Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων συνεχίζεται, ωστόσο σχολιάζεται η επί σειρά ημερών απουσία επίσημου πολεμικού ανακοινωθέντος η οποία ‘’συνέτεινεν εις το να δημιουργηθή αδικαιολόγητος όλως νευρικότης και να κατασκευασθούν ειδήσεις υπό ανευθύνων διαδοσιών’’. Η έλλειψη στρατιωτικών ειδήσεων, αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να επανέλθει η αρθρογραφία στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Λευκή, η στήλη που φιλοξενεί το κύριο άρθρο της εφημερίδας, από τη λογοκρισία.

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙ

«’’Ο φαντάρος μας ομιλεί σήμερον όχι μόνον διά μίαν πλήρη συναδέλφωσιν όλων των παιδιών της Ελλάδος, αλλά και διά μίαν ‘’υγιά, ωραίαν, κοινωνικήν επανάστασιν’’, η οποία θα προέλθη αμέσως μετά την ειρήνην, από τον στρατόν, ήτοι τον μαχόμενον Ελληνικόν λαόν’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

«Ο αρχηγός των προοδευτικών εδήλωσεν ότι θα επανέλθη εις την πολιτικήν. Αλλά παρέλειψε να δηλώση αν θα επανέλθη και εις εαυτόν. Διότι από μακρού χρόνου ο κ. Δημητρακόπουλος είνε εκτός εαυτού […] Ποίος λοιπόν είνε αυτός σήμερον όστις ομιλεί περί καταπροδόσεως της λαϊκής εντολής και αξιοί να τεθή επί κεφαλής του αναπλαστικού έργου;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Αληθώς δεν ήτο δυνατόν να υπάρξη ευγλωττοτέρα, χαρακτηριστικωτέρα, επιγραμματικωτέρα απεικόνισις της οικτράς εσωτερικής καταστάσεως, εις ην περιήλθεν η χώρα αφ’ ότου ανέλαβαν την κυβέρνησίν της οι περίφημοι ‘’ελευθερωταί’’. Και την απεικόνισιν αυτήν την κεραυνοβόλον και φρικιαστικήν την κάμνει ουχί επιφανής τις του κόμματος των Φιλελευθέρων, αλλ’ είς των γνωστών εχθρών αυτού, ο αρχηγός των Προοδευτικών κ. Ν. Π. Δημητρακόπουλος. […] Ο κ. Δημητρακόπουλος έδωκε τον χαρακτηρισμόν : ‘’Κυβερνούν η φαυλότης και η εξαχρείωσις’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΚΗΡΥΧΘΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’
  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

«Είνε γνωστόν ότι το Κράτος δεν παρέχει προς την ελληνικήν βιομηχανίαν ουδέ την στοιχειώδη προτίμησιν εις τας προμηθείας αυτού. Προσέξατε τας δημοπρασίας προς προμήθειαν οιουδήποτε είδους προς το Δημόσιον. Ουδέποτε θα ίδητε, έστω και υπό ίσους όρους, να πρΟτιμηθή η εγχώριος παραγωγή»

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΒΟΛΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΦΘΑΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ
  • Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗΝ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ. ΕΙΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ! Η ΩΡΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΕΩΣ

«Ποίος θα φέρη την πλήρη γεφύρωσιν του χάσματος εις την Ελλάδα; Πας παρακολουθών την ζωήν του μετώπου, είνε εύκολον, ευκολότατον να απαντήση, χωρίς να έχη αξίωσιν να χαρακτηρισθή ως προφήτης, με τα δύο αυτά λόγια : ‘’Ο ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΝΙΚΑΙ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Θα συνέβαινε δηλαδή να ανάψη μεγάλη πυρκαϊά εις την Βαλκανικήν με επέκτασιν προς την μέσην Ευρώπην, εάν αντί να νικήσωμεν, ηττώμεθα. […] Η πυρκαϊά θα εξερρηγνύετο πάλιν εις τα Βαλκάνια και η έκτασις αυτής θα ήτο άδηλος […] Αι Ελληνικαί νίκαι έσωσαν ακόμη διά μίαν φοράν την Ανατολήν και την βαλκανικήν από μεγάλας συμφοράς, αλλά την φοράν ταύτην οι Ελληνικαί νίκαι έσωσαν και την ειρήνην της Ευρώπης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Καθ’ ην στιγμήν η κούρασις εκ του πολέμου και η οικονομική εξάντλησις κάμνουν τους λαούς της Ευρώπης να τρέμουν προ των κινδύνων και της παραμικροτέρας περιπλοκής, η Ελλάς ομιλούσα εξ ονόματος του γενικωτέρου συμφέροντος της Ευρωπαϊκής ειρήνης και ζητούσα να εκριζώση άπαξ διά παντός εν τη Ανατολή πάσαν αφορμήν ή ευκαιρίαν νέου πολέμου, θα ακουσθή συμπαθώς ως συνήγορος του γενικού συμφέροντος της σνθρωπότητος. […] Άνευ σταθεράς ειρήνης εν τη Ανατολή ο κίνδυνος του πολέμου επικρέμαται πάντοτε επί της Ευρώπης και θεμέλιος λίθος της γενικής Ευρωπαϊκής ησυχίας ήτο και είνε η παγίωσις οριστικού καθεστώτος εις τα σύνορα των δύο ηπείρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΣΙΛΕΣΙΑΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΩΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟΝ ΑΓΩΝΑ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΝΕΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΑΓΜΑΤΑ
  • ΜΕΡΙΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

«Η Βουλγαρία εξακολουθεί σταθερώς το προ μηνών διαγραφέν παρ’ αυτής πρόγραμμα το αποβλέπον εις το να επιτύχη ακύρωσιν των όρων της Συνθήκης του Νεϊγύ, διά των οποίων της επεβλήθη η ολοσχερής κατάργησις της στρατιωτικής θητείας. […] προσπαθεί δηλαδή η Κυβέρνησις Σταμπολίνσκυ να πείση την Επιτροπήν ότι οι παρουσιαζόμενοι ως εθελονταί είναι δήθεν κομμουνισταί επιδιώκοντες να καταταχθώσιν εις τον στρατόν διά να ανατρέψωσιν εν δεδομένη στιγμή το καθεστώς»

  • Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΙΣ

«Η δύναμις του εχθρού έχει καταστραφή, και αν ο Κεμάλ αποφύγη την μάχην. […] Αλλ’ εφ’ όσον ο εχθρός αντιλαμβάνεται την παντελή του αδυναμία και γνωρίζει εκ των προτέρων τα ολέθρια δι’ αυτόν αποτελέσματα πάσης συγκρούσεως, είναι φυσικόν και λογικόν να αποφεύγη τον αγώνα. Συμφέρον του είναι να παίξη του λοιπού πολιτικώς, αφού απώλεσε το στρατιωτικόν παιγνίδι. [..] Είτε συγκρουσθώμεν μετά του εχθρού, είτε προελάσωμεν ανενόχλητοι, το αποτέλεσμα θα είναι εν και το αυτό : Εχθρικός στρατός υπολογήσιμος δεν θα υπάρχη πλέον. Και το κεμαλικόν κίνημα θα φθίνη ημέρα τη ημέρα, έως ότου εκλείψη παντελώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Ο κ. Πρωθυπουργός δεν θίγει εις τας δηλώσεις του ταύτας ζήτημα Κων/ πόλεως και Στενών, αλλά διασαφηνίζει το Μικρασιατικόν ζήτημα από της απόψεως του τερματισμού του εν αυτή αγώνος και της διαχαράξεως των ορίων της Μικρασιατικής Ελλάδος. […] Και εδήλωσεν ο κ. Πρωθυπουργός, ότι δεν επιθυμεί η Ελλάς να συμπεριλάβη εις το Μικρασιατικόν αυτής κράτος εδάφη μη κατοικούμενα υπό Ελληνικού πληθυσμού […] Θα ήτο δε αληθώς, όχι μόνον παράδοξον, αλλά και εκπληκτικόν να αδιαφορήση η Ελλάς προ των δικαίων της διά να αποβή ευάρεστος εις την Ρώμην αίφνης ή εις το Παρίσι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Η κυβέρνησις, διερμηνεύουσα την αδιαίρετον εθνικήν θέλησιν είχε την υποχρέωσιν να διακηρύξη όπως και διεκήρυξε διά του κ. Πρωθυπουργού, ότι θα ασφαλίση εις την χώραν Μικρασιατικά σύνορα στρατιωτικώς οχυρά και ακτίνος τοιαύτης ώστε να ασφαλίζουν από πάσης απόψεως την εκεί κατοχήν μας. […] Η δημοσία γνώμη, εξουσιοδοτήσασα την Κυβέρνησιν να ακολουθήση μίαν ωρισμένην εθνικήν πολιτικήν βλέπει μετ’ ανακουφίσεως ότι βαδίζομεν τον ασφαλέστερον διά τον πλήρη θρίαμβόν της δρόμον»

  • Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΡΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
  • Η ΩΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΚΑΠΗΛΟΥΣ

«Αν σας βοηθήση τουλάχιστον να νιώσετε, ότι ούτε στο κράτος, ούτε στους υπουργούς του πρέπει να εμπιστεύεστε, ότι ένα μόνο όπλο έχετε να αντιτάξετε στην απληστία των εκμεταλλευτών σας και στη βία του κράτους, ένα μόνο όπλο για να υπερασπίσετε τα συμφέροντά σας, την οργάνωσι και την αλληλεγγύη σας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΙΝ ΤΟΥ
  • ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ
  • ΡΙΖΙΚΩΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ

«Ο Ελληνικός λαός κατεδείχθη ο πρώτος λαός του κόσμου, διότι ανέτρεψε μεν μίαν πάνοπλον τυραννίαν με το άσμα του αητού, την εφόνευσε δε με την περιφρόνησίν του. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι παρέχεται δικαίωμα εις τους ηττημένους να υβρίζουν τον νικητήν λαόν. Ότι παρέχεται το δικαίωμα εις τους ενόχους οπαδούς ενός παρανόμου καθεστώτος να απειλούν το σημερινόν. Το νόμιμον! […] Αυτά υπερβαίνουν τα όρια της επιεικίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 10 Αυγούστου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΣΜΟΙ

«Δεν αρκεί μόνον να καταδιώξουν και εξοντώσουν τας ληστανταρτικάς αυτάς συμμορίας, τας λυμαινομένας τας υπαίθρους Ελληνικάς και Σερβικάς χώρας. Πρέπει από κοινού να καταστήσουν υπεύθυνον τελεσιγραφικώς την Βουλγαρικήν Κυβέρνησιν διά την οργάνωσιν των συμμοριών αυτών, ζητούσαι την ριζικήν και άμεσον εξαφάνισιν των κομιτατζήδων, άλλως να δηλώσουν ότι θα εισβάλουν μέχρι της Σόφιας, ενεργούσαι αυταί αύται την εξόντωσιν πάσης ληστανταρτικής Βουλγαρικής άρκτου»

  • Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ. Ο αριθμός των εν αργία πλοίων. Τι στοιχίζει το υπερωκεάνιον ‘’Λεβιάθαν’’. Αι δαπάναι διά την συντήρησίν των

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος