«Πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί κρούσμα covid-19 εξαιτίας της μετάγγισης αίματος», τόνισε η κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, αιματολόγος και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, στο συντονιστικό κέντρο αιμοεπαγρύπνησης και επιτήρησης μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ). «Δηλαδή εξήγησε η κα. Πολίτη ότι η ιογενής ασφάλεια του αίματος, δεν έχει να κάνει με την μετάγγιση, ο τρόπος μετάδοσης αυτού του ιού, γίνεται μέσω σταγονιδίων, από το αναπνευστικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Πολίτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της 31ης Αμφικτιονίας, στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, (Π.Ο.Σ.Ε.Α), ανέφερε ότι από την έναρξη της πανδημίας ελήφθησαν ειδικά μέτρα μέσα από το Εθνικό σχέδιο για την προστασία συλλογής και διάθεσης αίματος στους ασθενείς που είχαν ανάγκη μετάγγισης, για να μην υπάρξουν θύματα, λόγω της έλλειψης που παρατηρήθηκε τόσο στην Ελλάδα, αγγίζοντας το 30% σε ορισμένες περιοχές, όσο και σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και νοσημάτων, (ECDC) σε τουλάχιστον 17 χώρες.
Υπογράμμισε, ότι οι αιμοληψίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν εκτός νοσοκομειακών χώρων, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας τόσο του προσωπικού των υπηρεσιών αιμοληψίας, όσο και του κόσμου.
Το πρόβλημα που προέκυψε σύμφωνα με την κ. Πολίτη, ήταν ότι όλοι οι πόροι του υγειονομικού συστήματος έδωσαν έμφαση στα εργαστήρια και στις κλινικές covid, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές μετακινήσεις εξειδικευμένου, ιατρονοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού από τις αιμοδοσίες, κάτι που αποστέρησε τα κλιμάκια αιμοληψίας εκτός νοσοκομειακού χώρου.
«Χρειάστηκε να γίνει επιλεκτική χρήση του αίματος για επείγοντα περιστατικά π.χ ογκολογικά και ομάδες ατόμων με μεσογειακή αναιμία, η ζωή των οποίων εξαρτάται από τις μεταγγίσεις. Για όλα τα άλλα υπήρξαν αναβολές, με κριτήριο να μην υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των συμπολιτών μας» επισήμανε η κ .Πολίτη.
«Η πανδημία δεν σταμάτησε την επιστήμη, αντίθετα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και με λίγα μέσα πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες. Ο επιστημονικός κόσμος έδωσε πολλά και θα συνεχίσει» δήλωσε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου.
Τέλος η κ. Πολίτη τόνισε ότι υπάρχει ανάκαμψη, αλλά δεν φτάσαμε ακόμη, στα επίπεδα πριν της πανδημίας. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης, του μεγέθους μιας πανδημίας, υπήρχε όχι μόνο στο Ελλαδικό χώρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αγνή Τσίπου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος