Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Έχοντας στηρίξει το βάρος επίλυσης του Ανατολικού στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μικρασιατικό Μέτωπο, η κυβέρνηση Γούναρη μέσω του φιλικού Τύπου προωθεί την άποψη ότι και η κατάληψη της Άγκυρας –την οποία θεωρούν θέμα ημερών- θα εξασφαλίσει στη χώρα ‘’τα δικαιώματα του νικητού’’, ώστε να ‘’στηρίξη εις αυτά όλην την ισχύν των δικαίων αξιώσεών της’’. Πάντα με την ελπίδα ότι οι Σύμμαχοι θα έχουν την ίδια με την Αθήνα γνώμη…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Αλλά μετά τον πόλεμον, όσον και αν αποβλέψωμεν μετ’ απολύτου αισοδοξίας προς τα πολιτικά αποτελέσματα αυτού, το οικονομικόν πρόβλημα θα ορθωθή τρομακτικόν και διά το κράτος, αλλά και διά τους ιδιώτας. […] Κατά παρομοίων συνεπειών η πολιτεία οφείλει από τούδε να οργανώση την άμυνάν της και να συστηματοποιήση την μέριμναν διά το οικονομικόν αύριον της χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΟΥ

«Όλαι αι ενδείξεις πείθουν, ότι προ της παρελεύσεως ίσως δεκαπενθημέρου η Άγκυρα θα περιέλθη εις την κατοχήν του Ελληνικού στρατού. […] Η Ελλάς ωπλισμένη με τα δικαιώματα του νικητού θα στηρίξη εις αυτά όλην την ισχύν των δικαίων αξιώσεών της. […] Ο αγών μας είναι απελευθερωτικός, αλλ’ είνε συνάμα και αγών υπέρ του πολιτισμού. Αυτή η διττή έννοια του αγώνος παρέχει την ηθικήν βάσιν, εφ’ ης ερείδονται αι Ελληνικαί αξιώσεις. […] Η δικαίωσίς μας είνε όθεν ασφαλής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ;

«Η Ελλάς θα μείνη εις τα ήδη κατεχόμενα εδάφη και θα απελευθερώση ακόμη τον Πόντον και θα ζητήση την είσοδόν της εις Κων/πολιν, ένθα προ πολλού θα ευρίσκετο ήδη, αν μη την ημπόδιζον οι ισχυροί. […] Διακυβεύσαμεν τα πάντα. Το έπαθλον θα είνε ανάλογον του δεινού κινδύνου, της κολοσσιαίας αιματοχυσίας, των απείρων χρηματικών θυσιών. Οι ξένοι εις ουδέν μας εβοήθησαν. Ουδέν λοιπόν δικαίωμα έχουν να ρυθμίσουν τας τύχας ενός Έθνους, που έδειξε πόσον είνε θαυμάσιον και μέγα. […] Το εθνικόν πρόγραμμα είνε κοινόν διά πάντας τους Έλληνας. Η Ελλάς θα λάβη ανάλογον των νικών της έπαθλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ; ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ
  • Ν’ ΑΝΑΚΛΗΘΗ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

«Είνε ανάγκη όθεν, χάριν αυτής της αξιοπρεπείας του κράτους, ή να ανακαλέση το Διάταγμα της αμνηστείας η Κυβέρνησις, ή να παρακολουθήση την εφαρμογήν, εάν δεν θέλη να παρακολουθήση τα αποτελέσματα τα οποία είνε ικανή να γεννήση Δικαιοσύνη αναρχουμένη»

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΒΟΛΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΘΡΑΥΕΤΑΙ Η ΕΧΘΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ
  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Της ανεπαρκούς διπλωματικής διαχειρίσεως του ζητήματος η Κυβέρνησις αισθάνεται ήδη τ’ αποτελέσματα κατά την κρισιμωτέραν φάσιν του Εθνικού Αγώνος, τα οποία ουχ ήττον είνε υποχρεωμένη αντί πάσης θυσίας ν’ αντιμετωπίση. […] Και ο τρόπος της διαχειρίσεως ταύτης θα εξετασθή μίαν ημέραν, οσονδήποτε λαμπρά και ικανοποιητικά και αν απεκδεχώμεθα τα τελικά και θετικά αποτελέσματα του Εθνικού Αγώνος, τα οποία μας εγγυάται η απαράμιλλος εθελοθυσία και ο πατριωτισμός των ηρωϊκών στρατευμάτων μας»

  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΑΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΣ. ΜΙΑ ΡΩΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΔΡΟΣΕΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΟΧΘΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥΡΣΑΚ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Ο κ. Πρωθυπουργός δεν θίγει εις τας δηλώσεις του ταύτας ζήτημα Κων/ πόλεως και Στενών, αλλά διασαφηνίζει το Μικρασιατικόν ζήτημα από της απόψεως του τερματισμού του εν αυτή αγώνος και της διαχαράξεως των ορίων της Μικρασιατικής Ελλάδος. […] Και εδήλωσεν ο κ. Πρωθυπουργός, ότι δεν επιθυμεί η Ελλάς να συμπεριλάβη εις το Μικρασιατικόν αυτής κράτος εδάφη μη κατοικούμενα υπό Ελληνικού πληθυσμού […] Θα ήτο δε αληθώς, όχι μόνον παράδοξον, αλλά και εκπληκτικόν να αδιαφορήση η Ελλάς προ των δικαίων της διά να αποβή ευάρεστος εις την Ρώμην αίφνης ή εις το Παρίσι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ

«Εις το εξής κάθε άτομον ανώνυμον, θέτον εις την υπηρεσίαν του αντιβενιζελισμού την καρέκλαν, την μαγκούραν ή την κουμπούραν, θα έχη την βεβαιότητα ότι θα καλυφθή προστατευτικώς υπό τον μανδύαν του αγνώστου. […] Αντιλαμβάνεται η Κυβέρνησις την ευθύνην, την οποίαν έχει αφίνουσα να φεύγουν μέσα από τα χέρια της άνθρωποι παραβαίνοντες τους νόμους, και αποπειρώμενοι τρομοκράτησιν των αντιθέτων μέσα εις το κέντρον της πρωτευούσης; […] Δεν φανταζόμεθα δε ότι ο κ. Γούναρης, ανήρ πολιτισμένος, δέχεται να κυβερνά ένα Κράτος, εις το οποίον βασιλεύει η αναρχία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΓΕΦΥΡΩΣΕΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ

«Πώς ημπορούσε να συντελεσθή η γεφύρωσις ενώ έπρεπε να πεταχθούν εις τους δρόμους χιλιάδες δημοσ. Υπαλλήλων και αξιωματικών και να διανεμηθή ο προϋπολογισμός του κράτους εις τους ‘’παθόντας και ταφέντας’’ και να κλείωνται εις τας φυλακάς και να δέρωνται και να υφίστανατι παντοίοις διωγμούς, να είνε δε πολιτικοί ραγιάδες οι οπαδοί του κόμματος των Φιλελευθέρων;»

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΘΕΟΤΟΚΗ. ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΕΑΝ Ο ΚΕΜΑΛ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΤΡΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Επί της σορού του Δημητρίου Ράλλη ήτο αναγκαίον να διακηρυχθή τι αληθώς απετέλεσε κατά την μακράν πολιτικήν του ζωήν την μοναδικήν του αξίαν. Αλλ’ όχι από τους φαύλους, οι οποίοι μετέτρεψαν τον δημόσιον θησαυρόν εις αδέσποτον πηγήν πλουτισμού της φατρίας. Όχι από τους περιβαλλομένους τα άμφια, διά να συλούν τα όσια ευκολώτερα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΡΟΠΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ

«Μετά το τέρμα της εκστρατείας αυτής, δυνάμεθα να είπωμεν, ότι ουσιαστικώς υπαγορεύομεν πλέον ημείς μόνοι τους όρους της ειρήνης. Ουδόλως απίθανον, ο Κεμάλ να εξακολουθήση την ανταρσίαν του εις τα μικρασιατικά βάθη. Αλλά το κίνημά του θα μαρανθή και θα σβύση. Εφ’ όσον δε η αγγλική Κυβέρνησις αναγνωρίζει το δίκαιον των απαιτήσεών μας, μη θεωρούσα αυτάς υπερφιάλους, και προτίθεται ως εκ τούτου να τας υποστηρίξη εν δεδομένη στιγμή, η ύπαρξις του Κεμάλ, άνευ σοβαρών δυνάμεων και άνευ πόρων, δεν θα έχη του λοιπού την σημασίαν, ήτις απεδίδετο εις την παρουσίαν του προ των πυλών της Κωνσταντινουπόλεως και εις ελαχίστην από των Στενών απόστασιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΙΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

«Μόνον άνθρωποι τυφλοί από εμπάθειαν και λυσσώντες από μίσος δεν αναγνωρίζουν το μέγα ειρηνικόν και εκπολιτιστικόν έργον της Ελλάδος»

  • ΤΑ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

«Η Αμερική, ήτις χάριν των οικονομικών της συμφερόντων απέφυγε κατά τον μέγαν πόλεμον να διακόψη τας σχέσεις με τους Τούρκους και με τους Βουλγάρους, έχει καθήκον και συμφέρον να έλθη εις μίαν εγκάρδιον συνεννόησιν και με την Κυβέρνησιν των Αθηνών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΕΘΟΡΙΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΜΟΣ

«Η Τουρκία είναι μοιραίον πλέον και αναπόδραστον να ζήση με τους Τούρκους, περιοριζομένη εις την κοιτίδα της φυλετικής καταγωγής της. Και τότε θα είνε δυνατόν να ζήσωμεν μαζί της ως καλοί και ειρηνικοί γείτονες, όταν εξέλθωμεν αμφότεροι της εσχάτης αυτής πάλης την οποίαν διεξάγομεν με το ασφαλές αίσθημα ότι έκαστος εξ ημών ουδένα διατρέχει κίνδυνον εκ του ετέρου. Διά να εξέλθωμεν δε με το αίσθημα αυτό είνε απαραίτητος μεθοριακή γραμμή υπερασπίσιμος διά την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΩΜΕΝΩΝ

«Το ζήτημα που προεκλήθη από το λόκ-άουτ των εφοπλιστών το πιθανώτερο είναι πως θα διευθετηθή με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η λύσις όμως αυτή δεν θάνε, δεν μπορεί να είναι μόνιμος εφόσον οι εφοπλισταί θάχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύωνται ανεξέλεγκτα τα θύματά τους. Και μόνον με τον εργατικόν έλεγχον θα είναι δυνατόν όχι μόνον να ασχοληθούν υπέρ των εργατών ανθρωπινότεροι όροι εργασίας και ζωής αλλά και να τεθή οριστικώς τέρμα στις τρομερές καταστροφές αυτού του ίδιου εμπορικού στόλου, στις οποίες ωθεί τους εφοπλιστές η ασυγκράτητος κερδοσκοπική τους μανία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ Θ’ ΑΝΤΙΣΤΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ ; ΘΡΑΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ
  • ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΗ ;
  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΝ. ΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 9 Αυγούστου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΝΕΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΘΕΟΤΟΚΗ

«’’Δεν σκεπτόμεθα –είπε- να ζητήσωμεν κατακτήσεις και προσαρτήσεις εδαφών, αλλά πάντως πρέπει να χαράξωμεν όρια, εξασφαλίζοντα απολύτως την χώραν από παντός εχθρικού αιφνιδιασμού. Η Ελλάς συνεχίζουσα το έργον της δεν εξυπηρετεί μόνον την Ελλάδα και τα απαράγραπτα δίκαιά της, αλλά και ολόκληρον την Ευρώπην, μυωπάζουσαν εν τούτοις προς το παρόν, χάριν μικρών και ιδιοτελών συμφερόντων’’»

  • ΠΡΟΒΛΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος