Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό, Δ. Γούναρη, παραμένει στο Λονδίνο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον των αρθρογράφων στρέφεται στη Διάσκεψη της Ουάσιγκτον. ‘’Θα έχωμεν λοιπόν εν Βασιγκτώνι συζήτησιν κατά πάσαν πιθανότητα επί του Ανατολικού ζητήματος, ήτις αναμφιβόλως θα προκληθή’’. Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στο σενάριο να αντικατασταθούν τα γαλλικά στρατεύματα που αποσύρονται από την Κιλικία, με ελληνικά, με στόχο την προστασία των χριστιανικών μειοψηφιών της περιοχής…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Η ομαδική επομένως οργάνωσις αποτελεί επιβεβλημένην άμυναν, και διά ταύτης μόνον είνε δυνατή η τελεσφόρος αντίδρασις κατά των προσωπικών φατριών, αίτινες ωδήγησαν τον τόπον εις αλλεπαλήλους συμφοράς και κατώρθωσαν εν εναμίλλω προσπαθεία να να δημιουργήσουν κράτος υπηρετούν αποκλειστικώς και εξ αμοιβής τα συμφέροντά των και ανάξιον να εκπληρώση και τας στοιχειωδώς ακόμη επιβεβλημένας υποχρεώσεις του προς τους πολίτας του, τους οποίους αγρίως φορολογεί»

  • ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΜΠΟΛΑΔΟΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΚ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, παραμένουσα εν Λονδίνω, δύναται να παρακολουθή επισταμένως τας φάσεις, ας διέρχεται η αγγλογαλλική έρις, ίσως δε μέχρι σημείου τινός δύναται να κρατήται και ενήμερος των εκάστοτε διαμορφουμένων αντιλήψεων εις τους κύκλους του Φόρεϊν Όφφις, αίτινες θα έχουν άμεσον σχέσιν προς την περί του Ανατολικού Ελληνικήν άποψιν. […] Και ομολογούμεν, ότι το ανησυχώτερον είνε, ότι η αγγλογαλλική διάστασις καθίσταται ολονέν ριζικωτέρα, επεκτεινομένη και εις ζητήματα γενικής πολιτικής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«’’Ημείς οι Αμερικανοί, έγραφε κατ’ αυτάς εις τον ‘’Κήρυκα της Νέας Υόρκης’’ ο κ. Αρθούρος Σίμμονς, χωρίς να το εννοήσωμεν, ούτε ημείς οι ίδιοι, εγίναμεν το ιμπεριαλιστικώτερον Έθνος του κόσμου, τόσον ώστε ο πόλεμος μετά της Ιαπωνίας να καθίσταται πλέον αναπότρεπτος’’. Όταν αυτοί οι Αμερικανοί προβαίνουν εις τοιαύτας ομολογίας, έκαστος αντιλαμβάνεται ποίοι κίνδυνοι επικρέμανται επί της παγκοσμίου ειρήνης, και ποίον δυσχερές έργον ανέλαβεν η Διάσκεψις της Ουάσιγκτον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΥΠΟΝ’’

Μία έμμεσος απάντησις προς τον κόμητα Μποσδάρι. Ο οβολός των αλυτρώτων υπέρ του Ελληνικού στρατού. Η στάσις του Μητροπολίτου Ρόδου, απέναντι στην Α.Υ. του Ιταλού Διαδόχου. Αι αυθαιρεσίαι μιάς παρανόμου συλλήψεως και εξορίας

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΡΙΓΚΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ
  • Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ;
  • ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΝ

ΟΠΟΥ ΕΛΟΥΣΘΗ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΑΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΑΙ. Η ΙΑΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Ισχυρά Ευρωπαϊκή και Νησιωτική Ελλάς δεν έχει να φοβηθή τίποτε από ισχυράν Μικρασιατικήν Τουρκίαν, αλλ’ ισχυρά Ευρωπαϊκή Ελλάς δεν δύναται να νοηθή άνευ της Κων/πόλεως και των Στενών ελευθέρων πάντοτε εις το ειρηνικόν εμπόριον. […] Εάν οι πολιτικοί της Αγκύρας εγκολπωθώσι την ορθοφροσύνην και τον ορθολογισμόν, βεβαίως θα ανατείλη ζείδωρος εν τη Ανατολή ο ήλιος της ειρήνης. Εάν όμως κυριαρχήσουν πάλιν αι τάσεις της αρπαγής, τότε ο πόλεμος ο άγριος και ο εξοντωτικός, θα επαναληφθή εις βάρος των αρπάγων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝ

«Διότι, το γνωρίζει καλά ο κ. Δ. Γούναρης, αλλοίμονον εις τον Πρωθυπουργόν της ‘’Ηνωμένης’’, αν επιστρέψη ιαθείς από το οξύ νόσημα, το κατέχον την μετατυραννικήν Ελλάδα. Αλλοίμονόν του, αν θελήση, επί τέλους, να σκεφθή και να κινηθή όπως σκέπτονται και κινούνται οι φυσιολογικώς ζώντες άνθρωποι. Θα λογοδοτήση (…) προς τον Ελληνικόν λαόν διά το σθένος, με το οποίον ηγωνίσθη. Η σκέψις αύτη μας εμπνέει φόβους. Μας εξωθεί μέχρι σημείου, ώστε, αντί να ευχώμεθα, ως όλοι οι Έλληνες, ταχείαν την επάνοδον του κ. Πρωθυπουργού, να προτιμώμεν μάλλον να λείψη όσον το δυνατόν περισσότερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΟΡΘΩΘΗΤΕ!

«Οι Έλληνες των Ν. Χωρών δεν θέλουν τους Ιεράρχας των ούτε έρποντας, αλλ’ ούτε και ρέγχοντας. Ζητούν παρ’ αυτών απάντων ή τουλάχιστον των ηρωϊκωτέρων εξ αυτών ν’ αποτινάξουν αμελλητεί αφ’ εαυτών τον ζυγόν της Πολιτείας και ευθαρσείς όπως υπήρξαν εις το παρελθόν ν’ αναλάβουν πάλιν την πνευματικήν ηγεμονίαν των ποιμνίων των ΠΟΙΜΑΙΝΟΝΤΕΣ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΕΑΥΤΟΥΣ και ασφαλίζοντες από πάσης επιβολής την ηθικήν των υπόστασιν και το κατακερματισθέν ποιμαντορικόν κύρος. Άλλως θα συμπαρασύρουν εις την άβυσσον εκτός εαυτών και το αξίωμα αυτών»

  • Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ

ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΒΕΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝ. ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ

  • ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

«Η αποφράς διά τον Ελληνισμόν ημέρα της πρώτης παρελθούσης Νοεμβρίου, ημέρα εθνικού πένθους και αγωνίας, ως καταρρίψασα εις ερείπια το ανεγειρόμενον, αλλά μήπω περατωθέν, εθνικό οικοδόμημα (…) υπήρξεν εν τούτοις ημέρα, την οποίαν μοιραίως, αλλά και ανεξηγήτως, εδημιούργησεν ο Ελληνικός λαός, διαπράξας όμως το σοβαρόν και αδικαιολόγητον εν τη τυφλή παραφορά του σφάλμα, ότι επανέφερεν εις την διαχείρισιν των εθνικών υποθέσεων, πολιτικούς μικροοργανισμούς, επί δεκαετίαν υπ’ αυτού τούτου καταδικασθέντας, τους πολιτικούς σάρακας του παλαιοκομματισμού»

  • ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΥΓΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΓΚΤΩΝ

«Η Συνδιάσκεψις της Βάσιγκτων απεδείχθη ότι δεν αποτελεί πεδίον μάχης διεξαγομένης αποκλειστικώς μεταξύ Ιαπωνίας και Αμερικής ουδ’ είνε η κυριαρχία του Ειρηνικού το μοναδικόν αυτής ζήτημα. […] Θα έχωμεν λοιπόν εν Βασιγκτώνι συζήτησιν κατά πάσαν πιθανότητα επί του Ανατολικού ζητήματος, ήτις αναμφιβόλως θα προκληθή. Η προστασία των Χριστιανικών μειονοψηφιών της Κιλικίας είνε αδύνατον να εξασφαλισθή άνευ παραμονής εκεί Χριστιανικών στρατευμάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΥΛΟΓΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

«Ας ευχηθώμεν εν τούτοις, όπως κατισχύση η θέλησις και η χαρά των λαών, οι οποίοι τόσον ενθουσιωδώς προσβλέπουσιν εις το Συνέδριον της Ουασιγκτώνος, μη καταλήξη εις πλήρη απογοήτευσιν. Και ας αναμείνωμεν το τέλος θαρρούντες, ότι θα πρυτανεύση γενικώς το πνεύμα της πλήρους συνεννοήσεως, όταν εκ του Συνεδρίου αυτού έχουσιν εξαρτηθή αι παρηγορητικώτεραι ελπίδες του θέλοντος να ζήση εν αδιαταράκτω ειρήνη, κόσμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

«Αλλ’ εις το μεταξύ η Συνδιάσκεψις της Βασιγκτώνος είναι πιθανώτατον ότι θα προβή εις την εξέτασιν των ζητημάτων της Άπω Ανατολής, τα οποία είναι και τα μάλλον ενδιαφέροντα την συγκαλέσασαν την Συνδιάσκεψιν Αμερικανικήν Δύναμιν, η οποία προβάλλουσα το ζήτημα του αφοπλισμού, προφανώς επδίωξε την ανάμιξιν και των Δυνάμεων της Ευρώπης, ίνα επιτύχη λύσιν κύρους διεθνούς εις το πρόβλημα του Ειρηνικού Ωκεανού»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Αλλ’ εάν η Ελλάς, χάριν εις την ανερμάτιστον πολιτικήν του Βενιζέλου κινδυνεύη να ευρεθή εντός συμπληγάδων, δεν θα κινδυνεύσουν μόνον τα πλευρά αυτής εκ των δολιοτήτων των εχθρών της ή της αμνηστίας των φίλων της. Η ιστορία του είνε μία αιωνία και ατελεύτητος πάλη […] Εάν οι αδιάλλακτοι εν Γαλλία σήμερον δεν θα παραλείψουν τίποτε διά να ενισχύσουν τους εχθρούς μας, ας είνε βέβαιοι, ότι και ημείς δεν θα παραλείψωμεν τίποτε διά να στους συντρίψωμεν, όπως ούτε θα λησμονήσωμεν ποτέ την παλιμβουλίαν και την εχθρότητα της Γαλλικής πολιτικής»

  • ΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Το τηλεγράφημα του Λόϋδ Τζώρτζ προς τον Μπάλφουρ θα φέρη νομίζομεν το προσδοκώμενον αποτέλεσμα. Η Αγγλογαλλική έρις θα τεθή επί τάπητος. Αι υφιστάμεναι τραχύτητες εις τας σχέσεις των δύο ισχυροτέρων κρατών της Ευρώπης θα λειανθούν τη επεμβάσει των άλλων διεθνών παραγόντων. Εις το μέγα συνέδριον των δημοκρατουμένων λαών θα ληφθή φροντίς διά την ασφάλειαν τόσων ανθρώπων, των οποίων τας κεφαλάς έθεσεν εις κίνδυνον μία συμφωνία, ας μη είπωμεν άλλο τι, εντελώς ασυνήθης, μία συμφωνία αθετούσα τα μεγάλα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Γαλλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΙ, ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΗΤΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΝ ΡΩΣΣΙΑΝ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Εν τούτοις, όσο και αν τηρείται επιμελώς σιωπή επάνω στην εξέλιξη των ελληνικών ζητημάτων, όσο και αν μέσα εις τον θόρυβο για την Γαλλοκεμαλική και το συνέδριο του αφοπλισμού επιζητείται να καταπνιγή η σημασία της κρίσεως που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, υπάρχει όμως ένας αλάνθαστος γνώμων, που δείχνει στον Ελληνικό λαό την εξέλιξι της καταστάσεως για την Ελλάδα, καταστάσεως που αποβαίνει καθημερινώς περισσότερον φοβερά, ολοέν περισσότερον αδιέξοδος για τον Ελληνικόν λαό. Και ο γνώμων αυτός είναι το συνάλλαγμα»

  • ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ. ΤΙ ΕΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ
  • ΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ

«Η πολιτική αύτη αντί να αφοπλίση τους Βενιζελικούς, τους απεθράσυνεν! Ομιλούσι δε σήμερον οι άνθρωποι ούτοι με την απηλπισμένην αυθάδειαν εκείνων, οίτινες βλέπουν ότι συντρίβονται οσημέραι διά της περιφρονήσεως και συντρίβονται διά της προς αυτούς αδιαφορίας. Έπραξεν όμως καλώς το κράτος ούτω πολιτευθέν ή όχι; Όχι! Το Κράτος παρηνόμησε, διότι είχε να τιμωρήση εγκλήματα και δεν τα ετιμώρησεων. Είχε να στιγματίση προδοσίας και δεν τας εστιγμάτισεν!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος