Aπό 10 έως και 12 Δεκεμβρίου το 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Στη διοργάνωση του 33ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της προχωράει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας στις 10-11-12 Δεκεμβρίου.

Οι σύνεδροι θα κληθούν να αποτιμήσουν την πορεία και τη δράση της Ομοσπονδίας την τριετία που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο του Νοεμβρίου 2018 και συζητώντας τις εξελίξεις και το εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνουν, θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του κλάδου και να χαράξουν τους νέους στόχους και άξονες δράσης της ΟΤΟΕ για την επόμενη τριετία.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στον απολογισμό της η ΟΤΟΕ: «Την τριετία που πέρασε η Ομοσπονδία κινήθηκε με γνώμονα τις κατευθύνσεις του 32ου Συνεδρίου του Νοεμβρίου 2018. Από τον Μάρτιο του 2020 προέκυψαν και νέα ζητήματα, που επέβαλαν προσαρμογές στις προτεραιότητες, στον τρόπο λειτουργίας και δράσης της ΟΤΟΕ, όπως άλλωστε συνέβη σε όλα τα συνδικάτα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των πρωτοφανών συνεπειών της στην οικονομία, στην κοινωνία και στην καθημερινότητα όλων μας.Aπό 10 έως και 12 Δεκεμβρίου το 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Κεντρικά καθήκοντα για την ΟΤΟΕ και για ολόκληρο το σ.κ. του κλάδου ήταν:
1. Η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο.
Πρώτιστο καθήκον της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων ήταν να αποτραπούν μαζικές απολύσεις στον κλάδο. Να αποτραπούν, παράλληλα, η αποσταθεροποίηση της εργασίας, παραπέρα μισθολογικές περικοπές και η υποβάθμιση δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το σ.κ. του κλάδου είχε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες προκλήσεις και απειλές για την απασχόληση, που πήγαζαν και συνεχίζουν να πηγάζουν από παράγοντες και πρακτικές, όπως:
• η συνέχιση της συρρίκνωσης των Τραπεζών (εκτεταμένο κλείσιμο καταστημάτων και αλλεπάλληλες εθελούσιες έξοδοι για το προσωπικό),
• η επιταχυνόμενη, με αξιοποίηση και της πανδημίας, μετάβαση των Τραπεζών από την αναλογική στην ψηφιακή Τραπεζική,
• η εντατικοποίηση της εργασίας, μέσω των νέων συστημάτων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού,
• η συνεχώς αυξανόμενη εξωτερίκευση τραπεζικών εργασιών σε servicers και υπεργολάβους.
Τέτοιες πολιτικές και πρακτικές των Τραπεζών, που σε μεγάλο βαθμό απασχολούν τον κλάδο και την Ενωμένη Ευρώπη, απείλησαν και συνεχίζουν να απειλούν σοβαρά την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

2. Η προάσπιση του κορυφαίου θεσμού της κλαδικής ΣΣΕ
α) Η προάσπιση του θεσμού των κλαδικών ΣΣΕ και των αντίστοιχων κλαδικών δικαιωμάτων υλοποιήθηκε:
• με την υπογραφή της νέας κλαδικής ΣΣΕ 2019-2021, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά όρια που προβλέπει η νομοθεσία. Η κλαδική ΣΣΕ 2019-2021 διατήρησε ενεργά, βελτίωσε και επέκτεινε τα κλαδικά μισθολογικά και θεσμικά εργασιακά δικαιώματα, αποτελώντας στέρεη βάση για τις επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις και ΣΣΕ που ακολούθησαν την υπογραφή της. ‘Εβαλε οριστικά τέλος στη μείωση αποδοχών, σηματοδοτώντας τη σταδιακή αποκατάσταση των σοβαρών μισθολογικών απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο των μνημονίων.
• με τη συνεχή υποστήριξη της ΟΤΟΕ στους Συλλόγους-μέλη για θέματα εφαρμογής της Κλαδικής ΣΣΕ.
• με συμμετοχή της ΟΤΟΕ σε επιχειρησιακές συμφωνίες, ρύθμισης της μεταβίβασης δραστηριοτήτων και προσωπικού σε νέες χρηματοπιστωτικές οντότητες, εν προκειμένω στους servicers, για την πλήρη διασφάλιση των κλαδικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και τη μη αποξένωσή τους από τον κλάδο, με εμβληματικό παράδειγμα τη συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ για την INTRUM.
• με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων και την προώθηση, ως πρώτη Ομοσπονδία στην Ελλάδα, ειδικής κλαδικής διαπραγμάτευσης για την συλλογική ρύθμιση της Τηλεργασίας.
β) Η διεκδίκηση της ουσιαστικής επαναφοράς της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις καθώς και με συστηματικές δημόσιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της ΟΤΟΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και τα κόμματα.

Aπό 10 έως και 12 Δεκεμβρίου το 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ3. Η αποκατάσταση του ρόλου των Τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας
Για την ΟΤΟΕ, η αποκατάσταση του ρόλου των Τραπεζών στη στήριξη της ανάπτυξης συνεπάγεται:
– πλήρη, κατάλληλη και απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων και όλων των συμπολιτών μας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χωρίς τη δημιουργία συνθηκών τραπεζικού αποκλεισμού, όπως αντίθετα συμβαίνει με το κλείσιμο καταστημάτων στις πόλεις και την ύπαιθρο, ακόμα και σε δυσπρόσιτες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.
– ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής
– επίλυση της εκκρεμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με προστασία της πρώτης κατοικίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Με γνώμονα τα παραπάνω, η ΟΤΟΕ έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση, στις Τράπεζες, στα κόμματα και στους φορείς, κάθε φορά που ανέκυπτε θέμα νέων ρυθμίσεων ή αλλαγών με επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος