Ο Σάντσεθ υπογραμμίζει στον Αναστασιάδη τη δέσμευση της Ισπανίας για σταθερότητα στη Μεσόγειο

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου εκφράζουν τον σεβασμό τους για την εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Σάντσεθ και Αναστασιάδης τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης ενός Νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση από τους 27, που να βασίζεται στην κοινή ευθύνη και την αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας όπως η πανδημία, η μετανάστευση, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο ευρωπαϊκός Νότος.

-Η Ισπανία και η Κύπρος συμφώνησαν σε Κοινό Ανακοινωθέν και υπέγραψαν τρία μνημόνια συνεργασίας για την υγεία, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τη διπλωματική κατάρτιση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε συνάντηση σήμερα το πρωί στην Μονκλόα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου συζήτησαν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την εξέλιξη του πανδημίας ενώ επανεξέτασαν ορισμένα από τα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Σάντσεθ και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τις θετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου και συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Όπως τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ: «Οι ισπανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο. Ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα πεδία για να εμβαθύνουμε σε αυτή την συνεργασία”. Η Ισπανία το 2020 πραγματοποίησε εξαγωγές στην Κύπρο ύψους 258 εκατ. ευρώ και εισήγαγε κυπριακά προϊόντα ύψους 133 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν στο κοινό ανακοινωθέν ότι μια ειρηνική, σταθερή Μεσόγειος ασφαλής και ευημερούσα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε Κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό αυτή την έννοια, Σάντσεθ και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν εκ νέου την ισχυρή υποστήριξή τους για μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν σχετικά με την διαχείριση της μετανάστευσης και, από τη σκοπιά τους ως μεσογειακές χώρες και πύλες εισόδου, έχουν τονίσει τη σημασία της υιοθέτησης μιας νέας συμφωνίας για το άσυλο και τη μετανάστευση που επιτρέπει στην ΕΕ να εγγυάται την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με βάση την κοινή ευθύνη και την αποτελεσματική αλληλεγγύη. Αλλωστε, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα, κυκλοφόρησαν το 2020 ένα “non-paper” για τη θέση τους επί του θέματος.

Ένα ακόμη από τα θέματα που εξετάστηκαν, και αυτό έχει συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, ήταν η δέσμευση και των δύο χωρών στο Σχέδιο Ανάκαμψης «Next Generation UE». Kαι οι δύο τόνισαν την σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, δεξιοτήτων, καλών πρακτικών και τεχνολογίας για την πανδημία. Αλλωστε η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στον ΠΟΥ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τεστ CSIC για την ανίχνευση του ιού COVID-19.

Μνημόνιο για την υγεία, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τη διπλωματική κατάρτιση

Ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος και των δύο χωρών για εμβάθυνση της συνεργασίας τους, προχώρησαν στην υπογραφή τριών Μνημονίων Συναντίληψης (MOU). Στον τομέα της υγείας, συμφωνείται η ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φαρμακευτικών προϊόντων και σε πολλαπλές διαδικασίες μεταμόσχευσης, καθώς και στην προώθηση των δωρεών οργάνων, καθώς άλλωστε η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών επιδιώκουν να προωθήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και τις ανταλλαγές απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το τρίτο Μνημόνιο είναι μια συμφωνία προώθησης της συνεργασίας μεταξύ της Ισπανικής Διπλωματικής Σχολής και της Κυπριακής Διπλωματικής Ακαδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος