Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

‘’Οι πληρεξούσιοι συνεκεντρώθησαν διά την κοινοβουλευτικήν μάχην, ήτις έρχεται σήμερον’’, με το αποτέλεσμα να είναι προδιαγεγραμμένο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις. Οι απόψεις διίστανται ως προς τη χρησιμότητα και κυρίως την κατάλληλη προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών σε Παρίσι και Λονδίνο. Την ίδια ώρα, ένας ακόμη εχθρός –ο δυσκολότερος ίσως- απειλεί την ελληνική κοινωνία. ‘’Η απαισία επιδημία της φθίσεως’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΣ ΕΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ ΤΩΝ

«Οι κ.κ. πληρεξούσιοι ηνέχθησαν επί μακρόν χρόνον εν σιωπή την ανεπιτήρητον και ανεξέλεγκτον διακυβέρνησιν της χώρας υπό του κ. Γούναρη. Έχουν δε ήδη υπόψη των ωρισμένα και απαραγνωρίστου σημασίας αποτελέσματα της ασκηθείσης πολιτικής. Ας κρίνουν επί τη βάσει αυτών και ας αποφασίσουν, παραμερίζοντες και τας συμπαθείας και τας αντιπαθείας και τα μικροσυμφέροντα, σύμφωνα με την επιταγήν της πατριωτικής των συνειδήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Αλλ’ ο κ. Γούναρης μεταβαίνει εις Παρισίους με την φαρέτραν της ανυποκρίτου ειλικρινείας, ήτις θα δώση εις τους Γάλλους την ευκαιρίαν να εκτιμήσουν την άδολον αφοσίωσιν της Ελλάδος. Αι ευχαί του Έθνους συνοδεύουν τον κ. πρωθυπουργόν. Κομιστής των αισθημάτων του Ελληνικού λαού ας ευτυχήση να πείση την Μεγάλην Δημοκρατίαν, ότι τα Έθνη κείνται υπεράνω των προσώπων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

«Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εν απολύτω ομοφωνία, καθώρισε την εν τη Συνελεύσει στάσιν αυτού, κατά την επικειμένην πολιτικήν συζήτησιν. Θ’ αποδοκιμάση την υφισταμένην Κυβέρνησιν, διά τα μέχρι τούδε αποτελέσματα, της τε εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της, χωρίς η αποδοκιμασία αύτη να λάβη την μορφήν επιθυμίας κυβερνητικής μεταβολής, ίνα αναρριχηθή εις την Αρχήν, η θορυβοποιός ελαχίστη μειονοψηφία της ‘’Ηνωμένης’’, η φιλοδοξούσα την κληρονομίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΠΥΛΗ ΔΙΕΜΑΡΤΥΡΗΘΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΣΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΙΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΔΑΦΩΝ
  • ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΑΟΥ

«Αλλ’ η ψήφος αύτη θα ορύξη νέον χάσμα μεταξύ της Βουλής και της εθνικής θελήσεως. Αι δύο αύται συνεδριάσεις, καθ’ ας θα τεθώσιν ενώπιον του λαϊκού κριτηρίου σκοτεινοί γρίφοι, ανησυχητικά διλήμματα, ουχί όπως λυθώσιν, αλλ’ όπως γελωτοποιηθώσι και όπως περιπλακώσι πλειότερον, θα τερματίσωμεν ίσως τοπικώς μίαν κυβερνητικήν περιπέτειαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ
  • Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Όλων των Ελλήνων αι ευχαί συνοδεύουν τον κ. Πρωθυπουργόν εις την εκτάκτως δυσχερή και λεπτήν αποστολήν του. […] Νετά ένα μήνα ο κ. Γούναρης θα έχη να δώση ολοκληρωτικάς ευθύνας της πολιτικής του. Ας συλλογισθή και τας ιδικάς της η Εθνοσυνέλευσις»

  • ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. Ο ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Ο δε κ. Γούναρης, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδος, περιβεβλημένος το κύρος μιας εκτεταμένης εμπιστοσύνης θέλει διαχειρισθή πλησίον των Πρωθυπουργών των Μεγάλων Δυνάμεων, τα ζητήματα εκείνα, εκ των οποίων εξαρτάται η παγίωσις της ειρήνης εις την Ανατολήν και η κατά το δίκαιον διευθέτησις των Ελληνικών αξιώσεων»

  • Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ

«Ο κ. Γούναρης δεν θα δοκιμάση καμμίαν δυσκολίαν και ασφαλώς δεν θα έχη καμμίαν ανησυχίαν διά την σημερινήν συνεδρίασιν, η οποία ανηγγέλθη ως μάχη λυσσώδης και καταλήγει εις ακίνδυνον φούτ-μπόλλ. Αι δυσκολίαι αναμένουν τον κ. Γούναρην μόλις υπερβή τα Ελληνικά ύδατα. Τότε θ’ ανακαλύψη πόσον κακόν του έκαναν οι φίλοι του, αλλά και η ιδική του αδυναμία να τους περιστείλη. Θα πεισθή τότε ο κ. Γούναρης ότι οι εχθροί, ακόμη και οι ασπονδότεροι, δεν είνε δυνατόν να βλάψουν, όσον βλάπτουν συχνότατα μωροί και εγωισταί φίλοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Θα ηυχόμεθα πράγματι να υπήρχε πρόσκλησις εκ Λονδίνου και Παρισίων και πράγματι να εξεδηλούτο εις τα κέντρα εκείνα ενδιαφέρον διά την μετάβασιν των Ελλήνων αντιπροσώπων! […] Η Κυβέρνησις αποφασίσασα η ιδία να θέση τέρμα εις τας επιχειρήσεις και αδιαφορούσα αν τα πράγματα συμφωνούν εις τον τερματισμόν αυτών, απεφάσισεν η ιδία πάλιν να εξαποστείλη αντιπροσώπους της χώρας αδιαφορούσα αν είναι καιρός προς τούτο και αν το έδαφος είναι προετοιμασμένον διά μίαν διπλωματικήν μάχην»

  • ΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ ΤΗΣ ‘’ΕΦΗΜ. ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ’’ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΜΟΣΧΟΒΙΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!

«Άρα γε πάσα μέχρι τούδε ενέργεια και δράσις της Κυβερνήσεως δεν είχεν όπισθεν αυτής ουδεμίαν διπλωματικήν συνεννόησιν και ουδεμίαν διπλωματικήν εφεδρείαν; Και διατί τότε δεν κατεβλήθη προσπάθεια προς ‘’αποκατάστασιν’’ των συμμαχικών δεσμών εν καιρώ και πριν ή ακόμη ο κ. Πρωθυπουργός επανακάμψη κατά τον παρελθόντα Μάρτιον εκ Λονδίνου και Παρισίων εις Αθήνας; Μη τυχόν τότε εθωρήθησαν περιττά τοιαύτα πράγματα και εμφανίζονται μόλις σήμερον ως αναγκαία και απαραίτητα;»

  • ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΙΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΚΙΓΚΣ ΚΟΛΛΕΤΖ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ

«Απέναντι ημών παραπαίει πλέον, φθίνουσα και υποχωρούσα εις τα απώτερά της καταφύγια, μία άλλοτε κραταιά Αυτοκρατορία, ήτις καταρρέει σήμερον […] Θα ήτο παράδοξον, εάν ευγενείς λαοί και θετικώς σκεπτόμεναι κυβερνήσεις, εστρέφοντο σήμερον προς το μέρος μιας τοιαύτης τουρκικής παρακμής, όπερ θα ηδύναντο να προσπορισθούν εν τη φιλία και τη ευγνωμοσύνη κράτους και λαού, ως ο ελληνικός ορμούντος με ζωήν και θέλησιν, προς μίαν ακατάλυτον, σπαργώσαν εθνικήν ζωήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΟΙΩΝΩΝ

«Διά τούτο η σημασία του ταξειδίου του κ. Γούναρη ουδένα λανθάνει πόσον είνε μεγίστη και σπουδαιοτάτη. Διότι και εις την Ρώμην, και εις το Παρίσι και εις το Λονδίνον, η εργασία είνε και σπουδαιοτάτη και λεπτοτάτη, όπως κάθε εργασία άρσεως πολιτικών πλανών και συσφίξεως πολιτικών δεσμών παγιουμένων είτε διά συμφωνιών, είτε διά συμμαχιών»

  • Η ΕΛΛΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗ ΗΝΩΜΕΝΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΡΓΑΣΘΩΜΕΝ

«Ενδέχεται Γαλλικαί τινες εφημερίδες κακώς εκτιμώσαι το Γαλλικόν συμφέρον να υποτιμώσιν εκουσίως ή ακουσίως στρατιωτικάς επιτυχίας της Ελλάδος […] Θα εννοήσουν κάποτε το λάθος των. […] Η ειλικρίνεια, η ευθύτης, η εντιμότης του κ. Γούναρη δεν είνε δυνατόν παρά να εκτιμηθούν από τον πρωθυπουργόν της Μεγάλης Δημοκρατίας και αι προσπάθειαι της επισήμου Ελλάδος, συντονιζόμεναι με τας προσπαθείας όλου του κόσμου, δεν είνε δυνατόν παρά να καρποφορήσουν. Εργασθώμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

«Η σημερινή συνεδρίασις της βουλής είνε μία ακόμη ελεεινή εις βάρος της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού σκηνοθεσία, είνε μία κωμωδία της οποίας οι ήρωες, αφ’ ου μοιράσουν τους ρόλους στα παρασκήνια, εμφανιζόμενοι επί σκηνής, θα παραστήσουν τον λαό και την κυβέρνησι, θα λογοδοτήσουν οι μεν, οι άλλοι θα ακούσουν, θα κρίνουν, και …θα δόσουν την ψήφο της εμπιστοσύνης του λαού! Ας υπολογίσουν όμως και τον λαό της πλατείας, οι ελεεινοί θεατρίνοι»

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • ΑΥΡΙΟΝ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ ΟΙ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ
  • Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Ας σταματήση διά την στιγμήν ταύτην πάσα κομματική πάλη. Ας σιγήση διά μίαν στιγμήν το κομματικόν συμφέρον. Ας πνιγούν όλοι οι της εξουσίας πόθοι […] Παραμερίσατε οι φιλόδοξοι και ωπισθοχωρήσατε οι ετερόδοξοι. Έχει ανάγκην να εμφανισθή εν Ευρώπη η επίσημος Ελλάς εν όλη αυτής τη δυνάμει. Είναι ανάγκη να παρουσιασθή ενιαία και αδιαίρετος ίνα εισηγηθή, ίνα επιβάλη τα δίκαιά της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 2 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΑΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΘΙΣΕΩΣ

«Δεν είνε ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Βούλγαροι εκείνοι που απειλούν τον Ελληνισμόν. […] Ο εχθρός ο μεγάλος και ύπουλος εχθρός, όστις απειλεί να υπονομεύση την αλκήν και το σφρίγος και το μέλλον του Ελληνισμού είνε διά την χώραν μας η απαισία επιδημία της φθίσεως, η οποία λυμαίνεται πλέον ή επιφόβως το μεγαλείτερον μέρος του πληθυσμού και τείνει να λάβη διαστάσεις ολεθρίας και λαταστρεπτικάς διά το μέλλον της φυλής μας»

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος