Εθελοντής γιατρός σε μονάδα Covid στο Πρώτο: Δεν θα ξαναπάω γιατί βγάζαμε παραπεμπτικά και γράφαμε-Θεραπευτικά δεν κάναμε τίποτα (audio)

Την εμπειρία του ως εθελοντής γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο και σε μονάδα covid, την οποία δεν θέλει να επαναλάβει, περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ένας από τους πρώτους ιδιώτες γιατρούς, ο πνευμονολόγος Δημοσθένης Τσιμπιλής με εμπειρία 36 ετών, που εργάστηκε, κατά την πανδημική έξαρση πέρσι, εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό.

«Νιώθω απογοητευμένος με την πρώτη μου επαφή με το νοσοκομείο, γιατί εμάς τους εθελοντές γιατρούς μας χρειάστηκαν μόνο για να κάνουμε λάντζα, να κάνουμε παραπεμπτικά, να γράφουμε. Θεραπευτικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Υπήρχαν κάποια θεραπευτικά πρωτόκολλα και αυτά εφάρμοζαν. Ήρθα σε σύγκρουση κάποιες φορές με συνάδελφο, διότι δεν μπορούσα να κάνω κάποια θεραπεία που έκρινα σκόπιμη, στο θέμα  των εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών σε μορφή νεφελοποίησης. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί μολύνει το περιβάλλον».

Η νεφελοποίηση είναι σημαντική για τον ασθενή, σημείωσε ο κ. Τσιμπιλής, καθώς λύνει γρηγορότερα την πνευμονία, γι’ αυτό και αναρωτήθηκε σε μια αίθουσα με 10 ασθενείς μόνο covid ποιοι θα κολλούσαν, εάν χρησιμοποιούσε την θεραπεία που έκρινε ενδεδειγμένη.

«Δίναμε μόνο κορτιζόνη, αντιική θεραπεία και οξυγόνο, σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που δεν μπορούσε κανείς να παρακάμψει. Άρα εμένα τι με χρειαζόταν το νοσοκομείο, να κάνω τον γιατρό του παραπεμπτικού και τον διακομιστή στις γραμματείες».

Πρόσθεσε μάλιστα πως από την προσωπική του εμπειρία, στο δικό του ιατρείο, που έχει εξετάσει περισσότερα από 1000 κρούσματα, δεν είχε κανέναν θάνατο, λόγω των θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποίησε.

«Δεν θα ξανάμπαινα σε αυτή την διαδικασία, γιατί είμαι γιατρός και πρέπει να σώζω ζωές. Όταν έγινε κέντρο covid ο Ερυθρός Σταυρός, σε 4 μέρες έγιναν 270 εισαγωγές στο νοσοκομείο, τα μισά περιστατικά από τα οποία δεν χρειάζονταν νοσηλεία», τόνισε ο κ. Τσιμπιλής. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η οδηγία της πολιτείας στους νοσούντες δεν θα έπρεπε να είναι να μένουν σπίτι και με λήψη κοινών φαρμάκων, αλλά να επισκέπτονται τους γιατρούς με τα προβλεπόμενα μέτρα. Από το τηλέφωνο ο άρρωστος δεν μπορεί να σου περιγράψει την κλινική του εικόνα.  Όταν φτάνουν πια στο νοσοκομείο είναι ήδη βεβαρυμμένη η κατάστασή τους. «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, εμένα αυτό με δίδαξαν και αυτό κάνω», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσιμπιλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος