“Μάχη για τον κλεμμένο θησαυρό του “Black Swan” στο Doc After

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2012, “Μάχη για τον κλεμμένο θησαυρό του “Black Swan” (Stolen Gold: Battle for the “Black Swan” treasure) προβάλλει η ΕΡΤ1 την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, στις 00:30.  Η υπόθεση πυροδότησε πρωτοσέλιδα σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία θησαυρού και απληστίας στα διεθνή ύδατα.

Το πλοίο “Black Swan”, αγγλικό εμπορικό πλοίο μεταφοράς χρυσού, βυθίστηκε μεταφέροντας νομίσματα και πολύτιμα πετράδια σημερινής αξίας μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τον εντοπισμό του ναυαγίου ασχολήθηκε για πολλά χρόνια η αμερικανική εταιρία κυνηγών θησαυρών βαθιάς θάλασσας “Odyssey Marine Exploration”.

Το 2007, η εταιρεία στο πλαίσιο της εξερεύνησης, βρήκε ένα πλοίο γεμάτο χρυσά και ασημένια νομίσματα, εκτιμώμενης αξίας μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Θεωρείται από τα ναυάγια με τον μεγαλύτερο χαμένο θησαυρό.

Η ισπανική κυβέρνηση πείστηκε ότι ο θησαυρός προερχόταν από ένα ισπανικό καράβι, το οποίο είχε βυθιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Το Ισπανικό Ναυτικό απέκλεισε τα πλοία της αποστολής στο Γιβραλτάρ, ενώ ο Αμερικανός καπετάνιος φυλακίστηκε.

Ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες, η ισπανική κυβέρνηση αλλά και η αγγλική και πορτογαλική, διεκδικούσαν τον θησαυρό. Το 2012, ύστερα από πολλές δικαστικές διαμάχες και εφέσεις, ο θησαυρός αποδόθηκε πίσω στην Ισπανία. Αλλά μία νέα έφεση υποβλήθηκε.

Θα τελειώσει ποτέ αυτή η δικαστική υπόθεση;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος