Ανοίγουν τα σχολεία στην Ισπανία — Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Τα σχολεία στην Ισπανία ανοίγουν διαδοχικά στις 17 Αυτονομίες ξεκινώντας από τις 7-13 Σεπτεμβρίου με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τις ηλικίες άνω των 6 ετών η οποία επιτρέπεται να αφαιρεθεί μόνο κατά την κατανάλωση τροφής και ποτού. Επίσης μπορεί να αφαιρεθεί στο προαύλιο αν τα παιδιά διατηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου.

Η προσέλευση στα σχολεία θα γίνεται διαδοχικά και τα διαλείμματα θα είναι σε διαφορετικές ώρες για κάθε τάξη για να αποφεύγονται συνωστισμοί. Κατά την είσοδο στο σχολείο θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών όπως συνέβαινε και το 2020.

Οι τάξεις θα αερίζονται υποχρεωτικά είτε με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα είτε με μηχανικό αερισμό και όπως φαίνεται θα επαναληφθεί η εικόνα του 2020 με τους μαθητές να φορούν τα πανωφόρια τους μέσα στην τάξη με την έλευση του χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των ηλικιών από 12-19 ετών σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 74% των εφήβων έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και το 39,45% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες με βάση την νομοθεσία οι άνω των 16 ετών μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι κατά του Covid-19. Επομένως, μόνο στην περίπτωση αγοριών και κοριτσιών μεταξύ 12 και 15 ετών απαιτείται συνοδεία και συγκατάθεση γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση για την ανοσοποίηση του ανήλικου παιδιού ανήκει στους γονείς. Επομένως, εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των γονέων, ο ανήλικος μεταξύ 12 και 15 ετών δεν θα μπορούσε να εμβολιαστεί. Και αυτό ειδικά στις περιπτώσεις διαζευγμένων οικογενειών.

Στα σχολεία θα επιστρέψουν συνολικά περισσότεροι από 8 εκατομμύρια μαθητές και οι Αυτονομίες στην ουσία επαναλαμβάνουν το μοντέλο της περσινής σχολικής χρονιάς όμως με τους εμβολιασμούς θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη χαλάρωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος