Κ. Καρτάλης στο Πρώτο: Hotspot  για την κλιματική αλλαγή η Μεσόγειος – Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

«Η Μεσόγειος φαίνεται ότι είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, υπάρχει μια αύξηση στην ένταση, στη συχνότητα και στη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρτάλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της «διαΝΕΟσις».

«Δηλαδή, καύσωνες είχαμε πάντα, δεν τους αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή. Θα  ήταν λάθος και παράλογο. Αλλά η αύξηση της έντασης, της συχνότητας και της διάρκειάς τους, σίγουρα συναρτάται με την αλλαγή στην ισορροπία του κλίματος», εξήγησε ο ίδιος. «Πάντα είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά τώρα συναντώνται με αυξημένη ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Αυτό είναι ένα καθοριστικό στοιχείο, που ξεπερνά τη βασική κλιματική συμπεριφορά και δημιουργεί μια έξαρση που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να σημαίνει αυτό πως πρέπει να αποδίδεται σε αυτή, οτιδήποτε αρνητικό συμβεί – καιρικό φαινόμενο ή πυρκαγιά», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, το κλίμα αλλάζει γιατί υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές ανθρωπογενείς – όπως λέγονται – διοξειδίου του άνθρακα και κάποιων άλλων χημικών ενώσεων που αλλάζουν την ικανότητα της Γης να διώχνει προς το διάστημα θερμική ακτινοβολία, η οποία μειώνει τη θερμοκρασία της. Επομένως, αυξάνεται η θερμοκρασία και αυτό επηρεάζει μια σειρά από ατμοσφαιρικές διεργασίες, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ειδικά για τη χώρα μας, ο καθηγητής εξήγησε ότι η πίεση που ασκείται δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. «Η νότια Ελλάδα δέχεται, για παράδειγμα, περισσότερο τη θερμική πίεση, όχι ότι δεν τη δέχεται και η βόρεια, αλλά ειδικά στα νότια και πηγαίνοντας προς την Κρήτη γίνεται όλο και πιο έντονη», διευκρίνισε.

Μίλησε για 4 βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις συνθήκες παραγωγικών τομέων και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα:

  • θερμοκρασία
  • βροχόπτωση
  • υγρασία του εδάφους και
  • καύσωνες

Η θερμοκρασία αυξάνεται και είναι ήδη άνω του ορίου, σχεδόν 1,2 ή 1,3 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική περίοδο. Η βροχόπτωση μειώνεται μπορεί και 30% τους θερινούς μήνες. Η υγρασία του εδάφους μειώνεται επίσης, και αυτό είναι καθοριστικό για την ευφλεκτότητα των δασών, πιο επιθετικές οι πυρκαγιές. Για τους καύσωνες, οι εκτιμήσεις σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο κάνουν λόγο για 9 καύσωνες το χρόνο, ενώ από το 1971 έως το 2000 είχαμε περίπου 1,5 καύσωνα τον χρόνο. «Αυτό θα επηρεάσει τη ζωή στις πόλεις όπου βρίσκεται πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Καρτάλης.

Σύμφωνα με την έρευνα της «διαΝΕΟσις», οι αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα που θα δεχθούν κλιματική πίεση, είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, καθώς και περιοχές σε Πελοπόννησο, Μακεδονία και Κρήτη.

Ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι πρέπει «να δρομολογήσουμε σχέδιο προσαρμογής της κάθε περιοχής», όπως για παράδειγμα να γίνουν μονάδες συγκράτησης του νερού στην επιφάνεια, να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο διαχείρισης των υδάτων συνολικά και να πέσει το βάρος στην επιλογή των κατάλληλων καλλιεργειών.

«Απαιτείται προγραμματισμός 30ετίας και όλος ο σχεδιασμός να λάβει υπόψιν την κλιματική κρίση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα», υπογράμμισε, λέγοντας πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να βρουν το χώρο που τους αναλογεί μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση της κριτικής που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα. «Πως είναι δυνατόν να καταστρέφει το περιβάλλον κάτι που χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια;», διερωτήθηκε ο κ. Καρτάλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος