Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στον απόηχο της δολοφονικής απόπειρας κατά του ναυάρχου Κουντουριώτη, η αντιπαράθεση οξύνεται. Η επίρριψη ευθυνών από τη μία πλευρά στην άλλη συνεχίζεται δυναμιτίζοντας το ούτως ή άλλως αρνητικό πολιτικό κλίμα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ
• Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ
«Δεν γνωρίζομεν εάν η Κυβέρνησις είνε εις θέσιν ν’ αναμετρήση την σημασίαν των εξελισσομένων γεγονότων. […] Ο μοναδικός πολιτειακός παράγων, όστις διατηρεί αμείωτον την εμπιστοσύνην και την αφοσίωσιν του λαού, ο οποίος αισθάνεται αναμφιβόλως την λαϊκήν οδύνην ως ιδικήν Του, είνε ο Ανεύθυνος. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αυγκεντροί και τώρα καθώς και άλλοτε τας ελπίδας μας. Η επέμβασίς Του, διά την συμφώνως προς τους λαΪκούς πόθους ρύθμισιν και του εξωτερικού και του εσωτερικού ζητήματος, αποτελούσα την μόνην δυνατήν νόμιμον λύσιν, θ’ απαλλάξη την χώραν από την αναρχίαν, προς την οποίαν φερόμεθα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ
• ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
«Υπήρξε σφάλμα της Κυβερνήσεως ν’ αφήση ελεύθερον να λειτουργήση τοιούτον γραφείον, ούτινος ήσαν γνωστοί οι σκοποί. Διότι είνε πρωτοφανές να υφίσταται ανεξαρτήτως της κρατικής μερίμνης ιδιωτική υπηρεσία δι’ υπόθεσιν, ήτις ανήκει εις τον κύκλον της κρατικής ενεργείας. Ο βενιζελισμός είνε ανάξιος τοιαύτης ανεκτικότητος. Και ο ναύαρχος έκαμε κατάχρησιν αυτής. Ό,τι έγινε είνε λυπηρόν. Αλλ’ ούτ’ ο παθών, ούτε οι διαμαρτυρόμενοι είνε αμέτοχοι της ευθύνης διά τα γενόμενα. Και είνε συμφερώτερον δι’ αυτούς να σιωπώσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ
• ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ
«Τι ώφειλε να πράξη η κυβέρνησις, ως επληροφορήθη, την άτιμον δολοφονικήν απόπειραν κατά του μεγάλου ναυάρχου; Η στοιχειώδης λογική υπηγόρευε την άμεσον αποκήρυξι της πληττούσης την Ελλάδα δολοφονίας, την ενέργειαν αυστηρωτάτων ανακρίσεων, την επίσημον δήλωσιν, ότι θεωρί καθήκον τιμής και υπάρξεως την ανεύρεσιν και τιμωρίαν των απαισίων κακούργων […] Αλλά τι έπραξε; […] Όλη της η προσπάθεια έτιενεν εις το ν’ αφαιρέση από το κακούργημα τον πολιτικόν χαρακτήρα και αφήκε τον τύπον της να δημοσιεύη άρθρα προκαλούντα εις νέα εγκλήματα και εξόντωσιν των πολιτικών αντιθπάλων!»
• Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
• ΕΛΗΞΑΝ ΧΘΕΣ ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΟΟΥΝΙΝΓΚ ΣΤΡΗΤ. ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ
• ΥΠΟ ΤΑ ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ
«Αλλ’ η ανοχή των κυβερνώντων πρό ωρισμένων νοσηρών φαινομένων, άτινα έχουσιν όλην την δύναμιν να περιστείλωσιν, έχει έν μόνον όνομα : Καλείται συνενοχή. Και τίποτε δεν είνε φρικωδέστεερον παρομοίου στίγματος. Διότι ενδέχεται οι τυφλοί εκ του κομματικού πάθους και οι ανιστόρητοι να πιστεύουν, ότι δύνανται, διά της εξαφανίσεως ολίγων αντιπάλων των, να διατηρήσωσι τ’ αγαθά της αρχής. Αλλά το βέβαιον είνε. Ότι όταν η αυτή παραφροσύνη, ήτις ώπλισεν Έλληνας καθ’ Ελλήνων εις την αρχαιότητα, διασείση και πάλιν τας ελληνικάς φρένας, στρέφουσα το μπράουνινγκ των παλαιοκομματικών κατά των Φιλελευθέρων (…) εν μόνον δεν θα είνε δυνατόν να ευρεθή : Το κράτος εφ’ ου θα ασκηθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ
• ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ
• ΚΑΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ !
«Ως έπρεπε ατυχώς ν’ αναμένεται, η απόπειρα κατά του κ. Κουντουριώτου, ήτις γενικώς κατεδικάσθη υπό ολοκλήρου του Τύπου, και ολοκλήρου της κοινωνίας, έδωκε την θλιβεράν ευκαιρίαν εις νέον και εντονώτερον αφηνιασμόν και εξαπέλυσε νέαν και τυφλοτέραν θύελλαν πάθους και μίσους εν Αθήναις […] Εκείνο το οποίον δεν ηδυνήθη να επιτύχη και δεν θα δυνηθή ο Μουσταφά Κεμάλ, τον έσχατον εξευτελισμόν και τον θάνατον της Ελλάδος, μη πρόκειται άρα γε να επιτελέσουν Ελληνικαί χείρες και Ελληνικά όπλα;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • ΣΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ

«Εις τους Βενιζελικούς και εν γένει τον κακοποιόν Βενιζελισμόν, δεν θα επιτραπή πλέον ούτε να συνωμοτούν, ούτε να στασιάζουν. Το Νόμιμον Καθεστώς της Χώρας και ο Βασιλεύς δεν θα διατρέξουν εκ μέρους αυτών ουδένα κίνδυνον, διότι ο Λαός αγρυπνεί και παρακολουθεί τα γινόμενα. […] Διότι την μωράν ελπίδα, την οποίαν τρέφουν, ότι θα επαναφέρουν τον Βενιζέλον διά να κατακτήσουν την Ελλάδα, οφείλουν να την εκριζώσουν από τας εμπαθείς ψυχάς των, άλλως ΘΑ ΕΚΡΙΖΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ
• ΑΠΛΩΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
«Ο ναύαρχος Κουντουριώτης και πίπτων υπό τας σφαίρας των δολοφόνων ουδέν είχε να χάση […] Μόνον αποτέλεσμα, το οποίον δύναται να έχη, είνε το να εξασθενήση έτι μάλλον την θέσιν της Ελλάδος, διεκδικούσης τα δίκαιά της, και να μειώση την ηθικήν υπόστασίν της ως Κράτους δικαιουμένου ν’ αξιοί ευρύτερον μέλλον. Και ως Έλληνες –απλώς, ως Έλληνες, χωρίς κανένα χρωματισμόν κομματικόν- διαμαρτυρόμεθα κατά της πράξεως και καταγγέλλομεν ως εχθρούς της Πατρίδος πρώτον τους αμέσως ή εμμέσως παρακινήσαντες ή εξωθήσαντες εις την πράξιν και έπειτα τα τυφλά και μωρά όργανά της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
• Η ΑΤΙΜΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ – ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΕΧΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗΝ – ΟΜΙΛΟΥΝ Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο κ. ΠΑΛΛΗΣ
«Ο ναύαρχος Κουντουριώτης δεν αποδίδει την επίθεσιν εις προηγουμένας αφορμάς, διότι δεν φαντάζεται ότι έχει κανένα προσωπικόν εχθρόν. Ίσως όμως –είπεν- η επίθεσις να έχη πολιτικόν χαρακτήρα, αλλά δεν δύναται να βεβαιώση τούτο»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ
• ΚΑΤΩ Ο ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) – ΠΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΝ
«Κράτος εις το οποίον περιφρονείται η αρετή και βραβεύεται η μικρότης, η επιτηδειότης και η πανουργία είνε προωρισμένον να εκλείψη. Ας σταματήσωμεν, η νόσος δεν έχει μολύνει εισέτι την Λαϊκήν μάζαν του Έθνους. Ίσως εις την μέλλουσαν γενεάν θα είνε αργά. Ας μη ζητούμεν λοιπόν αλλαχού την αιτίαν του κακού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
• ΦΙΛΟΠΟΛΙΔΕΣ ΔΩΡΕΑΙ
• ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΝ (Εντυπώσεις Ιταλού δημοσιογράφου)
«Θέλει να μεταμορφώση τον άγονον Ιδεολογικόν συναπισμόν των Εθνών εις ένα οικονομικόν Σύλλογον των λαών. […] Θέλει να αποδώση εις τον κόσμον τον πλούτον του, ίνα τον πείση βραδύτερον να τον απολαύση εν ασφαλεί ειρήνη […] Η οικονομική εκμετάλλευσις της Ρωσσίας και η διάσωσις της Γερμανίας εκ της χρεωκοποίας, ήσαν και είνε αι βάσεις του μεγαλειώδους σχεδίου του Λόϋδ Τζώρτζ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ
• ΕΚΕΙΝΟ ΔΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΜΕΙΣ ΘΡΗΝΟΥΜΕΝ
«Δεν θρηνούν τα θύματα μόνον, ουδέ ημείς αυτά. Θρηνεί η Ελλάς διά τα καταφερόμενα εναντίον αυτής θανάσιμα τραύματα, υπό τας αλγηδόνας των οποίων είνε αμφίβολον αν θα δυνηθή να ανθέξη και περαιτέρω. […] Το μέτρον της διά δολοφονιών τρομοκρατίας λαών, απεδείχθη διά μέσου των αιώνων μωρόν και ηλίθιο»
• ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Προς τον Ελληνικόν Λαόν
«Μετά τον Ελευθέριον Βενιζέλον, εκτός άλλων εντίμων Φιλελευθέρων πολιτών, έλαχεν ο κλήρος επί τον δαφνοστεφή Ναύαρχον και τους συνεργάτες του. Τα φιλελεύθερα πολιτεύματα έχουν ανάγκην ανδρών της ιδικής των αρετής και του κύρους. Διά τούτο η εκ νέου εκδηλουμένη απολυταρχία αδυνατεί να τους ανεχθή. Και ούτω δι’ ανοσίας πράξεως κατεσπιλώθη και αύθις η Ελληνική ιστορία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ
• ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΛΑ
«Καθ’ ην στιγμήν, η μέλλουσα να ασχοληθή με το Ανατολικόν ζήτημα μυριοστή Διάσκεψις, αναβάλλεται από εβδομάδος εις εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος εξακολουθεί παραμένων εν Λονδίνω, παρακολουθών εναγωνίως τας ατελευτήτους περί των διεθνών προβλημάτων συζητήσεις, η εν Ελλάδι εσωτερική κατάστασις δυσχεραίνεται οσημέραι, και τα τυραννούντα την χώραν προβλήματα αποβαίνουν εντατικώτερα, από ημέρας εις ημέραν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ
• ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΕΣΩΜΕΝ ΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
«Αλλά το Νόμιμον Καθεστώς οφείλει να συνέλθη επί τέλους. Οφείλει να προλάβη την έκρηξιν της λαϊκής οργής και να συνετίση τους Βενιζελικούς […] Δειλίαι και δισταγμοί, δεν επιτρέπονται εις τας τρικυμίας. Υπέρ πάντα νόμον και πάσαν λογικήν, είνε υπερτέρα η ΑΝΑΓΚΗ. Η ανάγκη της κοινής σωτηρίας, της αποτροπής μεγάλων δεινών και της ευοδώσεως των εθνικών υποθέσεων. Εάν ανάγκα Θεοί πείθονται, υπό την ανάγκην πείθονται και άνθρωποι και νόμοι […] Όχι, δεν θα απολέσωμεν και διά δευτέραν φοράν τας πολιτικάς μας ελευθερίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
• Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
ΔΙΑΤΙ ΕΙΝΕ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ. ΑΙ ΓΝΩΜΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΑΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ. ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
• ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Η Ελλάς αποκεκλεισμένη οικονομικώς, άνευ οιασδήποτε επαφής με τον έξω κόσμον, παρουσιάζει τοιαύτην εσωτερικήν εξαχρείωσιν και αναρχίαν, όσον και η Αλβανία. Πρέπει να είνε κανείς πολύ τυφλωμένος και εμπαθής διά να μη ομολογή ότι ο μοναδικός υπαίτιος της καταστάσεως αυτής είνε τα παλαιά κόμματα, η φαυλοκρατία […] Δι’ ημάς ο αγών κατά του παλαιοκομματισμού έχει μίαν κοινωνικήν σημασίαν υψηλοτέραν από τους συνήθεις πολιτικούς αγώνας. Είνε αγών κατά της αριστοκρατικής κλίκας και των προνομίων της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ
• ΕΛΗΞΑΝ ΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΜΠΡΙΑΝ
• ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ
«Όταν δε ένας λαός τιμωρεί και πατάσση ουδεμία Κυβέρνησις και ουδεμία δύναμις δύναται να τον συγκρατήση. Η αγανάκτησις δε του Ελληνικού λαού ογκούται καθημερινώς κατ’ εκείνων, οίτινες διά των τελευταίων γεγονότων και εντός και εκτός της Ελλάδος κατέστησαν το όνομα του αρχηγού των σύμβολον ανατροπής και επαναστάσεως, κατά της οποίας χεροδικών και πλήσσων θα αμυνθή ο Ελληνικός λαός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ
• ΤΙ ΕΙΠΕΝ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΝ ΤΗΣ ‘’ΤΡΙΜΠΟΥΝΑΣ’’
Ο Άναξ διά τα Εθνικά ιδεώδη. Τα κοινά συμφέροντα Ελλάδος – Ιταλίας. Μερικοί χαρακτηρισμοί του βασιλέως

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος