ευγένειαν της ψυχής των το θαύμα του πολιτισμού και της δικαιοσύνης εις την Ανατολήν»

  • Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. ΑΙ ΥΠΕΡΚΥΚΛΩΤΙΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΤΟ ΤΟΞΟΝ ΣΥΣΦΙΓΓΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Η Κιουτάχεια έπεσε, το Εσκή Σεχήρ κλονίζεται, ο εχθρός αλλαχού κυκλούται και πανταχού σχεδόν υπερκυκλούται. […] Ευτυχής εις τούτο η Φυλή μας. Διότι συνδυάζει την ακρότητα των ευτυχών τούτων συνδυασμών. Στρατόν γενναίον και μεγαλόφρονα και Αρχηγόν Στρατού Βασιλέα […] Στρατιωτική μεγαλοφυΐα δε ο Κωνσταντίνος, ηυτύχησεν όπως παρά το πλευρόν αυτού έχη Αρχηγόν του Επιτελείου τον περινούστατον και ψυχραιμότατον εις διάνοιαν και κρίσιν στρατιωτικόν άνδρα της νεωτέρας Ελλάδος, τον Βίκτωρα Δούσμανην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

«Καθ’ ην στιγμήν αι χαρμόσυναι κωδωνοκρουσίαι του θριάμβου σκορπίζουν την μεγάλην είδησιν ότι ο Ελληνικός Στρατός λύει τον Γόρδιον, τον οποίον συνέσφιγξαν οδυνηρώς περί την καρδίαν της Ελληνικής Ανατολής συμφέροντα συγκρουόμενα,, διπλωματικαί μηχανορραφίαι, θρασύτητες Τουρκικαί και Ελληνικαί περιπέτειαι, με τον μόνον τρόπον διά του οποίου λύονται από της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι δύσκολοι αυτοί κόμβοι, δηλαδή με την σπάθην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙΣ ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΣΤΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΗΞΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΚΥΚΛΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ Β. ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

«Σημερινοί σφοδροί αγώνες, νικηφόροι εις όλα τα σημεία, ανέτρεψαν εχθρόν και υπερκυκλωτικαί κινήσεις εξηνάγκασαν αυτόν εις υποχώρησιν»

  • Η ΜΑΧΗ

«Από της χαραυγής της προπαρελθούσης Κυριακής, αι Ελληνικαί γάλαγγες βαδίζουν προς τον θρίαμβον της ανδρείας των. Επί οκτώ ήδη ημέρας βαδίζουν και μάχονται, μάχονται και προελαύνουν. Την κόπωσιν δεν την γνωρίζουν οι γενναίοι της Ελληνικής απελευθερωτικής στρατιάς. […] Η μέθη της νίκης πλημμυρίζει τα στήθη τους και μεσ’ τα μάτια τους φεγγοβολούν ο πόθος, η θέλησις, η αυτοπεποίθησις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΧΑΡΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΩΣ ΕΓΙΝΕΝ Η ΕΞΟΡΜΗΣΙΣ ΑΠΟ ΜΠΑΝΑΖ-ΟΤΟΥΡΑΚ-ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑΡ – ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΠΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

«Τα γενναία παλληκάρια, που έγραψαν τας ηρωϊκωτέρας σελίδας το 12 και το 13, εις τον παγκόσμιον πόλεμον έπειτα από τρία χρόνια τώρα εις τα εδάφη της Μικράς Ασίας, ερρίφθησαν εις τον αγώνα με ορμήν, που υπόσχεται ότι η χθεσινή ημέρα θα σημειώση το μεσουράνημα της νεωτέρας πολεμικής μας ιστορίας»

  • Η ΜΟΣΧΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

 «Η παραίτησις των Σοβιέτ από του δικαιώματος της συμμετοχής των εις τον διεθνή έλεγχον, ώφειλε να αποτελέση ευκαιρίαν διά την Ελληνικήν Κυβέρνησιν διά να ζητήση και από τας υπολοίπους δυνάμεις την κατάργησιν του αίσχους αυτού που ονομάζεται διεθνής οικονομικός έλεγχος. Αλλά ημείς βλέπετε δεν είμεθα Τούρκοι! Είμεθα Έλληνες, πολιτισμένοι, αξιούντες να εκπολιτίσωμεν και την Ανατολήν! Δια να το αποδείξωμεν, ανάγκη να διαδηλώσωμεν την μεγαλυτέραν δυνατήν δουλοπρέπειαν προς τους ισχυρούς, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΙΟΥΤΑΧΙΑ ΟΛΟΝΕΝ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΑΠΕΚΟΠΗ ΣΧΕΔΟΝ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. Η ΚΥΚΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΣΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΝ

«Η είδησις της μεταβάσεως της Α.Μ. του Βασιλέως εις το γενικόν Στρατηγείον γνωσθείσα εις το μέτωπον, προεκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού και ανεπτέρωσεν ακόμη περισσότερον το φρόνημα του στρατού μας, ο οποίος ρίπτεται ακράτητος κατά του εχθρού με τυφλήν εμπιστοσύνην προς τους αρχηγούς του. Από του ενός σημείου του μετώπου εις το άλλο, υπεράνω της κλαγγής των όπλων και των κρότων των τηλεβόλων, δεσπόζει η κραυγή: Έρχεται ο Αετός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 5 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΝ

«Τοιουτοτρόπως λέγεται, ότι η Διάσκεψις του Ανωτάτου συμβουλίου ανεβλήθη διά τον προσεχή Σεπτέμβριον. […] Πιθανόν μάλιστα να μη ληφθή καν ανάγκη της συγκλήσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου, τουλάχιστον διά το Ανατολικόν ζήτημα, δεδομένου ότι η Ελληνική λόγχη θα διαγράψη πολύ ενωρίτερον τους όρους μιας διαρκούς και σταθεράς ειρήνης»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ – Προβλέψεις ειδικών. Αι αγοραί Αγγλίας και Βορ. Αμερικής. Η τιμή των πλοίων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος