Καστοριά: Τα Ραγκουτσάρια στη Θεσσαλονίκη

Τα “Καστοριανά Ραγκουτσάρια” που εντυπωσιάζουν με την ιστορία τους, τα μουσικά τους ακούσματα και τον αυθορμητισμό τους αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου  πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση. Δεκάδες καρναβαλιστές συμμετέχουν στο δρώμενο που ξεκινά στις 11 αύριο το πρωί στην Πλατεία Αριστοτέλους.Είναι η προσκλητήρια εκδήλωση που διοργανώνεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη από την Αντιδημαρχία “Τουρισμού & Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων” του Δήμου Καστοριάς σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και Συλλόγους της περιοχής. Μπουλούκια καρναβαλιστών, κάτοικοι  και επισκέπτες, γίνονται όλοι μια παρέα και με συνοδεία χάλκινων μουσικών  οργάνων  ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης.

Καστοριά: Τα Ραγκουτσάρια στη Θεσσαλονίκη
Τα “Ραγκουτσάρια” αναβιώνουν το τριήμερο των Φώτων στην πόλη της Καστοριάς. Είναι αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι κι αποτελεί έντονη και ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τους συνεχώς αυξανόμενους κάθε χρόνο επισκέπτες. Ιδιαίτερα για αυτούς που επισκέπτονται την ακριτική πόλη για πρώτη φορά, οι οποίοι μένουν έκπληκτοι από την φυσική της ομορφιά, και ενθουσιασμένοι από το εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό θέαμα που αντικρίζουν.

Καστοριά: Τα Ραγκουτσάρια στη Θεσσαλονίκη

Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores δηλαδή ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος