Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για τις ΗΠΑ μετά απο σχεδόν 20 χρόνια – Νέο κεφάλαιο εξουσίας απο τους Ταλιμπάν

Ο Τζο Μπάιντεν σε λίγες ώρες θα απευθύνει νέο διάγγελμα, προκειμένου να εξηγήσει στους Αμερικανούς πολίτες την απόφασή του για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Τα δύσκολα για τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι μπροστά  καθώς δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos σε εθνικό επίπεδο δείχνει ότι το 51% δεν εγκρίνει την προσέγγιση του Μπάιντεν στο θέμα της αποχώρησης, ενώ το 38% την εγκρίνει.

Ο 20ετής πόλεμος κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς στρατιώτες και σε περίπου 240.000 Αφγανούς. Το  οικονομικό κόστος του πιθανόν να ανήλθε σε δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά σε όλες τις ΗΠΑ και σε δείγμα 1.003 ενηλίκων, ανάμεσά τους 465 Δημοκρατικοί και 354 Ρεπουμπλικανοί.

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των Αμερικανών.

Η «νίκη» ανήκει σε «όλους» τους Αφγανούς, δήλωσε ο εκπροσωπος των Ταλιμπάν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει να διατηρήσει «καλές διπλωματικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

Η δήλωση αυτή της νέας εξουσίας στην Καμπούλ φαίνεται ότι βρίσκει εύφορο έδαφος στην αμερικανική διπλωματία καθώς ο ΥΠΕΞ  Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, υπό την προϋπόθεση ότι θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στη χώρα, καθώς δεν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούν στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν από την Καμπούλ.

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει από το Αφγανιστάν όλους όσους ήθελε, προτού αποχωρήσουν οι τελευταίοι στρατιώτες του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε”, δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν “περίπου 12 ώρες” πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο “ως το τελευταίο λεπτό”.

Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο επισφραγίζονται οι «δεσμεύσεις» που έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν όσον αφορά την «ασφαλή» αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν.

Οι Ταλιμπάν θα σχηματίσουν κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ημερών και αυτή θα είναι που θα αποφασίσει για τις πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ,  αναφέρουν ο Πακιστανός και ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε λίγες εκατοντάδες  προσδιορίζει του Βρετανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν ο υπουργός Εξωτερικών  Ντόμινικ Ράαμπ ενώ την Παρασκευή ο συνάδελφος του της Άμυνας , Μπεν Γουάλας , εκτίμησε ότι στο Αφγανιστάν παραμένουν περίπου 100 με 150 βρετανοί υπήκοοι, κάποιοι εκ των οποίων εκουσίως.

Οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ στο εσωτερικό της χώρας  οι Ταλιμπάν μετρούν, κατά τα φαινόμενα, οκτώ νεκρούς  μετά από σύγκρουση των δυνάμεων τους, το βράδυ της Δευτέρας, με μαχητές της πολιτοφυλακής στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Το Πανσίρ είναι η μόνη επαρχία που εξακολουθεί να αντιστέκεται στους Ταλιμπάν, αν και σημειώθηκαν επίσης μάχες στη γειτονική επαρχία Μπαγλάν ανάμεσα στους Ταλιμπάν και σε δυνάμεις τοπικής πολιτοφυλακής.

Ο Φάχιμ Νταστί, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης, μιας οργάνωσης πιστής στον τοπικό ηγέτη Άχμαντ Μασούντ, δήλωσε πως η μάχη σημειώθηκε στη δυτική είσοδο της κοιλάδας όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε θέσεις της τοπικής πολιτοφυλακής.

Ο ίδιος δήλωσε πως η επίθεση, η οποία μπορεί να ήταν μια δοκιμή για να ελεγχθούν οι άμυνες της κοιλάδας, απωθήθηκε με οκτώ Ταλιμπάν νεκρούς και ίδιο αριθμό τραυματιών, ενώ δύο μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης τραυματίστηκαν. Η πληροφορία αυτή δεν διασταυρώθηκε ωστόσο από τους Ταλιμπάν καθώς δεν υπήρξε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο τους.

Ο επικεφαλής του θύλακα αντίστασης  στο Πανσίρ έχει απευθύνει έκκληση για μια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως έχει δηλώσει πως οι δυνάμεις του θα αντισταθούν, αν η επαρχία τους δεχθεί επίθεση.

Τα δείγματα γραφής των Ταλιμπάν ωστόσο για το πως θα κυβερνήσουν είναι χαρακτηριστικά. Όπως αυτό τις εμφάνισής τους με όπλα στα χέρια στην τηλεόραση και τον παρουσιαστή να μεταφέρει φρουρούμενος το μήνυμα στον λαό να μη φοβάται για το μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC , ΥουTube

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος