Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Αντικειμενικά και με βάση τον εβδομαδιαίο χάρτη της ECDC, η εικόνα της Ιταλίας είναι πολύ καλύτερη από αυτή μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά, με τα χθεσινά 10.638 κρούσματα και 69 νεκρούς και μια ξεκάθαρη ανοδική τάση, οι Περιφέρειες είναι αυτές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μάλιστα οι Περιφερειάρχες ζητούν με επιμονή από την Κυβέρνηση την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Εντός 1 μηνός σχεδόν όλες οι Περιφέρειες ενδέχεται να περάσουν το όριο του 15% της πληρότητας των ΜΕΘ. Σημειωτέον, κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει το lockdown.
Η γραμμή της επιβράβευσης των εμβολιασμένων, και όχι της τιμωρίας των ανεμβολίαστων, φαίνεται να κυριαρχεί στα Κυβερνητικά έδρανα. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι η επίσημη εικόνα που δίνει η κυβερνητική παράταξη σε πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων της.
H εικόνα όμως είναι ρευστή και φαίνεται να αλλάζει ραγδαία. Έτσι, από ‘κύμα πανδημίας των ανεμβολίαστων’, το ενδεχόμενο ενός ‘lockdown των ανεμβολίαστων’ αρχίζει να μην αποτελεί πλέον λεκτικό ταμπού.
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Confindustria κ. Bonomi τόνισε πως ο μόνος τρόπος “για να τεθούμε σε ασφάλεια” από την πανδημία είναι να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Υπουργός των Περιφερειακών Υποθέσεων, κα. Mariastella Gelmini, η οποία δήλωσε πως “δεν υπάρχει επιθυμία διαίρεσης της χώρας, αλλά εάν η αύξηση των μολύνσεων και των νοσηλειών οδηγούσε σε νέους περιορισμούς, δεν θα ήταν νοητό να τεθούν στην ίδια βάση οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι”.
Επίσης, σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Υγείας Andrea Costa δήλωσε στα μικρόφωνα του Radio Rai 1 πως “πρέπει να σκεφτούμε αν θα υποχρεώσουμε τον εμβολιασμό και σε κατηγορίες που έχουν άμεση επαφή με το κοινό”. Μια δήλωση αυτή που ακολουθεί εκκλήσεις λοιμωξιολόγων και Περιφερειαρχών, οι οποίοι πιστεύουν πως η Ιταλία θα πρέπει να σπεύσει σε νέα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.
Τα νέα μέτρα στο τραπέζι της Κυβέρνησης λοιπόν φαίνεται να είναι ποικίλα. Ο αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν αναμένεται να μελετηθούν ενδελεχώς από την Αίθουσα Σύνταξης του Υπουργείου Υγείας και ύστερα να γίνουν διάταγμα, από την επόμενη εβδομάδα κιόλας. Αναλυτικά:
- η ισχύ του Green Pass περνάει από 12 στους 9 μήνες. Οι τελευταίες μελέτες του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας δείχνουν πως η εμβολιαστική κάλυψη αρχίζει να μειώνεται μετά από 6 μήνες
- η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40-59 ετών θα μπορεί να λάβει την αναμνηστική δόση του εμβολίου από τις 22 Νοεμβρίου
- τα rapid test έχουν δείξει ελλιπή αξιοπιστία. Γι’ αυτό το λόγο συζητείται το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους από την λίστα των τεστ που θεωρούνται αξιόπιστα ώστε να δοθεί το Green Pass. Επίσης, γίνεται λόγος για τη μείωση της διάρκειας των μοριακών (PCR) τεστ, των οποίων η διάρκεια ενδέχεται να μειωθεί από 72 σε 48 ώρες
- γενικότερα αυστηρότεροι αναμένονται να είναι οι κανόνες για όσους αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν, για τους οποίους οι εσωτερικοί χώροι εστίασης, κινηματογράφοι και θέατρα ενδέχεται να γίνουν off-limits
- αναμένεται η τρίτη δόση να γίνει επίσημα υποχρεωτική για το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους που εισέρχονται σε οίκους ευγηρίας
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ο ΕΟΦ αναμένεται να εκφραστεί για το εμβόλιο στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Δεδομένου του πράσινου φωτός, η Ιταλία αναμένεται να επεκτείνει την εμβολιαστική εκστρατεία και στα εν λόγω παιδιά ήδη από πριν τα Χριστούγεννα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος