Η Λονδρέζα Σάρα ‘Εβεραρντ, θύμα «ψεύτικης σύλληψης» πριν δολοφονηθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία

Ο αστυνομικός που παραδέχθηκε τη δολοφονία της Λονδρέζας Σάρα ‘Εβεραρντ, η εξαφάνιση της οποίας είχε σοκάρει τους Βρετανούς, σκηνοθέτησε μια “ψεύτικη σύλληψη” ισχυριζόμενος παράβαση των μέτρων της καραντίνας λόγω Covid για να την απαγάγει, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας.

Ο 48χρονος Γουέιν Κούζενς, αξιωματικός της αστυνομικής μονάδας του Λονδίνου, αρμόδιας για την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, ομολόγησε την ενοχή του για την απαγωγή, τον βιασμό και τον φόνο τον Μάρτιο της νεαρής υπεύθυνης μάρκετινγκ, 33 ετών, μια υπόθεση που προκάλεσε ένα κύμα μαρτυριών σε σχέση με την ασφάλεια των γυναικών.

Ο άνδρας αυτός, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, παρουσιάστηκε στο ποινικό δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι, στο Λονδίνο, για την πρώτη από τις δύο ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας στο τέλος της οποίας θα ανακοινωθεί η ποινή του.

Ο εισαγγελέας Τομ Λιτλ εξήγησε ότι ο Κούζενς είχε προβεί στην “ψεύτικη σύλληψη” της νεαρής γυναίκας, η οποία απήχθη στις 3 Μαρτίου ενώ επέστρεφε στο σπίτι της πεζή έχοντας φύγει από το σπίτι φίλων της στο Κλάφαμ, στο νότιο Λονδίνο.

Ο αστυνομικός, που συμμετείχε σε περιπολίες για την τήρηση των κανόνων της καραντίνας λόγω της Covid-19, φόρεσε χειροπέδες στην Σάρα δείχνοντάς της την επαγγελματική του ταυτότητα.

Ένα ζευγάρι που περνούσε με αυτοκίνητο είδε τη σκηνή, η επιβάτις παρατήρησε ότι ο Γουέιν Κούζενς περνούσε τις χειροπέδες στη Σάρα ‘Εβεραρντ και φαντάστηκε ότι αυτή “είχε κάνει κάτι κακό”. “Στην πραγματικότητα, το ζευγάρι παρίστατο στην απαγωγή της Σάρα ‘Εβεραρντ”, δήλωσε ο εισαγγελέας.

 “Αρπακτικό” και “τέρας” 

Η Σάρα ‘Εβεραρντ βρέθηκε νεκρή, στραγγαλισμένη και το σώμα της καμένο επτά ημέρες μετά την εξαφάνισή της μέσα σε δάσος του Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, μερικά μέτρα από ένα οικόπεδο που ανήκε στον Γουέιν Κούζενς.

Εικόνες από κάμερες ασφαλείας επέτρεψαν στους ερευνητές να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν στις 9 Μαρτίου τον αστυνομικό στο σπίτι του στο Ντιλ, στην περιοχή του Κεντ.

“Είμαι εξοργισμένη που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είναι αστυνομικός για να πάρει αυτό που ήθελε”, δήλωσε αγανακτισμένη κατά την ακροαματική διαδικασία η μητέρα του θύματος, η Σούζαν ‘Εβεραρντ, “στοιχειωμένη από τη φρίκη”.

Η Σάρα “ουδέποτε επέστρεψε στο σπίτι της γιατί ένα αρπακτικό – εσείς – ήσασταν ελεύθερος”, δήλωσε η αδελφή της Κέιτι, προσπαθώντας μάταια να τραβήξει το βλέμμα του κατηγορούμενου.

“Μόνη μου ελπίδα είναι ότι η Σάρα ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν είχε συνείδηση των αηδιαστικών πραγμάτων που της έκανε ένα τέρας”, πρόσθεσε προτού ξεσπάσει σε κλάματα.

Ο θάνατος της ‘Εβεραρντ συγκλόνισε τη χώρα. Χιλιάδες γυναίκες έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αίσθημα ανασφάλειας, καλώντας τους πολιτικούς αξιωματούχους να αναλάβουν δράση κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστήριο, κρατώντας πανό που έγραφαν “Η αστυνομία έχει αίμα στα χέρια της” ή “Δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε”.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τομ Λιτλ, αυτή η “άνευ προηγουμένου” περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογήσει την καταδίκη του Γουέιν Κούζενς σε ισόβια κάθειρξη.

Ο πρώην αστυνομικός, του οποίου η καταδίκη αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, είχε ήδη στοχοποιηθεί επανειλημμένα καθώς υπήρχαν αναφορές για απρεπείς επιθέσεις.

Η IOPC, η αστυνομία των αστυνομιών, διενεργεί έρευνα για να διαπιστώσει εάν η αστυνομία του Λονδίνου απάντησε κατάλληλα σε δύο αναφορές τον Φεβρουάριο. Έρευνα είναι σε εξέλιξη επίσης σε σχέση με ενδεχόμενες παραλείψεις της αστυνομίας του Κεντ σε παρόμοια αναφορά το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Λονδίνο: Διαδηλώσεις για τη δολοφονία Έβεραρντ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος