Μίνι Σύνοδος 9 χωρών για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Ελλάδας και παρουσία Γιουνκέρ – Συνάντηση Τσίπρα με Νταβούτογλου (vid)

Της Συνόδου κορυφής που αρχίζει στις 5 το απόγευμα προηγείται μίνι Σύνοδος των ηγετών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών -Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ολοκληρώθηκε στις 12.

Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

Και πρόσθεσε:

Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.
Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.
Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις”.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Μίνι Σύνοδος 9 χωρών για  το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Ελλάδας και παρουσία Γιουνκέρ – Συνάντηση Τσίπρα με Νταβούτογλου (vid)Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για κοινή προστασία εξωτερικών συνόρων. Ο κ. Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.

Μετά τη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και στις 5 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και το σχέδιο για τη νέα Frontex. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Επιπλέον, δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Σχετική είδηση: Δύσκολη η σημερινή σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – Συναντήσεις Τσίπρα με Νταβούτογλου και Κάμερον

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος