Η Ισπανία διανύει το «πέμπτο κύμα» κορονοϊού που πλήττει τις νέες ηλικίες

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Το «πέμπτο κύμα» κορονοϊού διανύει η Ισπανία, σύμφωνα με όλους τους επιδημιολόγους. Η έναρξή του τοποθετείται στο μακρο-κρούσμα της Μαγιόρκας πριν από 10 ημέρες, οπότε οι σχολικές εκδρομές στο νησί έδειξαν 1.200 μαθητές θετικούς σε κορονοϊό και υποχρεωτική καραντίνα τους σε ξενοδοχεία του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την φορά η έξαρση των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες από 19-29 ετών και όχι στις μεγάλες ηλικίες οι οποίες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.  Επίσης, δεύτερο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει συμφόρηση στα νοσοκομεία καθώς πρόκειται για κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα. Συμφόρηση παρατηρείται όμως στα κέντρα υγείας. Ήδη, σε τουλάχιστον πέντε Αυτονομίες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί νέων άνω των  20 ετών.

Η Ισπανία διανύει το «πέμπτο κύμα» κορονοϊού που πλήττει τις νέες ηλικίες
AP Photo/Alvaro Barrientos

Ο γενικός δείκτης κρουσμάτων σε ηλικίες από 19 έως 29 ετών έχει φθάσει τα 640 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού — γεγονός που ανεβάζει και το γενικό δείκτη κρουσμάτων στα 204/100.000 τις τελευταίες 14 ημέρες, δείκτης ο οποίος είχε πέσει περίπου στα 90 κρούσματα μόλις πριν 10 ημέρες.

Αφορμή για το πέμπτο κύμα θεωρούνται οι μαζικές έξοδοι των νέων χωρίς μέτρα προστασίας, το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων (ντισκοτέκ, μπαρ, κλπ) καθώς επίσης και η άρση των απαγορευτικών μέτρων και η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ήδη από τις 26 Ιουνίου. Ορισμένες  αυτονομίες σχεδιάζουν ήδη την επιβολή νέων μέτρων με αφορμή την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων.

Γενικότερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 44 εκατομμύρια εμβολιασμοί, το 55,9% (27 εκατ.) του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση και το 40,3% (19 εκατ.) έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος