Καινοτομία με ηδύποτα από την Αμοργό

Το 2003 μια ποτοποιία στην Αμοργό παρασκεύασε ένα ποτό, την Μεκίλα, όπως λέγεται στο νησί, αντί για τεκίλα, που είναι ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από το Μεξικό, και προέρχεται  από το απόσταγμα του φραγκόσυκου.

Υπερήφανος για τη εταιρεία του την “ΑΜΟΡΓΙΟΝ”, ο Αντώνης Βεκρής, ποτοποιός, σημειώνει ότι ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν ρακόμελο στην Ελλάδα, αντλώντας έμπνευση από ένα ρόφημα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ως καταπραϋντικό, για να μαλακώσουν και να θεραπεύσουν τον λαιμό από κρυώματα και πόνους. Πρόκειται για ένα ποτό που παρασκευάζετεαι με μίξη τσίπουρου, μπαχαρικών και ντόπιου μελιού. Μετά την επιτυχία αυτή, με την αφθονία  των φραγκόσυκων στο νησί και γνωρίζοντας ότι η τεκίλα στο Μεξικό παρασκευάζεται από το υγρό των κάκτων, προσάρμοσε τα δεδομένα στα αγκαθωτά φραγκόσυκα, με την προσθήκη μελιού. Καθώς η κατανάλωση των φραγκόσυκων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ως βρώσιμο προϊόν, όπως π.χ. στο Ισραήλ, όπου χρησιμοποιείται σε σαλάτες και στην μαγειρική, ο κ. Βεκρής, αξιοποίησε το φυτό για την παρασκευή φραγκοσυκόμελου. «Είναι η συνταγή του ρακόμελου, αλλά με απόσταγμα από φραγκόσυκο» εξηγεί και το παινεύει ως “φάρμακο”. Μια νέα εμπειρία για τον ουρανίσκο.

Τα προϊόντα της ποτοποιίας ξεχωρίζουν για την ποιότητά και την γεύση τους ανάμεσα σε δεκάδες άλλα ελληνικά και ξένα, και κατάφεραν να κερδίσουν πολλά βραβεία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Γευσιγνωσίας.

Επιπλέον το προϊόν της ΜΕΚΙΛΑ κέρδισε και ένα βραβείο καινοτομίας, καθώς αποτελεί μοναδικής εμπνεύσεως παρασκεύασμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος