Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ ο πρωθυπουργός ξεκινάει τις διπλωματικές επαφές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κυβερνητικός Τύπος στην Ελλάδα ασχολείται μόνον με το Φιλελεύθερο Κόμμα εξαπολύοντας σε καθημερινή βάση σφοδρότατη επίθεση που ξεπερνά τα όρια της κριτικής σε αντίπαλο κόμμα. Ίσως γιατί οι κινήσεις Γούναρη δεν έχουν το θεμιτό αποτέλεσμα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Μ. ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ

«Παρομοία έλλειψις εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους υπευθύνως κυβερνώντας ουδέποτε βεβαίως εσημειώθη. Αλλά και ποτέ καμμία Κυβέρνησις δεν επέδειξε τοσαύτην αναισθησίαν διά την προς αυτήν περιφρόνησιν και δυσπιστίαν των λαϊκών ομάδων»

  • ΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΗΝΟΙΧΘΗ Η ΟΔΟΣ

«Η προσπάθειά μας απέβλεπεν εις την διάνοιξιν της οδού, εφ’ ης θα έπρεπε να συναντηθούν τα ιδικά μας συμφέροντα μετά των άλλων. Διά τούτο και η πολεμική μας ενέργεια καθωδηγήθη επί των απόψεων τούτων, των καθαρώς πολιτικών, ολιγώτερον δε στρατιωτικών […] Αν επρόκειτο να ζητήσωμεν μόνον την αναγνώρισιν της νομιμοφροσύνης μας δεν θα αμφεβάλλομεν διόλου εις την δικαίαν ταύτην εκτίμησιν. Αλλά ζητούμεν κάτι θετικώτερον από αυτήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΑΝ ΤΟΛΜΟΥΝ

«Αναγιγνώσκων τις όσα γράφονται τας ημέρας αυτ΄ς εις τον ΚΥβερνητικόν Τύπον, θα υπέθετεν, ότι ουδέν έτερον ζήτημα υπάρχει σήμερον διά την Ελλάδα ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι οπαδοί του. Κατ’ αυτών όλαι αι ενέργειαι, όλαι αι ύβρεις, όλαι αι συκοφαντίαι […] Είνε βέβαιον, ότι η Κοινή Γνώμη ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΑΙ. Η Κοινή Γνώμη ΓΝΩΡΙΖΕΙ τώρα την αλήθειαν. Και με τας αποπείρας των αυτάς προς παραπλάνησιν και την εξ αρχομανίας προσθήκην (…) ουδέν άλλο πράττουν ή να προσθέσουν νέας δεινοτάτας ευθύνας εις τους ώμους των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΣΩΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ. Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ;
  • Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΕΥ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ – ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΣΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ – ‘’Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΕ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΥΝΤΡΙΨΗ ΜΟΝΗ ΤΗΝ ΤΟΥΣΚΙΑΝ’’. ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΦΘΑΣΕ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ
  • ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΝ ΟΜΙΛΟΝ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ
  • ΑΙ ΜΑΧΑΙ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ. ΠΩΣ ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. Η ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΥΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ

«Ύπουλος υπονόμευσις των εθνικών ζητημάτων και άτιμος συκοφαντία, ότι ο Ελληυνικός στρατός ηττήθη, επικρατήσαντος του κεμάλ. Δηλαδή οδηγίαι σύμφωνοι προς τας θεωρίας του, ότι ο Πολιτικός Αρχηγός ενός κόμματος δεν πρέπει να είνε τίμιος άνθρωπος!!! Ωμολόγησε δηλαδή ο τέως Δικτάτωρ, ότι διά να είνε κανείς αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος δεν πρέπει να είνε ούτε ευθύς, ούτε έντιμος, ούτε να έχη ανεξαρτησίαν πνεύματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΑ ΕΙΝΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ

«Θα μας ήτον απείρως εύκολον να παρατάξωμεν και σωρείαν άλλων αποδείξεων των ‘’σκευωριών’’ των Βενιζελικών. Αλλά η ιστορία είνε πολύ πρόσφατος, ο Ελληνικός λαός έχει καλήν μνήμην και τα γραπτά, ως γνωστόν, μένουν και μαρτυρούν, και φωνάζουν. Ο κ. Γούναρης διέπραξεν εν ακόμη λάθος. Ας ευχηθώμεν να είνε το τελευταίον εις την τρομερά δύσκολον υπόθεσιν, την οποίαν διαχειρίζεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΡΧΟΜΑΝΙΑΣ

«Αλλ’ η αρχομανία αποτελεί παθολογικόν φαινόμενον, το οποίον εκτοπίζει και φρόνησιν και λογικήν. Και η αρχομανία είναι εκείνη, η οποία δεν αφήκε τον κ. Πρωθυπουργόν να εκτιμήση την θέσιν του, και τον ήγαγε να καλλιεργήση εν εαυτώ ελπίδας αστηρίκτους και να εκτεθή εις τα παθήματα, τα οποία ήρχισαν πρίν ή πατήση εις το Γαλλικόν έδαφος, διά να καταλήξουν εις μίαν πλήρην αποτυχίαν»

  • ΠΕΡΙ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ. ΓΝΩΜΑΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ. Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΗ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ ΛΟΓΩ ΑΣΧΟΛΙΩΝ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ

«Και ενώ ούτως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν μωροί Έλληνες φανταζόμενοι ότι την Γαλλίαν ή κατερραδιούργησαν εκείνοι ακριβώς, οι οποίοι πάσχοουν περισσότερον παντός άλλου Έλληνος, βλέποντες το ίδιον αυτών έργον κινδυνεύουν εκ της αμαθείας και της αδεξιότητος εκείνων, οι οποίοι εκπροσωπούν την Ελλάδα σήμερον επισήμως. Αυτή είναι και εξωτερικώς η εικών της Ελλάδος, όπως την εφιλοτέχνησαν οι κομπογιαννίται της 1ης Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΛΑΪΚΑΙ ΕΥΘΙΞΙΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ

«Αν ο Γαλλικός λαός είναι λίαν εύθικτος –όπως, άλλωστε, είναι εξ ιδιοσθγκρασίας εύθικτοι και άλλοι, πλέον μεσημβρινοί λαοί- την Γαλλικήν πολιτικήν χαρακτηρίζει κατά βάθος διαυγής ευθυκρισία. Η λαϊκή ευθιξία χρησιμοποιείται πανταχού, όπου υπάρχει, ως ωφέλιμος εις τινας περιστάσεις επικουρία υπό των πολιτικών, αλλ’ αι πολιτικαί αποφάσεις σπανιώτατα επηρεάζοινται υπ΄αυτής […] Και ο κ. Γούναρης θα έχη ν’ αποδείξη εις Παρισίους, ή να προσπαθήση να πείση, ότι υφίσταται τρόπος συμβιβασμού των εν τη Ανατολή Γαλλικών συμφερόντων προς τα Ελληνικά

  • ΠΩΣ ΘΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟΥΣ ΕΓΝΩΡΙΖΕΝ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΟΛΟΥΣ

«Η ομολογία αύτη συνίσταται εις την δήλωσιν, ότι τα κυριώτερα στοιχεία, τα οποία εχρησίμευσαν ως το θεμέλιον της αχρείας εκείνης ολιγαρχίας, ήσαν τα φαυλότερα της Χώρας, ως απέδειξαν κατά την περίοδον κατά την οποίαν παρέμειναν εις την εξουσίαν […] Ο Δικτάτωρ, τον οποίον δεν θέλομεν να θεωρήσωμεν ηλίθιον, εγνώριζε πολύ καλά τι έκαμνεν όταν παρέδιδε την Χώραν εις τους αχρείους, τους οποίους περιέβαλλε με όλην του την υποστήριξιν και όλην την εμπιστοσύνην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

«Το Σώμα της Χωροφυλακής οφείλει να αντιμετωπίση ως ζήτημα υπάρξεως δι’ αυτήν, διότι και αποτελεί ζήτημα υπάρξεως, την αναθεώρησιν των επαγγελματικών της μεθόδων. Ή θα επικρατήσουν τα αγαθά στοιχεία, τα οποία περικλείει και τότε ο άθλιος χωροφύλαξ θα εννοήση ότι δεν έχει εν αυτή θέσιν και θα ζητήση άλλα εδάφη περισσότερον φιλόξενα επί των οποίων να συνεχίση την σταδιοδρομίαν του…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΧΩΡΙΚΟΙ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ, ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ
  • ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ‘’ΛΥΣΙΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ
  • ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗΝ ΤΩΝ ΠΟΡΠΑΓΑΝΔΑΝ
  • ΟΥ ΔΙΣ ΕΠΙ ΤΑΥΤΩ

«Ο ονειροκρίτης ψεύδεται. Και προσέξατε, διότι την φοράν αυτήν θα ιδήτε την ανάποδή του. Αντί να έλθη ο Βενιζέλος προς συνάντησιν των οπαδών, θα σταλούν οι οπαδοί προς συνάντησιν του Βενιζέλου! Και θα είνε άνανδρος και ανάξιος ελευθερίας ο λαός αυτός εάν προκαλούμενος δεν το πράξη! Και θα το πράξη! Διότι άπαξ εξαπατώμενος είνε μάρτυς! Ο δις είνε ηλίθιος!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Εν πάση περιπτώσει δεν φρονούμεν, ότι θα συναντήση τόσον μεγάλας αντιδράσεις και προκαταλήψεις, τας οποίας η ειλικρίνεια και η ευθυκρισία του να μη δυνηθούν να μεταβάλουν τας αντιλήψεις των Γαλλικών κύκλων, ούτως ώστε να προσανατολισθούν προς το πραγματικόν Γαλλικόν συμφέρον, το οποίον θα είνε εξίσου και συμφέρον της Ελλάδος»

  • ΑΙ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30ΗΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1921

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος