O ομογενής Χρήστος Τσιόλκας νικητής του Melbourne Prize for Literature 2021

Ο ομογενής Χρήστος Τσιόλκας είναι ο νικητής του Melbourne Prize for Literature για το 2021, ενός από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στην Αυστραλία. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται κάθε 3 χρόνια, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 δολαρίων και αφορά συγγραφείς της Βικτώριας, των οποίων το έργο έχει συνεισφέρει σημαντικά στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και συνολικά στη διανόηση της χώρας.

Ο κ. Τσιόλκας, με την ευκαιρία της διάκρισης αυτής, απέτισε φόρο τιμής στους γονείς του, αναφέροντας ότι το γράψιμό του «χτίστηκε» στις δικές τους θυσίες και αγώνες, αφού μετανάστευσαν από την Ελλάδα στη Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε ο ίδιος το 1965.

Ο πολυβραβευμένος ομογενής λογοτέχνης έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τα Loaded (1995), The Jesus Man (1999), The Devil’s Playground (2002), Dead Europe (2005), The Slap (2008), Barracuda (2013), Merciless Gods (2014), Damascus (2019) και 7½ το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Έχει επίσης μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ έχει γράφει και θεατρικά έργα.

Ο κ. Τσιόλκας από το 2013 είναι Πολιτιστικός Πρέσβης για το Asylum Seekers Resource Centre και θερμός υποστηρικτής του Writers Victoria. Ζει στη Μελβούρνη με το σύντροφό του, Wayne van der Stelt.

Έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας», ενώ το 2010 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσιόλκας είχε λάβει 15 χρόνια πριν το πρώτο Βραβείο Συγγραφής που είχε απονεμηθεί το 2006 για το Dead Europe (Νεκρή Ευρώπη).

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος