Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Παραμονές των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γούναρη και του υπουργού Εξωτερικών Μπαλτατζή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η σε καθημερινή βάση δημοσίευση των ονομάτων ‘’νεκρών και εξαφανισθέντων’’ των Μεραρχιών στο Μικρασιατικό Μέτωπο, δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΑΝΕΙΣ ΑΣ ΜΗΝ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

«Αι στιγμαί τας οποίας διερχόμεθα είνε εξαιρετικώς κρίσιμοι. Κάθε άυριον ενδέχεται να περικλείη νέους κινδύνους. Δεν είνε απίθανοι περιπτώσεις κοινωνικής και πολιτικής εξαρθρώσεως […] Επιβάλλεται επομένως προετοιμασία σύντονος εκ μέρους του ηθικού, του νέου και του αποφασισμένου κόσμου να εργασθή υπέρ της πολιτειακής ευημερίας της Ελλάδος. Η οργάνωσις είνε εκ των ων ουκ άνευ. Κανείς ας μην υστερήση»

  • Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΑΥΡΙΟΝ

«Ο κ. Γούναρης περισσότερον παντός άλλου κήδεται της εθνικής ζωτικότητος. Το ταξείδιόν του εις Ευρώπην γίνεται ακριβώς όπως προετοιμάση κατάστασιν πραγμάτων αποτρέπουσαν από την Ελλάδα την ανάγκην να εντείνη έτι μάλλον την εθνικήν ζωτικότητα. […] Η Ελλάς βεβαίως δεν πρέπει να ζήση μόνον διά σήμερον, αλλά κυρίως διά την αύριον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΛΗΘΕΙΑ!

«Είνε υπερτάτη στιγμή, καθ’ ην η Ελλάς έχει προ παντός ανάγκην ΑΛΗΘΕΙΩΝ! Οφείλει το Κόμμα των φιλελευθέρων ν’ αποκηρύξη τα εσωτερικά σφάλματα του παρελθόντος, δι’ ων εξετέθη ενώπιον του Ελληνικού λαού, συκοφαντηθέν ως τυραννικόν […] Οι σιγώντες και απέχοντες και προούμενοι, μαζύ με τους αναξίως πολιτευθέντας εν τω παρελθόντι, ας γνωρίζουν, ότι δεν έοχυν θέσιν εν τω κόμματι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΠΗΧΘΗ ΕΠΙ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗ ΕΙΣ ΠΑΤΜΟΝ
  • ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΩΠΟΥ

«Αλλά τα πράγματα, φευ! Μετεβλήθησαν εσχάτως, η περίοδος των ουτοπιών, των απατηλών αντικατοπτρισμών και των διαβουκολήσεων έληξεν, η πολιτική εκείνη εδοκιμάσθη επί εν έτος και ευρισκόμεθα ήδη προ των αποτελεσμάτων της. Ο λαός, η μεγάλη μάζα του πλανηθέντος λαού ήρχισε ν’ ανοίγη τους οφθαλμούς και διά μέσου των νεφών τα οποία συνεσώρευσεν εις τον πολιτικόν ορίζοντα της Ελλάδος η μετανοεμβριανή πολιτική, διαβλέπουν δε ήδη και οι φανατικώτεροι τι μέχρι σήμερον έπαθε και πού οδηγείται εις προσεχές μέλλον η Ελλάς»

  • ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ
  • Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ

«Εάν, παρά πάσαν ελπίδα, παρά παν δίκαιον, παρά πάσαν ηθικήν αρχήν, παρά την καίουσαν ενάργειαν των γεγονότων, παρά το φως της πικράς πείρας, ην αποκομίζει, κατά παράβασιν και περιφρόνησιν των Συνθηκών, η Γαλλική πολιτική ήθελεν ατυχώς εξακολουθήσει την αυτήν οδόν της τυφλώσεως (…) ας είνε βεβαία ότι θερμαίνει την θηριωδεστέραν έχιδναν εις τα στήθη της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΩΣ

«Όταν ο Βενιζελικός Τύπος λαλή περί της Συνθήκης των Σεβρών περιβάλλει ταύτην διά της αίγλης μεγάλου πολιτικού κατορθώματος, οι δε επιφανείς του κόμματος τούτου, όταν συζητούν επί των εθνικών περιπετειών, ρίπτουσιν επίσης ως μεγίστην απόδειξιν της πολιτικής δεξιοτεχνίας του αρχηγού των την Συνθήκην ταύτην. […] Αλλ’ η Συνθήκη αύτη, επί της οποίας επιμένουν να στηρίζουν πολιτικάς αποπλανήσεις οι Βενιζελικοί, δεν υπήρξε μόνον δώρον άδωρον, αλλά και δώρον εξαιρετικώς επικίνδυνον, διότι περιέπλεξε την Ελλάδα, όχι μόνον εις πόλεμον τραχύτατον, αλλά και εις αγώνα άνισον»

  • Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΕΣΙΣ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Αι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, μολονότι στραφείσαι, κυριώτατα, περί την ιστορίαν των σταρτιωτικών επιχειρήσεων, ενεφάνισαν ριζικήν μεταβολήν εν τη εξωτερική πολιτική της Κυβερνήσεως, και ιδία εν τη κατευθύνσει ημών προς επιτυχίαν των Εθνικών διεκδικήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ

«Ο κ. πρωθυπουργός αναχωρών έκρινε καλόν να εκδηλώση την αισιοδοξίαν του τονίσας την βεβαιότητα ην τρέφει ότι θα επανέλθη με αποτελέσματα. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα πείθουν πάντα όστις δεν αγνοεέι ή δεν θέλει να αγνοή αυτά, ότι ο κ. Γούναρης επανερχόμενος ούτε αποτελέσματα θα φέρη αλλ’ ούτε και την αισιοδοξίαν του θα διατηρή»

  • ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΙΠΤΟΥΝ ΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΙ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ. ΜΙΑ ΗΜΙΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΦΗΓΗΣΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΝΙΚΩΝ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΗΜΕΙΣ, ΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ
  • ΝΕΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ‘’ΕΛΣΗΣ’’ ΧΘΕΣ. ΠΟΥ ΚΑΤΕΝΕΜΗΘΗΣΑΝ
  • ΚΑΙ Η ‘’ΜΑΝΝΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ’’… ΑΠΗΛΑΘΗ! ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΘΕΤΙΚΩΤΕΡΑ ΕΓΓΥΗΣΙΣ

«Η Ελλάς δεν επολέμησε διά σκοπούς ιμπεριαλιστικούς. Οφείλει, όμως, να εξασφαλισθή, όπως το αφθόνως χυθέν αίμα των τέκνων της μη παραμείνη στείρα θυσία. Και, επαναλαμβάνομεν, η στερέωσις της εν Μικρά Ασία κατοχής ημών παραμένει πάντοτε η θετικωτέρα τούτου εγγύησις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ

«Και σήμερον η Ελλάς συνεχίζουσα τον πόλεμον δεν ενδιαφέρεται αν οι Σύμμαχοι θα αναγνωρίσουν ή όχι τον Κωνσταντίνον. Γνωρίζει ότι έχει συντρίψη μόνη της τον πατροπαράδοτον εχθρόν και είνε βεβαία, ότι οι Σύμμαχοι την χρειάζονται εις την Ανατολήν, όσον τους χρειάζεται και ο Ελληνικός Λαός. Και διά τούτο ελπίζει, ότι ο καιρός κατά τον οποίον θα τελειώσουν αι αηδίαι των Συμμάχων διπλωματών δεν είνε μακράν, διότι ούτοι έχουν ανάγκην του Ελληνικού στρατού διά να συγκρατηθή η ειρήνη εν τη Ανατολή»

  • ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΣ

«Αλλ’ η πολιτική είνε ολιγώτερον θεωρία και περισσότερον πράξις»

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΧΩΡΙΚΟΙ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ, ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ
  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

«Ύστερα από το σκληρό μάθημα που έλαβε η εργατική τάξις, τα αστικά κόμματα της χώρας μας δεν πρέπει να μπορέσουν στο μέλλον να εξαπατήσουν ακόμη μια φορά τον Εργατικό της χώρας λαό»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗΝ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΠΡΙΑΝ.
  • ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
  • ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΝ

«Όλος ο άλλος λαός απέμεινεν ηνωμένος, αδιαίρετος και ακλόνητος εν τη πεποιθήσει του. Και ο λαός ηνωμένος και αδιαίρετος, λάτρης των παραδόσεών του και τηρητής των υποσχέσεών του (…) θα ομιλήση προς τους λαούς της Ευρώπης διά χειλέων μεν του Γούναρη και του Μπαλτατζή, από βάθους όμως της ειλικρινούς του καρδίας προς τους λαούς της Ευρώπης. Και οι λαοί εξηγούνται καλλίτερον… και συνεννοούνται ευκολώτερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ

«Αλλά δεδομένου ότι θεωρείται εξησφαλισμένη η Αγγλική προστασία, τόσον εμφανώς έως τώρα εκδηλωθείσα, απομένει μόνη η αντίδρασις των Γαλλικών διαθέσεων και συμφερόντων, εν συνδυασμώ προς την Ιταλικήν εχθρότητα. Ακριβώς δε εις το σημείον τούτο πρόκειται να στραφούν όλαι αι προσπάθειαι και όλη η επιχειρηματικότης του Έλληνος Πρωθυπουργού»

  • ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος