Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η εμφάνιση του Πανελλήνιου Λαϊκού Πολιτικού Συλλόγου συνεχίζει να απασχολεί την ημερήσια αρθρογραφία, καθώς εντάσσεται στη διαμάχη βενιζελικών – αντιβενιζελικών. Όπως και οι διάφοροι ‘’σύλλογοι ιδεών’’ που επιθυμούν να παίξουν πολιτικό επί της ουσίας ρόλο. Πληθαίνουν εν τω μεταξύ οι φωνές κατά της κυβέρνησης. ‘’Ότι η παρούσα Κυβέρνησις κατεδείχθη ανίκανος να διοικήση την Ελλάδα εσωτερικώς και να την εκπροσωπήση εξωτερικώς, (…), δεν το λέγομεν ημείς πλέον, οι αντιπολιτευόμενοι. Το λέγουν οι φίλοι της, οι αντιπολιτευόμενοι εκείνοι διά των οποίων ανεδείχθη εις την αρχήν και διά των οποίων παραμένει εις αυτήν’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

«Ούτως όμως πολιτευόμενοι αποκλείουσι πάσαν διαλλαγήν προς τον Ελληνικόν Λαόν,αλλά και θα τεθώσιν αναποφεύκτως και πάλιν εκτός νόμου, όταν επιστή η ώρα νέας εξεγέρσεως κατά του νομίμου καθεστώτος, η οποία, καθ’ όλας τας ενδείξεις, δεν πρόκειται να βραδύνη, και θα υποστώσιν αυτοί και μόνοι τας συνεπείας της δοξομανίας του αρχηγού των, του εκ του ασφαλούς εξωθούντος τους οπαδούς του εις πράξεις, υπονομευούσας αυτήν την ύπαρξιν της πατρίδος»

  • ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΩΠΩ

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΝ ΤΙΜΗΣ 800 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ 20.000 ΟΠΛΙΤΑΙ. ΟΙ ΣΜΥΡΝΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΘΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΟΝΕΙΡΟΠΛΗΞΙΑ

«Ο βενιζελισμός πλανάται και σήμερον όπως επλανάτο και όταν, άρχων διά της βίας, επίστευεν ότι ήρχε διά της θελήσεως του Ελληνικού λαού. Οι λόγοι δι’ ους επλανάτο τότε είνε παραγωγοί και της σημερινής του πλάνης. Ούτε υπάρχει ελπίς ότι θα δυνηθή ποτέ να αντιληφθή την πραγματικότητα. Ο βενιζελισμός είνε υλικός οργανισμός, όστις είνε ανίκανος να δεχθή την προσβολήν ιδεών τινων και χορδισθή εκ της επιράσεως ωρισμένων τινών αισθημάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΛΑΝΗ

«Λυπούμεθα όμως ειλικρινώς, διότι οργάνωσις αναπετάσσασα την σημασίαν της ανορθώσεως και της νομιμοφροσύνης άγεται δυστυχώς παρά των ιδεών ως οι ποικιλώνυμοι άλλοι σύλλογοι ιδεών, δεν δύναται δε να διακρίνη, ότι εις την επιτυχή εξέλιξίν της ουδόλως συμβάλλει η εντατική αυτής και από συστήματος καλλιέργεια του μίσους κατά του κόμματος των φιλελευθέρων, δηλαδή η υποδαύλισις της πυράς παρά τω λαώ. Δεν είνε καιρός να παύση η πλάνη, ότι αρκεί να υβρίζη τις και ν’ απειλή τους φιλελευθέρους ίνα καταστή δημοφιλής;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ΕΙΣ ΔΙΜΕΤΩΠΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ. Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΕΡ ΠΑΣΑ
  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΙΣ

«Ο παλαιοκομματισμός ηττήθη. Και γνωρίζει ότι ηττήθη. Αλλ’ ακριβώς δι’ αυτό θορυβεί. Και εντείνει τας δυνάμεις του. Όχι διότι πιστεύει ότι είνε δυνατόν να επικρατήση τελικώς. Αλλά διά να υποστή όσω το δυνατόν μικροτέρας θυσίας. Διά να καλύψη απλώς την υποχώρησίν του. […] Ευρισκόμεθα απλώς εις την τελευταίαν φάσιν του αγώνος κριθέντος προ πολλού, ό,τι συμβαίνει σήμερον είνε ο επίλογος ενός δράματος παιζομένου από μιάς δεκαετίας. Είνε η κάθαρσις του οράματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΝΤΑΝΤ
  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

«Οιαιδήποτε και αν είνε αι βάσεις της μεσολαβήσεως ή οι όροι της ειρήνης, ο κ. Γούναρης δεν θα σπεύση βεβαίως να δεχθή αυτούς ή να προσυπογράψη εις αυτούς ή να προσυπογράψη εις αυτούς ή να απορρίψη αυτούς προτού επανέλθη εις Αθήνας και θέση το ζήτημα ενώπιον της Συνελεύσεως. Εκεί, ενώπιον ολοκλήρου του Έθνους, ενώπιον των ηρωϊκών Μαχητών οίτινες φρουρούν το Μέτωπον, θα εκτεθή η κατάστασις και θα ληφθούν αι τελικαί αποφάσεις»

  • ΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑΙ ΑΘΗΝΑΙ

1300 ΝΕΑΙ ΟΙΚΙΑΙ ΕΙΣ ΕΝ ΕΤΟΣ ! ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ! 100-150 ΔΡΑΧΜΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΝ !

Τα ευνοούμενα μεγάλα τετράγωνα. Πού και πώς εξαπλούται η πόλις. Νέα και περασμένα μεγαλεία. Συναγερμός κτιστών και ξυλουργών από περάτων της Ελλάδος. Το Κορωπί αντίπαλος των Αθηνών. Νέαι συνοικίαι. Νέα προάστεια, νέοι συνοικισμοί

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Ο ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΗ ΤΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ. Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΣ ΔΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

¨Διά τον λόγον τούτον, παρά τας μεγάλας ωφελείας, τας οποίας το Βρεττανικόν εμπόριον θα ηδύνατο να προσπορισθή εκ μιάς ειρήνης μετά της Τουρκίας, οι Άγγλοι είνε πλέον υποχρεωμένοι εξ αυτής ταύτης της φοράς των πραγμάτων να υποστηρίξωσι πάλιν τους Έλληνας διά να φέρουν εις πέρας στρατιωτικώς το έργον και να επιβάλουν τους όρους του Αγγλοελληνικού σχεδίου διά της λόγχης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Το χρονικόν διάστημα, το οποίον θα μεσολαβήση μέχρι της νέας συναντήσεως εις τας Κάννας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιηθή διά να ευρεθούν και νέα σημεία συμφωνίας. Αι δύο Μεγάλαι Δυνάμεις δεν παραγνωρίζουν τον κίνδυνον εκ μέρους της Γερμανίας, η οποία βαρύτατα φέρει την αποτυχίαν της. Όταν αι λεπτομέρειαι της στάσεώς των απέναντί της κανονισθούν, δεν θα είνε πλέον δύσκολος η συμφωνία εις τα’ άλλα ζητήματα, εις τα οποία το συμφέρον επίσης είνε κοινόν, αλλ’ αι δυσχέρειαι ολιγώτερον σημαντικαί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΤΑΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ

«Οπωσδήποτε εχθροί και φίλοι της Κυβερνήσεως συμφωνούν ότι αύτη πρέπει να απέλθη. Αλλά διά να την διαδεχθούν ποίοι; Οι στρατοκράται, των οποίων τα ονόματα φέρει εις την επιφάνειαν η τελουμένη ζύμωσις ή οι ενεδρεύοντες και καραδοκούντες να εισπηδήσουν κατά την πρώτην δημιουργηθησομένην ανεμοζάλην γνωστοί πολιτευταί; […] Ας εναποθέσωμεν πάσαν ελπίδα μας εις τον καλόν Θεόν της Ελλάδος, αν και ούτος θα απέκαμεν επανορθών τα λάθη εκείνων εις τας χείρας των οποίων περιέπεσεν η ατυχής αυτή χώρα»

  • ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΚΟΥ. ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ. ΠΟΚΗΡΥΞΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ. ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΑΤΩ Ο ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)

Η ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΑΙΡΕΣΙΣ ΕΠΙΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΝΟΣΟΝ

«Η βενιζελική αίρεσις, είτε προσπαθούσα να δημιουργήση δυσχερείας εξωτερικάς και περιπλοκάς Σχίσματος μεταξύ του ελευθέρου και του δούλου Ελληνισμού, είτε εκτρέφουσα ταραχάς ως αι της κρήτης, είτε καταφεύγουσα εις μεμακρυσμένους της Ελλάδος τόπους ίνα εκείθεν αποθαυμάση το δημοκρατικόν πολίτευμα, εις ένα και πάντοτε μοναδικόν σκοπόν αποβλέπει και εξ ενός και μόνου αισθήματος άγεται. Ο στόχος αυτής είνε η Α.Μ. ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η επιθυμία αυτής η θριαμβευτική αναστήλωσις της Βενιζελικής Δικτατορίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

«Πιστεύεται εν τούτοις ότι μέχρι της 9ης Ιανουαρίου το Ανώτατον Συμβούλιον θα έχη διαβιβάση τας προκαταρκτικάς του αποφάσεις προς την Διάσκεψιν των υπουργών των Εξωτερικών εις τρόπον ώστε αύτη να αρχίση τας εργασίας της την 10ην του αυτού μηνός»

  • Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΙ ΟΥΔΕΝΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΟΒΗΣΘΕ

«Ουδείς ποθεί να σας αντικαταστήση εις την Κυβέρνησιν, διότι ουδείς παρεφρόνησε ώστε ν’ αναλάβη τας ευθύνας πράξεων και αμαρτιών εντελώς ιδικών σας. Προσπαθήσατε να συγκρετήσετε τον Λαόν προς το μέρος σας. Αλλά δεν θα επιτύχετε τούτο καταθλίβοντες τον Φιλελεύθερον κόσμον, Αντιθέτως θα σώσετε την κυβερνητικήν σας υπόστασιν, μόνον αν αλλάξετε τη μέχρι τούδε τηρηθείσαν απέναντι αυτών τακτικήν, μόνον αν αποκαταστήσετε, όπως το υπεσχέθητε, τας συνταγματικάς του Λαού τούτου ελευθερίας και του δώσετε εμπράγματον την απόδειξιν της δικαιοσύνης και της ισονομίας του Κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΩΝ

«Η πηγαία αφορμή όλων των δεινών, άτινα υπέστημεν και άτινα θα υποστώμεν ακόμη, οφείλονται εις τον άνθρωπον, όστις μίαν πρωΐαν, ελαφρά τη συνειδήσει, απεφάσισε να διχάση το Έθνος! […] Οπωσδήποτε, διά να συμφωνήσωμεν μετά του βενιζελικού αρθρογράφου, ας ευχηθώμεν μαζί του να ευρεθή η Κυβέρνησις, ήτις ερχομένη εις την αρχήν, θα κατορθώση να επαναφέρη την γαλήνην των πνευμάτων εν τη χώρα και φυγαδεύση εντεύθεν το μίσος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΟΣ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
  • Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΑΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ. Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΚΟΨΕ ΜΕ ΠΑΣΑ ΜΟΥ Ν’ ΑΓΙΑΣΩ

«Όχι. Δεν διενοήθημεν την εκδίκησιν. Και αν την διενοούμεθα, ουδέποτε θα εξελέγομεν τον Ναύαρχον Κουντουριώτην, του οποίου την κατάστασιν από πολλού γνωρίζομεν. Την γνωρίζομεν αφ’ ης παρέβη λόγον τιμής δοθέντα προς τον Βασιλέα […] Αλλ’ αν δεν είμεθα εκδικητικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ αποστώμεν της ιδέας ότι είνε ανάγκη αυτοεξασφαλισμού. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβωμεν μέτρα υπέρ της ασφαλείας του καθεστώτος. […] Δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ αφίνωμεν αναπάντητον πάσαν βενιζελικήν πρόκλησιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΚΡΙΣΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Είνε καταφανής η διαφορά μεταξύ της αγγλικής και γαλλικής πλουτοκρατίας. Η αγγλική προσπαθεί να προσεικοιωθή τον γερμανικόν καπιταλισμόν, διά να τον σώση, εκμεταλλευομένη από κοινού το γερμανικόν προλεταριάτον. Ο γαλλικός καπιταλισμός ονειρεύεται νέας εκστρατείας. Ιδού τα σπουδαία προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται προ του προλεταριάτου της Ευρώπης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΨΗΦΙΩΝ
  • ΔΥΟ ΕΠΟΧΑΙ

«Ας παύση λοιπόν η αηδής εκμετάλλευσις της λέξεως ‘’παλιοκομματισμός’’. Η χρησιμότης και η αγνότης των κομμάτων δεν μετράται με την ηλικίαν των πολιτευτών, αλλά με την συνείδησιν. Αι νέαι χρησταί ιδέαι δεν είνε προνόμιον των μαύρων ή θαμμένων τροχών ή των ξυρισμένων μυστάκων, αλλά αποτέλεσμα των χρηστών χαρακτήρων. Συγκρίνατε τώρα τας συνειδήσεις και τους χαρακτήρας της τότε εποχής με τους σημερινούς, και τότε, τότε μόνον, αναθεματίσατε τους άνδρας εκείνους, επί των ημερών των οποίων δεν είχεν έτι μεγαλώσει η Ελλάς, αλλά και δεν είχεν αρχίσει να διαφθείρηται!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

«Παρά τας αδιαλλάκτους σχετικάς δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών της Αγκύρας Γιουσούφ κεμάλ, γενική κρατεί πεποίθησις, ότι η Γαλλία εν τέλει θ’ αναγκασθή ν’ απαρνηθή την Γαλλοκεμαλικήν συνθήκην και να φανή συνεπεστέρα προς τας ενέκαθεν ιπποτικάς αρχάς του Γαλλικού λαού»

  • ΑΙ ΠΡΟΟΔΟΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Ναυπήγησις μεγάλων Αμερικανικών πετρελαιοκινήτων σκαφών. Ναυπηγεί και η Εταιρία ‘’FURNESS’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος