Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η Διάσκεψη της Ουάσιγκτον, η συζήτηση για τον αφοπλισμό, η παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου συγκρούονται οι ζώνες επιρροής και συμφερόντων ίσως αλλάξει τα δεδομένα… ‘’Εις την Βασιγκτώνα σημειούται καταδήλως μία μετατόπισις του κέντρου βαρύτητος της παγκοσμίου πολιτικής, κατά συνέπειαν και της συμμαχικής εις την Εγγύς Ανατολήν’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΔΟΙΚΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ

«Οφείλει δε να ομολογηθή ότι ευθύς μετά την ανατολικώς του Σαγγαρίου σύμπτυξιν ήρξατο αμέσως και συντονωτάτη η εργασία προς ενίσχυσιν των εκλεχθεισών θέσεων, η κατασκευή εγκαταστάσεων, απαραιτήτων διά την διαχείμασιν του στρατού και η αποκατάστασις των συγκοινωνιών. […] Αλλά παρενέπεσεν ατυχές επεισόδιον, οφειλόμενον κυρίως εις την ευθυνοφοβίαν των κυβερνώντων, του οποίου συνέπεια υπήρξεν η απομάκρυνσις εκ του στρατεύματος ανωτάτου αξιωματικού, ενδεδειγμένου, όπως επιβάλη ενιαίαν και συνδυασμένην κατεύθυνσιν εις την δράσιν του στρατεύματος»

  • Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΝΑ ΠΛΗΓΗ ΑΜΕΙΛΙΚΤΩΣ

«Ουδείς εφοβήθη ότι αι βενιζελικαί συνωμοσίαι είνε ικαναί να διαταράξουν την ασφάλειαν του νομίμου καθεστώτος. […] Αι συνωμοσίαι των είνε κωμικαί. Ποίος τας φοβείται; Αλλ’ όμως το καθεστώς είνε ψυχρόν και οφείλει να είνε τοιούτον, διότι και οι νόμοι είνε ψυχροί και αντικειμενικοί. […] Ο βενιζελισμός εκπροσωπεί την άρνησιν της πολιτείας. Όλαι αι συνταγματικαί του εφευρέσεις και αι ανατρεπτικαί του ενέργειαι είνε συνέπειαι της αρνήσεώς του ταύτης. Οι νόμοι δεν παρέχουν προστασίαν εις αυτήν. Διά τούτο ο βενιζελισμός δέον να πληγή αμειλίκτως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΙ ΘΑ ΕΙΠΟΥΝ

«Τι πράττει λοιπόν; Θ’ αφήση και το οικονομικόν ζήτημα, ως όλα τα άλλα, να βαραθρωθή οριστικώς; Εις όλα τα πράγματα έχει τας ιδίας Ηροστρατείους φιλοδοξίας; Θέλει ν’ αφήση εις τους διαδόχους της τοιαύτην κατάστασιν, ώστε ν’ αποτελή ουτοπίαν και η απλή σκέψις περί του δυνατού περισυλλογής τινος; Το ψεύδος και η απάτη δεν διαιωνίζονται. Έρχονται αι στιγμαί της αληθείας. Τι θα είπουν κατά τας στιγμάς εκείνας οι παράδοξοι αυτοί κυβερνήται, οι διαρκώς κατεδαφίοζντες και ερειπώνοντες;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΕΝ ΑΓΚΥΡΑ. ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΤΕΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ
  • ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΕΩΣ

«Ο φυματικός, ο θεραπευθείς από ελαφράν μόλυνσιν, είνε εν μέρει –μόνον εν μέρει- εμβολιασμένος. Μας δίδεται η ελπίς του εμβολιασμού κατά της φυματιώσεως, εμβολιασμού, ο οποίος ήδη εφηρμόσθη υπό του Αρλουέν της Λυώνος εις τας αγελάδας. Διά τον άνθρωπον, ακόμη το πράγμα θα αργήση. Πρέπει να εξακριβωθή εν πρώτοις, τι είνε η ‘’αλλεργία’’, η οποία παράγεται εις τον οργανισμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ ΚΙΡΚΑΣΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

«Η Κυβέρνησις δεν εδίσατσε ν’ αναλάβη την ευθύνην των επιχειρήσεων του Σαγγαρίου, όταν εθεώρησεν ότι αύται επεβάλλοντο υπό των υψίστων συμφερόντων του Έθνους. Και θα διστάση προ των ολίγων ή πολλών ανυποτάκτων ή λιποτακτών, των οποίων η απουσία από το Μέτωπον τόσον κατεδείχθη αισθητή κατά τας παρελθούσας τραγικάς ώρας; Η Κυβέρνησις ας δείξη επί τέλους την πυγμήν της εις αυτό το ζήτημα»

  • ΕΝ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 4ΗΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Αλλ’ εάν η Ελλάς, χάριν εις την ανερμάτιστον πολιτικήν του Βενιζέλου κινδυνεύη να ευρεθή εντός συμπληγάδων, δεν θα κινδυνεύσουν μόνον τα πλευρά αυτής εκ των δολιοτήτων των εχθρών της ή της αμνηστίας των φίλων της. Η ιστορία του είνε μία αιωνία και ατελεύτητος πάλη […] Εάν οι αδιάλλακτοι εν Γαλλία σήμερον δεν θα παραλείψουν τίποτε διά να ενισχύσουν τους εχθρούς μας, ας είνε βέβαιοι, ότι και ημείς δεν θα παραλείψωμεν τίποτε διά να στους συντρίψωμεν, όπως ούτε θα λησμονήσωμεν ποτέ την παλιμβουλίαν και την εχθρότητα της Γαλλικής πολιτικής»

  • ΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗ…

«Αι τελευταίαι εκ Λονδίνου τηλεγραφικαί ειδήσεις της ‘’Εστίας’’ μετέδωκαν εις το Κοινόν ευχαριστοτάτην πληροφορίαν : ότι ο κ. Γούναρης εξασφαλίζει εντός ολίγου την εκχώρησιν των Δωδεκανήσων εις την Ελλάδα. Και τούο μεν το ζήτημα είχεν οριστικώς λύσει ο κ. βενιζέλος, αλλά και πάλιν ομολογούμεν ότι θα χειροκροτήσωμεν άσμενοι τον κ. Πρωθυπουργόν διά το κατόρθωμά του, όταν εκτελεσθή. Διότι φοβόμεθα ότι μέχρι της τελευταίας στιγμής θα εφευρίσκη νέας αφορμάς αναβολής το φιλόσοφον πνεύμα του φιλτάτου κόντε Μποσδάρι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΠΑΡΑΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΟΣ

«Ο κ. Γούναρης έχει την γνώμην ότι ημπορεί να ωφεληθή εκ της Αγγλογαλλικής διαφοράς; Ας φροντίση να αποκομίση από τούδε τα εξ αυτής ωφελήματα. Αν δεν είναι δυνατόν να είναι άμεσα τα ωφελήματα ταύτα, ας φροντίση να λύση το Ελληνικόν ζήτημα έξω πάσης οικογενειακής έριδος των Συμμάχων. Αν και τούτο καταστή αδύνατον, ας επανέλθη εις την Ελλάδα»

  • Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΒΛΗΘΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙ ΜΙΑΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΝ. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΙΓΟΜΕΝΗ ΚΑΙΡΙΩΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Το καλύτερον το οποίον δύναται να ελπίζη τις εκ της Γαλλοτουρκικής συμφωνίας είνε ότι θα καταστήση επιβεβλημένην άμεσον διευθέτησιν του όλου Τουρκικού ζητήματος. Ακόμη και αν δεν υπάρχει καμμία υπόσχεσις εκ μέρους της Γαλλικής κυβερνήσεως περί ενεργείας της προς λύσιν ευνοϊκήν διά τους Τούρκους των ζητημάτων της Μικράς Ασίας και της Θράκης, είνε πρόδηλον ότι το όλον βάρος της Γαλλικής επιρροής θα ασκηθή προς τοιούτον σκοπόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ

Συμπάθειαι Αγγλικαί προς την Αλβανίαν

«Ο αρθρογράφος συμβουλεύει την Σερβίαν να αφίση την Αλβανίαν ήσυχον και αδιατάρακτον εις την οργάνωσίν της. Εν εναντία περιπτώσει, η Σερβία απολαύσασα μέχρι τούδε των συμπαθειών της Αγγλίας, θέλει αποξενωθή πάσης υποστηρίξεως αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΦΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

«Άλλη τακτική είναι εκείνη που δύναται ακόμη να σώση την Βόρειον Ήπειρον. Η προέλασις του Ελληνικού στρατού εν αυτή προς απελευθέρωσιν των υπό δεινόν ζυγόν δουλευόντων εκεί αδελφών μας. […] Όλα τα άλλα είναι αστείαι ενέργειαι, αι οποίαι ούτε την Βόρειον Ήπειρον σώζουν, αλλ’ ούτε και την Κυβέρνησιν απαλλάσσουν της βαρυτάτης ευθύνης αυτής»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΗ ΕΙΣ ΤΟ CIMIER – ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΙΛΛΟΥ ΚΑΒΟΥΡ – ΤΟ ΒΑΣΑΝΟΝ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ – ΣΤΙΓΜΑΙ ΝΕΑΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΕΚΑΡΑΤΟΜΕΙΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑΝ; – ΠΑΤΗΡ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ – ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΝΑ ΦΥΓΗ…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΚ ΒΑΣΙΓΚΤΩΝΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

«Ήτο ορθή και επιβεβλημένη η ανάθεσις εις τον κ. Γεννάδιον της εντολής όπως παρακολουθήση εκ του σύνεγγυς τας εργασίας της εν Βασιγκτώνι Διασκέψεως. Πάντως, όταν μετά δωδεκαήμερον θα ευρίσκηται ο κ. Μπριάν εις την Γαλλικήν πρωτεύουσαν, το διασυμμαχικόν πολιτικόν έδαφος θα έχη αρκούντως εκκαθαρισυή ούτως ή άλλως, ώστε να καθίσταται δυνατή η σαφής διευκρίνισις της θέσεως των αφορώντων ημάς ζητημάτων […] Εις την Βασιγκτώνα σημειούται καταδήλως μία μετατόπισις του κέντρου βαρύτητος της παγκοσμίου πολιτικής, κατά συνέπειαν και της συμμαχικής εις την Εγγύς Ανατολήν»

  • Η ΝΕΑ ΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΗ ΟΠΩΣ ΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑΙ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝ ΔΙΚΑΙΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Ο Ελληνικός Λαός, από την οξείαν αντίληψιν του οποίου δεν διαφεύγουν τα βαθύτερα αίτια του Ανατολικού σπαραγμού, διαβλέπει σαφώς ήδη, ότι οι εν όπλοις εχθροί του εις την Ανατολήν, είνε πολύ ολιγώτερον επικίνδυνοι από τους πολιτικούς του εχθρούς εν τη Δύσει και ότι οι εν όπλοις εχθροί του θα είχον προ πολλού καταβληθή και εξαναγκασθή εις δικαίαν ειρήνην, και ειρήνην απελευθερωτικήν ολοκληρωτικώς των εν γένει Χριστιανών της Ανατολής, εάν δεν υπήρχον εις την Δύσιν οι εχθροί της ειρήνης, οίτινες εκ της παρατάσεως της εμπολέμου καταστάσεως καρπούνται αφ’ ενός κέρδη κολοσσιαία απομυζώντες τον χρυσόν της Ανατολής και αφέτέρου διά της εξασθενίσεως των αντιπάλων, ελπίζουν, ότι θα δυνηθούν να μεταχειρισθούν αυτούς εν δεδομένη περιστάσει, όπως τους ημιθανείς εκ των τραυμάτων πολεμιστάς, τους οποίους οι σκυλευταί απογυμνώνουν ακόπως και ακινδύνως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΙΣ

«Η μόνη εγγύησις η οποία δύναται να δοθή εις τους ατυχείς χριστιανικούς πληθυσμούς της Κιλικίας είνε η μη παράδοσίς των εις το πυρ και τον σίδηρον του Κεμάλ. Και εάν η Διάσκεψις της Βασιγκτώνος ίσταται πραγματικώς εις το ύψος της Ιδέας η οποία προεκάλεσε την σύγκλησίν της, δεν θα διστάση να παράσχη την εγγύησιν ταύτην»

  • ΑΠΩΤΕΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΚΡΟΥΣΕ ΝΕΑΣ ΕΧΘΡΙΚΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • ΠΟΙΟΝ … ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ ΤΟΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

«Και όμως, καίτοι παρήλθεν έτος πλέον, δεν δύνανται να πιστεύσουν ότι όλα εκείνα τα παρασκευάσματά των, τα ψεύδη, αι πλεκτάναι, αι παγίδες των, ας μετά τόσης σατανικής επιμονής είχον παρασκευάσει, διελύθησαν όλα με ένα και μόνον λάκτισμα του λαού. […] Οι τρεμουλιασμένοι τρομοκράται ομιλούν ακόμη περί μεγαλείων του παρελθόντος, μη βλέποντες εν τη παραφροσύνη των ότι ούτω εξερεθίζουν ένα λέοντα, τον Λαόν, όστις είναι πολύ ενδεχόμενον να υψώση κάποιαν στιγμήν τον πόδα και να εφαρμόση κατ’ αυτών κάποιο άλλο… μεγαλείον! Και, μα την αλήθειαν, θα είναι η μόνη αρμοδία απάντησις»

  • Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΟΥ. Ο ΛΑΝΔΡΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ : ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΕΣ, ΧΗΡΕΣ, ΔΟΥΛΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Εν τέλει δηλοί, ότι θ’ απεδέχετο προθύμως η Γαλλική Κυβέρνησις να περιληφθή η συμφωνία της μετά της Αγκύρας εις την γενικωτέραν διευθέτησιν του Ανατολικού ζητήματος. Τοιοτοτρόπως φαίνεται ότι η Αγγλογαλλική διάστασις εισέρχεται πλέον εις στάδιον ομαλωτέρων σχέσεων μεταξύ των δύο μεγάλων Συμμάχων Δυνάμεων»

  • ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΗ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος