Ισημερινός: Ανέκτησε η αστυνομία τον έλεγχο της φυλακής όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 κρατούμενοι

Τον έλεγχο της φυλακής της Γουαγιακίλ, ανέκτησε χθες Πέμπτη το βράδυ η αστυνομία, στον νοτιοδυτικό Ισημερινό, όπου τουλάχιστον 118 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν από την Τρίτη.

Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία των σωφρονιστικών συστημάτων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τουλάχιστον 118 κρατούμενοι σκοτώθηκαν – έξι αποκεφαλίστηκαν – και άλλοι 86 τραυματίστηκαν, όπως  ενημέρωσαν χθες βράδυ οι δικαστικές αρχές.

«Όλα είναι ήρεμα, οι κρατούμενοι βρίσκονται στα κελιά τους. Η κατάληψη των αιθουσών τερματίστηκε», είπε ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας, απευθυνόμενη στον Τύπο στο σωφρονιστικό κατάστημα της Γουαγιακίλ, έπειτα από επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 900 συνάδελφοί της. Την Τετάρτη, κατασχέθηκαν από αστυνομικούς ένα τουφέκι, ένα πιστόλι, 18 μαχαίρια και ναρκωτικά.

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη φυλακή, μπροστά στην οποία είναι συγκεντρωμένα εκατοντάδες μέλη οικογενειών φυλακισμένων, που περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Primicias του Ισημερινού, οι ταραχές ξέσπασαν όταν μέλη συμμορίας που γιόρταζαν τα γενέθλια ενός από τους αρχηγούς τους καυχήθηκαν πως η φυλακή βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, προκαλώντας την οργή μελών αντίπαλων συμμοριών σε άλλες πτέρυγες.

Η εισαγγελία εκτίμησε ότι, η σύγκρουση για εξουσία μέσα στη φυλακή και η πρόθεση των αρχών να μεταχθούν επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας ήταν τα στοιχεία που πυροδότησαν τα επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος