Βρετανία: Βαρύς απολογισμός με 51.281 θανάτους από Covid-19 σε έξι μήνες

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 2 Ιουλίου 2021, σημειώθηκαν 51.281 θάνατοι από COVID-19 στην Αγγλία.  Ανάμεσα τους 640 θάνατοι αφορούν σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα. Ο αριθμός περιλαμβάνει και άτομα που είχαν μολυνθεί πριν από τον εμβολιασμό.

Συνολικά, καταγράφηκαν 256 θάνατοι που αφορούσαν τον COVID-19 σε κάποιον που είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, και είχε το πρώτο θετικό τεστ PCR τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού. 

Τα Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) τους ονομάζει «σημαντικούς θανάτους».

Ο κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με τον COVID-19 εμφανίστηκε σταθερά χαμηλότερος για τα άτομα που είχαν λάβει δύο εμβολιασμούς σε σύγκριση με έναν ή καθόλου εμβολιασμούς, όπως φαίνεται από τα εβδομαδιαία ποσοστά θνησιμότητας για θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19.

Το 1% των «σημαντικών θανάτων» αφορά σε άνδρες, ενώ το 52,2% αφορά άλλους θανάτους από COVID-19 και το 48,5% θανάτους από “μη-COVID-19”.

Η μέση ηλικία των “σημαντικών θανάτων” ήταν 84 ετών, έναντι 82 για άλλους θανάτους είτε από COVID-19 είτε από άλλες αιτίες.

Αυτό το 1% των «σημαντικών θανάτων» συνέβη σε άτομα που διαπιστώθηκε σε νοσοκομειακά επεισόδια ή αιτίες θανάτου ότι είχαν ανοσοκαταστολή, έναντι 5,4% για άλλους θανάτους από COVID-19.

Σχολιάζοντας τη σημερινή δημοσίευση, η Τζούλι Στάνμπορο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Health and Life Events, είπε:

«Η νέα ανάλυση μας δείχνει ότι, δυστυχώς, υπήρξαν θάνατοι ατόμων που έπασχαν από τον Covid-19 παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

«Ωστόσο, διαπιστώσαμε επίσης, ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με τον Covid-19 είναι πολύ χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόνο μία δόση. Αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην παροχή υψηλού βαθμού προστασίας από σοβαρές ασθένειες και θάνατο ».

Διευκρίνιση όρων ONS

Οι «σημαντικές περιπτώσεις» είναι εκείνες που εμφάνισαν λοίμωξη ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Ορίζουμε τον «σημαντικό θάνατο» ως έναν θάνατο που αφορά τον COVID-19 και συνέβη σε κάποιον που είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου και είχε το πρώτο θετικό τεστ PCR τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος