Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απόφαση για σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου στις Κάννες εντός του Ιανουαρίου, είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα της αγγλο-γαλλικής συνάντησης στην οποία είχαν στηριχθεί πολλές ελπίδες. Εν τω μεταξύ, ‘’ο κ. Γούναρης απουσιάζει από δύο μηνών και η χώρα βαρέως φέρει την αναμονήν των λύσεών του’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ – Β’

«Αφού δε η Κυβέρνησις παραγνωρίζει την ανάγκην της αμέσου περατώσεως των Συντακτικών εργασιών, επιβάλλεται η υπόδειξις αυτής εκ μέρους του Στέμματος, δικαιουμένου εις ταύτην και εκ της θέσεως αυτού ως πολιτειακού οργάνου, αλλά και δυνάμει της εκπεφρασμένης θελήσεως του Ελληνικού Λαού, εννούντος και καθιερώσαντος τον Ανεύθυνον υπέρτατον ρυθμιστήν της λειτουργίας του πολιτεύματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Είνε αδύνατον το Κράτος να κυβερνάται τύποις μεν συνταγματικώς κατ’ ουσίαν δε διά της οχλοκρατικής αναρχίας. Διότι επί τέλους, ουδείς δύναται να αποπειραθή το παράτολμον εγχείρημα όπως την καταλυθείσαν τυραννίαν αντικαταστήση η ακόλαστος του όχλου μονοκρατορία […] Και οι Πολιτικοί Σύλλογοι, υφιστάμενοι ωσαύτως την επίδρασιν των ιδίων ιδεών, κινούνται αναμφιβόλως διά της πνοής των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ;

«Προχθές οι ‘’Λαϊκοί πολιτικοί σύλλογοι’’ εξέδωκαν προκήρυξιν, δι’ ης εκάλουν την κυβέρνησιν να προβή εις άμεσον εξόντωσιν του Βενιζελισμού ‘’καθ’ άπαν το κράτος’’. Επίσης ζητούν τον μετασχηματισμόν της κυβερνήσεως […] Η κυβέρνησις εις όλα ταύτα δεν έχει να είπη τίποτε; […] Την απορροφά, ως φαίνεται, εξ ολοκλήρου ο ωραίος αγών, όπως η δολοφονία του ενδόξου ναυάρχου λάβη τον χαρακτήρα ασημάντου κοινού εγκλήματος […] Και υπό την παράδοξον ταύτην κυβέρνησιντο ελληνικόν σκάφος ουριοδρομεί!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ. ΑΠΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ
  • ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ;

«Στόχος της κυβερνητικής κακίας δεν είνε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Είνε ο ελληνικός λαός εν τω συνόλω του. Εναντίον αυτού στρέφεται η Κυβέρνησις. Αυτός αγωνιά. Και αυτός πάσχει. Και αυτός πεινά. Και αυτός, είτε φιλελεύθερος είτε αντιφιλελεύθερος είνε, υφίστανται τα δεινά του διωγμού. Και της εσωτερικής παραλυσίας. Και της καταλύσεως της εννόμου τάξεως. Και της γενικής αναρχίας. Και της γενικής πείνης και δυσφορίας. Ο ελληνικός λαός είνε το θύμα της όλης κυβερνητικής δράσεως ή της κυβερνητικής αδρανείας, και αυτός είνε ο δυσφορών διά την σήμερον. Και ο αγωνιών διά την αύριον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΡΙΑΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΧΑΟΣ

«Αλλ’ ως προς την ουσίαν των περιπλόκων και ακανθωδών τούτων ζητημάτων ουδεμία επήλθε και κατ’ αρχήν και επί γενικωτάτων ακόμη γραμμών συνεννόησις μεταξύ των δύο Δυνάμεων. Συνομιλίαι διεξήχθησαν, γνώμαι διεσταυρώθησαν, απόψεις εξετέθησαν, πληροφορίες ανεκοινώθησαν, βολιδοσκοπήσεις προς ταύτην και εκείνην την κατεύθυνσιν εγένοντο, χωρίς εν τοσούτω ‘’να εξευρεθή έδαφος συνεννοήσεως’’, καθά τονίζει μετά μελαγχολικής ειλικρινείας ο ‘’Μικρός Παρισινός’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΜΠΡΙΑΝ ΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΑΝΗΘΗ ΟΥΔΕΙΣ

«Έχει ο Λαός μίαν παροιμίαν, η οποία λέγει, ότι ‘’φωνάζει ο κλέφτης διά να φύγη ο νοικοκύρης’’. Ουδέποτε εις την πολιτικήν ενεφανίσθη τόσον ζωηρά εις την ωμήν πραγματικότητα η παροιμία αύτη, όσον επί ημερών του Βενιζελισμού […] και φωνασκούν και κραυγάζουν, ότι η Ελλάς καταστρέφεται, με την ελπίδα να τρομάξουν τον Ελληνικόν Λαόν και να τον αποθαρρύνουν. Οποία ματαία εργασία και οποία οικτρά πλάνη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Το Κυβερνητικόν ανοργάνωτον το ομολογούν και οι φίλοι της Κυβερνήσεως και εκείνοι οι οποίοι την έκαμαν Κυβέρνησιν […] Αν η σημερινή Κυβέρνησις ήτο Κυβέρνησις, δεν θα εβλέπαμεν μίαν πολιτικήν οργάνωσιν απειλούσαν να εισέλθη εις τα υπουργεία και να κρημνίση υπουργούς από τας έδραςτων […] Η Κυβέρνησις δεν χρειάζεται βίαν διά να καταλυθή, διότι το χειρότερον είδος Κυβερνητικής μεταβολής είνε η αναρχία. Η Κυβέρνησις θα εξατμισθή διά της βίας των πραγμάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΜΠΡΙΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΝ. ΔΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΩ

  • Η ΑΤΙΜΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

  • ΕΙΜΕΘΑ ΚΡΑΤΟΣ ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΝΙΚΗΤΑΙ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

«Η επιβολή της αντιβενιζελικής νίκης δεν επεδιώχθη διά της βίας. Και τούτο είνε προς τιμήν μας. Αλλά η νίκη μας δεν επεβλήθη ούτε διά της λογικής. Τούτο δε δεν είνε προς τιμήν των αντιπάλων μας εκείνων οι οποίοι κόπτονται διά την επαναφοράν της τάξεως και της γαλήνης. Και εις αυτούς απόκειται όλη η ευθύνη ότι η εσωτερική μας έρις συνεχίζεται αγρία, ως να μη είχον μεσολαβήση η νίκη και η ήττα της πρώτης Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΘΕΟΡΟΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ‘’ΤΡΙΜΠΟΥΝΑΝ’’
  • ΑΠΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΑΝΝΑΣ

«Κατά πληροφορίας των Αγγλικών εφημερίδων, αι συνομιλίαι των δύο Πρωθυπουργών έληξαν άνευ αποτελέσματος, λόγω της υπαρχούσης μεγάλης διαφοράς μεταξύ των Αγγλικών και Γαλλικών αντιλήψεων. Κατά τινας εν τούτοις πληροφορίας, έδαφος εναρμονίσεως των διαφόρων αντιλήψεων ευρέθη κατ’ αρχήν. Ακριβώς δε ίνα επέλθη συνεννόησις επί του εδάφους τούτου, απεφασίσθη η σύγκλησις του Ανωτάτου Συμβουλίου εις Κάννας την 5ην Ιανουαρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

«Είνε οι άνθρωποι που κυβερνούν την στιγμήν αυτήν την Ελλάδα σώοι κατά τας φρένας, όταν αποκηρύσσουν το γεγονός διά τα’ αποτελέσματα του οποίου είνε υπερήφανοι; Ασφαλώς όχι. Και δίδουν το δικαίωμα εις εκείνους, παρά των οποίων ελπίζουν την διατήρησιν των πολεμικών της Ελλάδος αποκτημάτων, να τους είπουν : Δεν πρέπει να έχεσθε επί τέλους τόσον πολύ των συνεπειών μιας πράξεως την οποίαν οι ίδιοι σεις αποκηρύσσετε ως απαίσιον έγκλημα»

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΔΟΝ ΜΠΙΖΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ‘’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΝ’’

Όταν εκτυπήθη ο Βενιζέλος και όταν ο Κουντουριώτης ετραυματίσθη. Συγκινητικαί σκηναί εις την κλινικήν της οδού Μπιζέ και εις τον ΄΄Ευαγγελισμόν’’ απόλυτος ηρεμία. Ολίγαι λέξεις του ναυάρχου μετά την εγχείρησιν

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΛΥΣΕΩΝ

«Η γηραιά Ευρώπη παραπαίει. Αι παλαιαί της αμαρτίαι και η κακή μοίρα της ανθρωπίνης ζωής, την έχουν οδηγήσει εις αδιέξοδον. Και η απόγνωσίς της, αντανακλώσα και επί των άλλων ηπείρων, παρασύρει βαθμηδόν όλα τα κράτη, όλους τους λαούς, εις μίαν γενικήν κρίσιν ασταθείας και αβεβαιότητος. Εν μέσω μιας τοιαύτης καταστάσεως, φοβούμεθα, ότι η Ελλάς, θα αναμείνη ακόμη επί μακρόν, αποφάσεις επί των τυχών της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • ΣΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ

«Εις τους Βενιζελικούς και εν γένει τον κακοποιόν Βενιζελισμόν, δεν θα επιτραπή πλέον ούτε να συνωμοτούν, ούτε να στασιάζουν. Το Νόμιμον Καθεστώς της Χώρας και ο Βασιλεύς δεν θα διατρέξουν εκ μέρους αυτών ουδένα κίνδυνον, διότι ο Λαός αγρυπνεί και παρακολουθεί τα γινόμενα. […] Διότι την μωράν ελπίδα, την οποίαν τρέφουν, ότι θα επαναφέρουν τον Βενιζέλον διά να κατακτήσουν την Ελλάδα, οφείλουν να την εκριζώσουν από τας εμπαθείς ψυχάς των, άλλως ΘΑ ΕΚΡΙΖΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

“Καθ’ ην στιγμήν εν Κάνναις ή αλλαχού πρόκειται να κριθούν της Ελλάδος αι τύχαι και ο πρωθυπουργός αγωνίζεται τον καλόν αγώνα εν Λονδίνω ζητών να προαγάγη την Ελληνικήν υπόθεσιν. Τσέται επέδραμον, φαίνεται, εις Αθήνας. Ο Βενιζελικός τύπος, τα έκφρονα όργανα του τυράννου εξώρμησαν εναντίον της ασφαλείας της χώρας. […] Τι ζητούν; […] Ζητούν να θέσουν εις κίνδυνον τ’ αποτελέσματα της νίκης μας οι Τσέται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΗ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Η παραίτησις λοιπόν της Κυβερνήσεως του κ. Γούναρη και η διάλυσις της Εθνοσυνελεύσεως επιβάλλονται εξ αυτών των πραγματικών δυνάμεων του λαού. Η Κυβέρνησις αρνουμένη ν’ αναγνωρίση την σπουδαιότητα και την σημασίαν την ζώσαν των κοινωνικών δυνάμεων, αναλαμβάνει όλην την ευθύνην. Και επί του σημείου αυτού πρέπει να προσέξη πολύ, διότι δεν είνε η μικροτέρα ευθύνη την οποίαν αναλαμβάνει ν’ αντιμετωπίση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΡΙΣΙΣ

«Πιστεύετε ότι το Κεμαλικόν κίνημα προήλθεν εκ της αποβάσεως των Ελλήνων εις την Σμύρνην και ότι στρέφεται αποκλειστικώς κατά της Ελλάδος. Επομένως θυσιάζοντες αυτήν εις την Άγκυραν σώζετε την ειρήνην της Ανατολής. Αλλά γνωρίζετε βεβαίως, ότι το Κεμαλικόν κίνημα δεν στρέφεται μόνον κατά της Ελλάδος αλλά και κατά πάσης ξενικής επιρροής […] Η Ελλάς είνε εις σταθμός μόνον εις την πραγματοποίησιν του Εθνικιστικού προγράμματος […] Μετ’ αυτήν έρχεται η σειρά της Συρίας, Μεσοποταμίας και της Κων/πόλεως και η μεταφορά του αντιευρωπαϊκού πολέμου υπό την σημαίαν του Ισλάμ εις τας Μουσουλμανικάς αποικίας των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΙΣ ΟΔΟΝ ΟΜΑΛΩΤΕΡΑΝ

«Η απόφασις της προδιασκέψεως εις την οποίαν κατέληξαν αι συνομιλίαι των δύο πρωθυπουργών των Μεγάλων Συμμάχων Εθνών, αυτή καθ’ εαυτήν, ενέχει την σημασίαν μιας σταθεράς βάσεως εναρμονίσεως των αντιλήψεων μεταξύ των δύο Κυβερνητών, ούτως ώστε να δύναταί τις προκαταβολικώς να αισιοδοξή, ότι το Ανατολικόν, τόσον ακανθώδες πρόβλημα, εισήλθεν οριστικώς πλέον εις ομαλωτέραν οδόν, εις το τέρμα της οποίας να πιστεύεται ότι είνε δυνατόν ν’ αντικρυσθή η χαραυγή της ειρήνης εις την πολυπαθή χώραν»

  • ΚΙΛΙΚΙΑ

Μερσίνα, Ταρσός, Άδανα. Αι σφαγαί των Αρμενίων. Όπου η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος