Οι Έλληνες συντελεστές της τουρκικής ταινίας Kerr μιλούν στο ertnews (video)


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Πριν λίγο καιρό, η ταινία Kerr του διάσημου σκηνοθέτη, συγγραφέα και ζωγράφου Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αττάλεια. Η ΕΡΤ ήταν εκεί και παρουσίασε τα βραβεία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Στην παραγωγή της ταινίας συνεργάζονται πολλοί Έλληνες, μεταξύ αυτών ο συμπαραγωγός κύριος Νίκος Μουστάκας και ο μουσικός Νίκος Κυπουργός, που μάλιστα κέρδισε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ και το αντίστοιχο βραβείο.

Τους συναντήσαμε και μιλήσαμε για τη συνεργασία τους.

Ο συμπαραγωγός Νίκος Μουστάκας ξετύλιξε το κουβάρι μιας συνεργασίας που κρατάει πολλά χρόνια.

Για ποιο λόγο επιλέγει ένας Έλληνας παραγωγός να συνεργάζεται σε ταινίες του Ταϊφούν;

«Εγώ είμαι ένας φαν του Ταϊφούν. Έχω κάνει 6 ταινίες μαζί και συνεχίζω να παραμένω ένας φαν της δουλειάς του. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο σκηνοθέτης που έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο μέσα στα φεστιβάλ, κάνει κάθε χρόνο μαζί μας μια συμπαραγωγή και κάνουμε μια ταινία κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αυτή η ταινία είναι μια συμπαραγωγή επίσης με τη Γαλλία· και ήδη ξεκινάει εδώ τώρα το πρώτο της ταξίδι στο Φεστιβάλ της Αττάλειας και ακολούθησε το Φεστιβάλ της Βαρσοβίας.

Συνήθως έχουμε τα ευρωπαϊκά ταμεία να μας υποστηρίζουν στην παραγωγική διαδικασία. Από την Ελλάδα έχουμε το Κέντρο Κινηματογράφου και τον ΕΚΟΜΕ».

Οι Έλληνες συντελεστές της τουρκικής ταινίας Kerr μιλούν στο ertnews (video)
Με τρία βραβεία έφυγε η ταινία Kerr από το Φεστιβάλ της Αττάλειας @ΕΚΟΜΕ

Ο Ταϊφούν, ο σουρεαλισμός και οι καφκικές καταστάσεις

Χωρίς να είναι weird wave, η ταινία του Ταϊφούν χρησιμοποιεί τον σουρεαλισμό ως μέσο αφήγησης μιας Καφκικής κατάστασης.

«Στις ταινίες του Ταϊφούν πάντα υπάρχει ένας φόνος και υπάρχει πάντα ένας χαμένος, ένας λούζερ που στην πραγματικότητα μπαίνει και χάνεται μέσα σε μια ιστορία στην οποία δεν ανήκει.

Και κατά περίεργο τρόπο -και κάθε φορά πιο σουρεαλιστικό- τον εγκλωβίζουν οι συνθήκες του κοινωνικού περίγυρου, του καθεστώτος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε φορά αυτός στην κυριολεξία στο τέλος χάνεται, μια και κρατάει αυτό το θριλερίστικο του φιλμ νουάρ που ο ήρωας δεν κερδίζει στο τέλος».

Οι Έλληνες συντελεστές της τουρκικής ταινίας Kerr μιλούν στο ertnews (video)
Ο σκηνοθέτης Tayfun Pirselimoglu (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Η προφητική διάσταση της ταινίας

Το Kerr, αν και βασίζεται σε βιβλίο του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου που έχει γραφτεί καιρό πριν κυκλοφορήσει η ταινία, λειτουργεί προφητικά· παρουσιάζει έναν κόσμο που ζει σε συνθήκες πανδημικές, με εγκλωβισμό και φόβο, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν για να κρατούν τους ανθρώπους σε αδράνεια.

Οι Έλληνες συντελεστές της τουρκικής ταινίας Kerr μιλούν στο ertnews (video)

«Εντελώς προφητικά λειτουργεί το Kerr, γιατί τα γυρίσματα τελείωσαν περίπου όταν ξεκίνησε το lock down σε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό που περιγράφει μέσα στο βιβλίο του ο Ταϊφούν και που το έκανε μετά σενάριο, θα μπορούσαμε να το ζούσαμε κιόλας».

Τα πολλαπλά κέρδη των διεθνών συμπαραγωγών

Οι διεθνείς συμπαραγωγές πλέον προσφέρουν κέρδη στον κινηματογράφο που μέχρι πρότινος περιορίζονταν κυρίως σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Το ουσιαστικότερο, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, είναι το πάντρεμα των κουλτούρων.

«Οι διεθνείς συμπαραγωγές προσφέρουν ένα κέρδος της επικοινωνίας – και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φιλοσοφιών, διαφορετικών εθνοτήτων και παρέχουν πολλαπλά κέρδη. Οι συμπαραγωγές είναι ο στόχος μου και ο στόχος κάποιων άλλων παραγωγών στην Ελλάδα.

Είναι αυτό που πλουτίζει αλλά και όλον τον κόσμο που θέλει να βλέπει πιο ενδιαφέρουσες ταινίες. Ο Ανδρέας Σινάνος, ο οποίος είναι για μένα ένας συνεργάτης και φίλος 40 χρόνων και έχω κάνει μαζί του μέχρι τώρα πάρα πολλές ταινίες, πάνω από 10, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει το σινεμά όσο τίποτα άλλο· και ο σπουδαίος Νίκος Κυπουργός είναι ένας μουσικός που έχει δώσει ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του στις ταινίες και που είναι πάντα πίσω από μια ταινία και φτιάχνει μια ωραία μουσική».

Η μουσική αφήγηση του Κυπουργού και τα κάδρα του Σινάνου

Ο Νίκος Κυπουργός, γνωστός για τις μουσικές δημιουργίες του που ντύνουν πολλές ταινίες και παραστάσεις, εστίασε σε κάποια σημεία αυτής της συνεργασίας.

Τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα που έφτιαξε για την ταινία Kerr ο Νίκος Κυπουργός, έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Η μουσική του μπορεί να εκνευρίζει ή να γοητεύει, ανάλογα τη σκηνή και τις δράσεις.

«Το είπατε τόσο σωστά που δεν έχω να προσθέσω τίποτα γιατί ακριβώς αυτό γίνεται.

Υπηρετεί αυτήν την ασάφεια που ηθελημένα δημιουργείται και εν συνεχεία αναπτύσσεται μέσα στην ταινία, όσο και αυτήν την εμμονή που κυνηγάει τον ήρωα. Βρίσκω λοιπόν σωστή την παρατήρησή σας. Είναι ένα θέμα με κάποιες παραλλαγές που μουσικά είναι ακόμα πιο άδειο από όργανα, ώστε να αισθάνεται ο θεατής ότι χτίζεται το θέμα. Είναι αυτός ο ήχος ο οποίος υπάρχει υπόγεια και ακούγεται μέσα από κάθε λογής ευκαιρίες, μέσα από εκείνες τις τρύπες που συναντάμε στο σπίτι του ήρωα, στο ραφτάδικο του πατέρα του και ακόμα και στον δρόμο μέσα από όλες τις τρύπες βγαίνει αυτός ο ήχος που τον κυνηγάει με έναν τρόπο. Ο ρόλος της μουσικής όντως είναι βοηθητικός· για εμένα όμως το πιο σημαντικό, είναι η διεύθυνση φωτογραφίας, δηλαδή ο Ανδρέας Σινάνος. Πέρα από τη συνολική ματιά αυτού του υπέροχου σκηνοθέτη, του Ταϊφούν, έχει παίξει πολύ δημιουργικό, καθοριστικό ρόλο θα έλεγα, η διεύθυνση φωτογραφίας που τελικά εμπνέει.

Γιατί ξέρετε ότι η φωτογραφία είναι ένα από τα στοιχεία που σε εμπνέουν για να προσεγγίσεις μουσικά ένα έργο».

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:


Η φωτογραφία της ταινίας διαφέρει από τις δουλειές του Ανδρέα Σινάνου, που φροντίζει να είναι πρόσωπα και περιβάλλον σε μια ισορροπία. Εδώ έχει τη σκόνη, τη βρωμιά που το ίδιο το περιβάλλον απαιτεί.

«Το λέτε πολύ σωστά. Και σε αυτήν την ατμόσφαιρα, παρ’ ότι η φωτογραφία δεν είναι εντελώς σκοτεινή, εμφανίζεται αυτός ο σκοτεινός χαρακτήρας που καιροφυλακτεί, πίσω από την ιστορία αυτή. Η μουσική μου στην ταινία είναι σε μία αντίστιξη. Το θέμα της είναι, ας πούμε, χαλαρό, έχει έναν χαρακτήρα περισσότερο παραπλανητικό, αλλά συγχρόνως και αυτή η εμμονή το κάνει παραπλανητικό κάποια στιγμή».

Το μουσικό θέμα του Κυπουργού, μας εισάγει και μας βγάζει από την ταινία Kerr, μέσω του Ραδιοφώνου. Εκεί, ο ραδιοφωνικός παραγωγός το χρησιμοποιεί -υποτίθεται- για να κατευνάσει τα πνεύματα των ανθρώπων που έχουν να αντιμετωπίσουν μια σύγχρονη πανδημία, η οποία μοιάζει λιγάκι με αυτό το οποίο ζούμε σήμερα. Μέσα από αυτό το μουσικό θέμα χειραγωγείται ο φόβος.

«Με έναν τρόπο ναι. Μας απασχόλησε με τον Ταϊφούν αν θα έπρεπε σε διαφορετικές σκηνές να διαφοροποιείται η μουσική· όμως το βασικό θέμα που συναντάμε παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετική όψη, ανάλογα με το αν θα συναντήσουμε τον ήρωα στο μπαρ, ή στις υπόγειες στοές από τις οποίες συνήθως ακούγεται αυτή η μουσική, ή και από το ραδιόφωνο. Αλλά μας απασχόλησε… Και τελικά είπαμε ότι η μουσική έρχεται από την ίδια πηγή και είναι ο ίδιος απειλητικός ήχος, ο οποίος τελικά εμφανίζεται από διάφορες πηγές και μέσα».

Σοκαριστική η διαφορά όταν βλέπεις την ταινία στη μεγάλη οθόνη

Η ταινία Kerr εμφανίζεται στις μεγάλες οθόνες μετά από ένα μεγάλο διάστημα με κλειστούς κινηματογράφους σε όλον τον κόσμο.

«Εγώ είχα δει τόσες φορές την ταινία σε κόπιες εργασίας για να δουλέψουμε σε αυτήν. Έτσι κάνουμε οι μουσικοί, έτσι εργαζόμαστε και μετά όταν βλέπουμε την ταινία σε μεγάλη οθόνη, ειδικά αυτήν την ταινία, με αυτήν την φωτογραφία, παθαίνεις ένα σοκ· όσο και να ξέρεις πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει στη μεγάλη οθόνη, πάντα σοκάρεσαι.

Στην προβολή στην Αττάλεια ήμασταν τόσοι Έλληνες. Ο παραγωγός της ταινίας κος Νίκος Μουστάκας ήταν επίσης ανάμεσα μας. Και σε αυτή την πολύ ωραία πόλη, στην Τουρκία την απολαύσαμε· και είδαμε και την αντίδραση του κοινού που ήταν εξαιρετική, οπότε αυτό ήταν μια χαρά για όλους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος