Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απεργία των ηλεκτροτεχνιτών και των τροχιοδρομικών, που αφήνει ξαφνικά την πόλη χωρίς φως και συγκοινωνίες, γίνεται αφορμή για μία ιδιαίτερα σκληρή κριτική κατά των απεργών οι οποίοι ‘’εκήρυξαν τον πόλεμον κατά του Κράτους και κατά της κοινωνίας’’, όσο και κατά της κυβέρνησης η οποία θεωρείται ”πρωτοφανούς ανεπαρκείας”…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Και ευρισκόμεθα ήδη προ της απειλής γενικής επεκτάσεως της απεργίας, την οποίαν ασφαλώς δεν είνε εις θέσιν, ούτε βεβαίως να προλάβη, αλλ’ ούτε και να προβλέψη καν η πρωτοφανούς ανεπαρκείας Κυβέρνησις. Ουδέποτε δε ασφαλώς η κοινωνική άμυνα ευρέθη εμπιστευμένη εις χείρας τόσον ανικάνους και εις υπουργούς μέχρι τοιούτου βαθμού απρονοήτους, οίτινες (…) απεδείχθησαν ανάξιοι –όχι να ματαιώσουν- αλλά να πληροφορηθούν έστω την σχεδιαζομένην απεργίαν, την οποίαν τώρα εκ των υστέρων χαρακτηρίζουν ως στάσιν, διά να δικαιολογήσουν την μωρίαν και την τύφλωσίν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΙ ΑΣΧΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ

«Πώς είνε δυνατόν να εννοήσουν ότι προκειμένου περί της εκλογής του Πατριάρχου δεν έχουν θέσιν αι κομματικαί διακρίσεις και ότι ο Οικουμενικός Θρόνος δεν ανήκει εις τας πολιτικάς μερίδας, αλλ’ εις το Έθνος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

«Άνευ ουδεμιάς προειδοποιήσεως η πόλις ευρέθη χωρίς φως και χωρίς συγκοινωνίαν. Από δύο περίπου μηνών ήτο εκκρεμές το ζήτημα των εργατικών απαιτήσεων […] Εν τούτοις η Κυβέρνησις ουδέν μέτρον είχε λάβει, όπως μη ευρεθή ανέτοιμος κατά την στιγμήν της εκρήξεως. Ως εις όλα τα ζητήματα έπλεεν εις ωκεανόν αισιοδοξίας, έβλεπε δε πάσαν δυσχέρειαν παρακαμφθείσαν και οι κ.κ. Υπουργοί ήσαν έτοιμοι να συγχαρούν εαυτούς και αλλήλους, υπερήφανοι και εορτάζοντες διά το κατόρθωμά των!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΟΡΔΑΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΠΑΝΕΛΑΒΟΝ ΤΑΣ ΣΦΑΓΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΕΣΦΑΓΗΣΑΝ ΕΙΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
  • Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Οι κυβερνώντες σήμερον, τόσον πολύ απησχολημένοι με τας υποθέσεις του κόμματος, είνε πιθανόν να μη βλέπουν την πραγματικότητα, να μη αισθάνονται την λαϊκήν δυσφορίαν. […] Ο λαός ασφυκτιά και ο βόμβος της διαμαρτυρίας γίνεται καθ’ ημέραν ισχυρότερος και απειλητικώτερος. Αντιλαμβάνεται ότι εξηπατήθη. […] Ο λαός ζητεί μίαν διέξοδον. Αλλοίμονον δε εις εκείνους τους οποίους θα συναντήση εις τον δρόμον του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΜΥΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΗΣ ΘΥΣΙΑΣ

«Η Κυβέρνησις, εις την μακαριότητα της οποίας και την απρονοησίαν οφείλεται το αξιοθρήνητον γεγονός της εγκαταλείψεως κατά την χθεσινήν κρίσιμον ημέραν αφρουρήτων εργοστασίων της Ηλεκτρικής Εταιρείας, της οποίας επωφελήθηαν οι συνωμόται διά να εκτελέσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά των, οφείλει να λάβη τα δραστικώτατα των μέτρων και διά την ταχείαν, πλήρη και κανονικήν επανάληψιν της κινήσεως και διά την παραδειγματικήν τιμωρίαν όλων των διαπραχθεισών εγκληματικών πράξεων»

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ. ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΕΚΡΗΞΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. ΜΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ

Αναδημοσίευση του άρθρου της προηγούμενης ημέρας, Τρίτης 9 Νοεμβρίου 1921

  • Ο ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΟΗΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

«Ποίος θα ηδύνατο να μεμφθή τους εν τω Φαναρίω ως αρνουμένους να ακολουθήσουν εν υπό του Ελληνικού Λαού σαρωθέν καθεστώς, την στιγμήν καθ’ ην ήτο γνωστόν, ότι ουδέποτε από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους δεν εκομμάτισεν η μεγάλη Εκκλησία, αλλά πάντοτε ανεγνώριζε τα καθεστώτα, τα οποία προήλθον εκ της Ελληνικής ψήφου; Δυστυχώς αυτό δεν έγεινε, και οι περί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον παραβιάζοντες την ιστορίαν και τις παραδόσεις του, το έρριψαν εις την πολιτικήν μετά την 1ην Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

«Εις την χθεσινήν θεομηνίαν, την οποίαν εξαπέλυσε κατά των λαϊκών, πρό πάντων, τάξεων της πρωτευούσης και των περιχώρων μία ομάς εργατών, την μεγαλειτέραν ευθύνην έχει η Κυβέρνησις. […] Η Κυβέρνησις δεν προνοεί και –το χειρότερον- παρανοεί. Ήσυχος μέχρι της τελευταίας στιγμής, μη λαμβάνουσα κανέν μέτρον, ευρίσκεται έξαφνα προ καταστάσεως τρομακτικής, κατόπιν της οποίας αι ενέργειαί της, σπασμωδικαί και ακατάρτιστοι, είνε ζήτημα αν ικανοποιούν ελάχιστον μέρος των ζημιών, τας οποίας επροξένησεν η μοιρολατρεία και η ακηδία της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΛΠΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ
  • ΚΟΙΝΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΗΡΧΙΣΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΝ. ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΖΟΥΡΜΠΑ

  • ΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗΝ ΘΡΑΚΗΝ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΙΓΚΤΟΝ. ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΕΩΣ

ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. ΑΙ ΓΕΝΟΜΕΝΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

«Αλλ’ έως πότε επιτέλους να διακηρύττωμεν ότι φροντίζομεν διά την ειρήνην, ενώ πραγματικώς μεριμνώμεν διά τον πόλεμον; Τα τόσα παθήματα, δεν φαίνεται να είνε δυνατόν να μας γείνουν μαθήματα. Και εξοπλιζόμεθα, εξοπλιζόμεθα. Αλλά και προσπαθούμεν να εμπαίξομεν και εμπαιζόμεθα»

  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ

«Αναγνωρίζομεν την υποχρέωσιν ήν έχομεν να δώσωμεν λόγον εις το Κράτος. Δεν είμεθα πλέον επαναστάται. Αποδοκιμασθέντες υπό της πλειονοψηφίας του ελληνικού λαού κατά τες τελευταίας εκλογάς, εκύψαμεν προ της κυριάρχου ετυμηγορίας αυτής και αναγνωρίσαντες ανεπιφυλάκτως την νομιμότητα του καθεστώτος, διεκδικούμεν απόλυτον το δικαίωμα του ότι αποτελούμεν την νόμιμον Αντιπολίτευσιν εν τη χώρα, Αντιπολίτευσιν δε νομιμόφρονα»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’
  • ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

‘’Απαραίτητος η οργάνωσις – Εχάσαμεν τας εκλογάς ελλείψει οργανώσεως – Απεσύρθην οριστικώς της πολιτικής – Πονώ τον τόπον μας και δεν θα σταυρώσω τα χέρια μου’’

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑΝ. Ο ΑΓΩΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΩ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΟΠΗΣ

«Όταν έγραφε ταύτα ο κ. Πουανκαρέ είχεν εκραγή η μετά της Αγγλίας διαφωνία, η οποία έθηκεν επί τάπητος το ζήτημα των Αγγλογαλλικών σχέσεων. Εκ της τροπής, ην προώρισται να λάβη το ζήτημα τούτο θα προκύψη και η οριστική μορφή της διευθετήσεως του Ανατολικού. Μέχρι τούδε προκύπτει εμφανώς η επιβράδυνσις της διευθετήσεώς του, μεθ’ όλων των σχετικών συνεπειών της. Το έργον της Ελληνικής Αντιπροσωπείας καθίσταται, ως εκ τούτου, πολυπλοκώτερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ

«Ενώπιον μιάς τοιαύτης τραγωδίας, φρονούμεν ότι το καθήκον της Κυβερνήσεως, είνε διττόν. Αφ’ ενός μεν να φροντίση, όπως πάσει δυνάμει δι’ εμπορικού στόλου μεταφέρη τους δυστυχείς τούτους Χριστιανούς εις την Θράκην και την Μακεδονίαν, αφ’ ετέρου δε όπως εμφανίση προ των ομμάτων του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού Λαού όσον το δυνατόν στυγνοτέραν και ζωηροτέραν την εικόνα της τραγωδίας»

  • ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΞΩΜΕΝ ΑΜΥΝΑΝ

«Το ζήτημα του σχήματος των εφημερίδων έλαβε κάκιστον δρόμον, τον δρόμον της αντισυνταγματικότητος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΚΠΝΕΟΥΣΑ ΣΤΑΣΙΣ

«Δεν ηρνήθημεν εις κανένα το δικαίωμα του απεργείν. Είνε ιερόν όπως το δικαίωμα του αναπνέειν. […] Αλλ’ αρνούμεθα κατηγορηματικώς εις τους εργάτας το δικαίωμα του φθείρειν τα όργανα της παραγωγής […] Αρνούμεθα το δικαίωμα του σαμποτάζ. […] Εργάται. Ενδέχεται να ανήκη εις υμάς το μέλλον. Πάντως μία καλλιτέρα αύριον σας αναμένει. […] Όχι όμως διά της στάσεως. Ουδέ καν διά της επαναστάσεως. Αλλά διά της κρατικής οδού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΗΡΥΞΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
  • ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΕΥ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΝ

«Γέγραπται γαρ ότι κάθε οργανούμενον τμήμα της κοινωνικής μηχανής θα δαγκώνη και θα κατατρώγη εκ περιτροπής όλα τα άλλα, έως ότου μείνη εν σύνολον λιπόσαρκον, κατ’ εικόνα και ομοίωσιν της εν Ρωσία καταστάσεως, εν τη οποία έκαστον μεν των κοινωνικών τμημάτων θριαμβεύει απέναντι των άλλων. Όλα δε ομού αποθνήσκουν της πείνης! Ώστε αφού βαίνουν εκεί αι κοινωνίαι, ας λείψουν τουλάχιστον αι συγκινήσεις του σκότους!» 

  • Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΟΥ. Ο ΛΑΝΔΡΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

«Η Κυβέρνησις έχει καθήκον, αιρομένη υπέρ πάσαν άλλην σκέψιν να κανονίση την στάσιν της με την ευσυνειδησίαν και την αξιοπρέπειαν την οποίαν επιβάλλει το κύρος των νόμων και του Κράτους. Αν οι απεργοί έχουν το δίκαιον με το μέρος των να τοις αποδοθή χωρίς παρελκυστικάς συζητήσεις, αν όχι, να τιμωρηθούν αυστηρώς και παραδειγματικώτατα»

  • ΠΩΣ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος