Πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για τη στρατιωτική συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας – Τουρκίας

Πενταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από την πλευρά της Τουρκίας, σε ετήσιο επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας εξήρε τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία τριάντα χρόνια ενώ ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

Στρατιωτικά και αμυντικά η Βόρεια Μακεδονία στηρίζεται στη θωράκιση που της προσφέρει το ΝΑΤΟ. Η χώρα έγινε μέλος της συμμαχίας τον Μάρτιο του 2020 και είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανέλαβε την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, με ελληνικά F16 να εκτελούν τακτικά περιπολίες.

Έντονη κριτική άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Aντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα περιμένουν δύο χρόνια την ψήφιση τους στη Βουλή. Για νέες ούτε λόγος…».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που σχολίασε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν αναιρεί τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά ότι αποδεικνύονται αφελείς όσοι πίστεψαν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα απέτρεπε τη διείσδυση της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Φραγκόπουλος, ίων Τσώχος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος